Presa in diagonala: Mai multi turisti polonezi au decedat intr-un accident rutier langa Berlin; Japonia refuza sa ceara scuze Chinei pentru arestarea capitanului de vas chinez; Serbia reia dialogul cu Kosovo
Victimele abuzurilor comise de preotii catolici italieni au organizat o sedinta publica. Victimele abuzurilor asupra copiilor comise de preotii catolici din Italia s-au intalnit la Verona si au cerut ca abuzurile la care au fost supusi sa fie catalogate drept o crima impotriva umanitatii. Zeci de victime insotite de famiile lor au participat la sedinta publica, prima de acest gen in Italia. Organizatorul, Salvatore Damolo, victima a acestui gen de abuz si fost preot, a declarat ca scopul acestei intalniri este de a oferi victimelor un spatiu in care sa poata vorbi despre experientele lor. El a cerut ajutorul autoritatilor in incercarea de a face dreptate persoanelor abuzate. Episcopii italieni sustin ca au fost investigate de Biserica in jur de 100 de abuzuri in ultimul deceniu, insa organizatorii conferintei declara ca numarul real al victimelor este mult mai mare, scrie BBC.
Mai multi turisti polonezi au decedat intr-un accident rutier langa Berlin. Cel putin 12 persoane au fost ucise si alte cateva zeci ranite grav intr-un accident rutier petrecut duminica. Accidentul s-a produs dupa ce un autobuz care transporta mai multi turisti polonezi a intrat intr-un pod, incercand sa evite o masina care parasea autostrada. Autoritatile au lansat deja o investigatie a accidentului. Oficialii germani au anuntat ca vor organiza un punct de informare pentru rudele victimelor. Premierul polonez Donald Tusk si ministrul sanatatii Ewa Kopacz s-au deplasat in aceasta seara la locul accidentului pentru a vedea ranitii, care au fost transportati catre mai multe spitale din Berlin. Cancelarul Angela Merkel l-a asigurat pe premierul polonez de faptul ca medicii germani vor face tot posibilul pentru a-i ajuta pe raniti. "Acest accident afecteaza cu numai relatia cu prietenii nostri polonezi, dar chiar si pe noi", a declarat ministrul de externe german Guido Westerwelle. "Gandurile si simpatia noastra sunt indreptate catre prietenii si familiile victimelor in aceste momente", a mai adaugat acesta, scrie The Guardian.
Moratoriul privind construirea de colonii in Cisiordania a expirat duminica. Moratoriul privind construirea de colonii in Cisiordania a exprirat duminica. Palestinienii au declarat ca o reluare a constructiilor de catre israelieni ar fi un motiv suficient pentru ca negocierile dintre cele doua state sa ia sfarsit. Mai multi colonisti israelieni au organizat un miting duminica pentru a-si face publica dorinta de a continua constructiile din Cisiordania si s-au alaturat membrilor Knesset-ului. Buldozerele sunt asteptate sa intre in scena intr-un gest menit sa demonstreze ca protestatarii sunt pregatiti sa inceapa din nou constructiile. Reprezentantul palestinian de monitorizare a constructiilor din Cisiordania a precizat ca 20 de caravane au fost construite inainte de ziua de duminica, adica inainte de data de expirare a moratoriului. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a rugat colonistii sa inceteze constructiile, tinand cont de faptul ca moratoriul urmeaza sa expire in curand. Presedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a declarat in cadrul Adunarii Generale a O.N.U. de sambata ca problema colonistilor israelieni este un subiect de referinta pentru acest stat. Israelul trebuie sa aleaga intre a a continua aceste constructii si a beneficia de pace", a declarat Mahmoud Abbas. Israelul si Palestina se afla in rundele initiale ale negocierilor de pace, informeaza CNN.
Japonia refuza sa ceara scuze Chinei pentru arestarea capitanului de vas chinez.Tensiunile dintre China si Japonia legate de arestarea capitanului unui vas de pescuit chinezesc s-au agravat duminica dupa ce premierul japonez Naoto Kan a refuzat sa isi ceara scuze in fata Chinei pentru acest episod. Autoritatile din China au devenit mai agresive in discutiile referitoare la politicile pentru comert, cu toate ca au continuat sa tina in detentie patru cetateni japonezi, a caror arestare in urma cu doua zile a fost perceputa ca pe o incercare a Chinei de a pune presiune asupra Japoniei. Relatiile diplomatice dintre aceste doua state au aratat cat este de dificila depasirea sentimentelor nationaliste starnite de episodul arestarii capitanului chinez. Acest eveniment afecteaza profund relatiile economice dintre cele doua tari, care sunt si cele mai importante puteri economice, dupa S.U.A. "Nu intentionez sa accept cererea Chinei de a-mi cere iertare", a precizat Naoto Kan. Premierul japonez a recomandat atat Beijing-ului, cat si orasului Tokyo sa trateze acest subiect cu calm. "Este important pentru ambele parti sa actioneze cu multa deschidere", a declarat acesta. Japonia a eliberat sambata capitanul unui vas de pescuit chinez, a carui arestare in urma cu doua saptamani a provocat un grav conflicat cu Beijing-ul. Decizia a fost luata dupa ce patru barbati japonezi au fost arestati in China pentru ca ar fi filmat in mod ilegal intr-o zona militara. Autoritatile japoneze il acuzasera pe Zhan Qixiong ca s-a ciocnit intentionat cu doua nave ale garzii de coasta japoneze, in apropiere de disputatele insule din Marea Chinei de Est. China solicitase eliberarea imediata si neconditionata a capitanului, anunta The New York Times.
Serbia reia dialogul cu Kosovo. Serbia "este pregatita sa discute" cu Kosovo, iar acest fapt va fi realizat cu buna credinta, a anuntat presedintele Serbiei la Adunarea Generala a O.N.U. de duminica. "In curand cele doua parti isi vorbi din nou una alteia pentru prima data dupa foarte multi ani", a declarat presedintele Boris Tadic. "Trebuie sa avem rabdare si cautam acele probleme care ne permit sa beneficiem de increderea fiecarei parti", a adaugat presedintele. "Vor fi multe subiecte de discutat, iar o parte dintre ele vor fi foarte complicate. Voi cu totii puteti contribui la consolidarea unui climat care sa inspire incredere". Kosovo a fost pentru mult timp o provincie a Serbiei care s-a confruntat cu nenumarate situatii conflictuale, avand o populatie preponderent albaneza, pana ce si-a declarat independenta in luna februarie a anului 2008. Tadic a anuntat ca "pozitia Serbiei ramane neschimbata" si ca "independenta declarata in mod unilateral de catre Kosovo" nu va fi recunoscuta, relateaza CNN.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat