Hugo Chavez saluta victoria partidului sau la alegerile parlamentare din Venezuela. Presedintele Venezuelei Hugo Chavez s-a grabit sa laude victoria partidului sau in alegerile parlementare ce au avut loc sambata, desi acesta este in pericol de a nu castiga majoritatea parlamentara. Dupa numararea majoritatii voturilor, Partidul Socialist Unit a obtinut 95 de mandate din totalul de 165, iar pentru formarea majoritatatii parlamentare care permite adoptarea legilor si numirea autoritatilor reprezentative sunt necesare doua treimi din voturi, adica 110 mandate. Chavez a numit insa rezultatul alegerilor drept o victorie solida care ii va permite continuarea consolidarii socialismului democrat bolivian. Participarea la vot a fost de 66.4%. Rezultatele finale ale votului vor fi prezentate in cateva ore, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Franta si Germania se opun propunerii UE legata de culturile modificate genetic. O parte din statele membre ale UE, intre care Franta, Germania si Italia au transmis luni o declaratie comuna prin care se opun proiectului legislativ propus de Uniunea Europeana care ar putea modifica prevederile actuale referitoare la culturile modificate genetic. Potrivit proiectului legislativ, statele ar avea dreptul individual de a decide interzicerea sau acceptarea culturilor modificate genetic in baza unor temeiuri economice, cum ar fi opozitia opiniei publice sau protejarea agriculturii ecologice. Aceeasi propunere legislativa specifica faptul ca dreptul statelor vizeaza strict interzicerea sau acceptarea culturilor modificate genetic pe teritoriile statelor respective, nu si plasarea produselor pe piata sau importul de seminte modificate, fapt care trebuie sa ramana fara restrictii. Statele nu pot invoca protectia sanitara sau a mediului inconjurator pentru a justifica interzicerea culturilor la nivel national. Toate masurile adoptate de state trebuie sa fie in conformitate cu prevederile europene privind principiul nediscriminarii intre produsele obtinute intern si cele importate, anunta Reuters.

Elicopterele NATO au patruns in Pakistan in timpul urmaririi rebelilor afgani. Elicoptere apartinand NATO au patruns in spatiul aerian al Pakistanului zilele trecute si au ucis 49 de persoane. Trupele americane ripostau unui atac din partra rebelilor din provincia Khost. Pakistanul care se impotriveste desfasurari de operatiuni militare americane pe teritoriul sau a numit incursiunea drept violare si incalcare a regulilor ONU privind trupele straine din Afganistan, afirmand ca mandatul americanilor se incheie la granita Afganistanului cu Pakistanul. In timpul weekendului trecut elicopterele americane au patruns de cateva ori in spatiul aerian pakistanez, a declarat luni purtatorul de cuvant al ISAF. Primul incident ar fi survenit sambata cand fortele americane erau angajate intr-o urmarire a rebelilor intrand aproximativ 1 km pe teritoriul Pakistanului si deschizand focul. NATO ar fi contactat imediat armata pakistaneza. Un al doilea elicopter a pornit spre granita pentru a evalua primul incident si a fost atacat cu gloante venite de pe teritoriul Pakistanului. Nu este clar daca al doilea elicopter a patruns in spatiul aerian pakistanez. De asemenea, ISAF a declarat ca nu poate preciza cu exactitate daca din elicopterele americane s-au tras focuri pe teritoriul Pakistanului si nici de cate ori a fost violat spatiul aerian, informeaza CNN.

Un sarb a fost arestat pentru amenintarea cu moartea a participantilor unei parade gay. Politia sarba l-a retinut luni pe Aleksandar Djurdjevic, un individ care a postat pe pagina sa de Facebook amenintari cu moartea adresate persoanelor care vor participa la marsul homosexualilor, stabilit pentru data de 10 octombrie in Belgrad. Procurorii au formulat deja acuzatia de amenintare a sigurantei publice la adresa persoanei retinute, solicitand ramanerea acestuia in arest pana la judecarea procesului. Djurdjevic poate primi o condamnare de maxim 5 ani de detentie. Serbia este dominata de manifestari anti-gay, parlamentul votand anul trecut o lege care interzice discriminarea homosexualilor, fapt care a starnit indignarea nationalistilor si a liderilor din sfera religioasa. Reprezentantii Amnesty International au declarat ca sunt sustinuti in vederea desfasurarii paradei gay de catre predintele Boris Tadic si de catre alte oficialitati. Amenintarile sunt privite de organizatori drept mijloace de inflamare a prejudecatilor, de sporire a ostilitatii si de incurajare a violentei cu scopul de a distruge comunitatea gay din Serbia, scrie AFP.

Universitatile din Bulgaria sunt fortate sa isi inchida portile pe timp de iarna. Multe dintre universitatile importante din Bulgaria si-ar putea inchide portile pe timpul iernii. Aceasta masura este luata in calcul datorita diminuarii substantiale a suportului oferit de catre stat. Prof. Anastas Gerdzhikov, rector adjunct la Universitatea din Sofia, cea mai veche si prestigioasa institutie de educatie superioara din Bulgaria a declarat ca ia in calcul inchiderea universitatii cel putin toata luna ianuarie, in incercarea de a minimaliza costurile cu incalzirea si electricitatea. In aceeasi situatie se afla si Academia Nationala de Arta, Academia Nationala de Muzica sau Academia Nationala de Teatru si Film. Finantarea universitatilor din bugetul de stat a fost diminuata cu 60% in anul 2010. Din pacate bugetul pe anul 2011 este mentinut la nivelul anului 2010 incalcand standardele Uniunii Europene privind suportul statului pentru stiinta si cercetare, anunta Novinite.