Ce poti cumpara cu 50.000 euro? Ai 50.000 euro si vrei sa cumperi o proprietate imobiliara! In urma cu doi ani, o asemenea ipoteza ar fi sunat idealist. Acum insa, cu o asemenea suma, chiar ai de unde alege. 50.000 euro te pot face proprietarul a doua garsoniere, a unui apartament cu trei camere sau chiar a unei case cu o suprafata rezonabila. Trebuie doar sa studiezi ofertele si sa fii la curent cu diverse tranzactii efectuate. Cine ar fi crezut acum doi ani ca poti ajunge sa cumperi proprietati in centrul Bucurestiului cu 50.000 euro? Si totusi, iata ca s-a intamplat! Pe piata, exista o multime de oferte de garsoniere in zone centrale ale Bucurestiului, cu preturi ce nu depasesc 50.000 euro. Multe dintre ele se afla insa in blocuri interbelice sau "comuniste" si au suprafete reduse. "Recomandarea ar fi sa investesti intr-o garsoniera amplasata intr-o zona centrala sau semicentrala, sa fie spatioasa, amenajata si, eventual, mobilata si utilata, pe care sa o inchiriezi la un pret bun, pe termen lung. Astfel, suma initiala este investita intr-o proprietate care, corespunzator evolutiei actuale a pietei imobiliare, este de asteptat sa nu se devalorizeze mai mult decat devalorizarea normala, generata de inflatie. Mai mult, chiria va genera o plusvaloare care nu este de neglijat", declara Nitu Alexandru de la SudEst Imobiliare. De asemenea, cu aceeasi suma poti cumpara si doua garsoniere, fiecare cu o suprafata de maximum 20 mp, confort 2, in blocuri de garsoniere, in zone precum Pantelimon, Oltenitei, 1 Decembrie ori Drumul Taberei. Odata inchiriate, acestea pot aduce proprietarului un venit cumulat de 350-400 euro/luna, relateaza Romania libera.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

400 de blocuri din Bucuresti raman fara apa calda de miercuri. Aproape 400 de blocuri dintr-un cartier bucurestean vor ramane fara apa calda aproximativ 24 de ore incepand de miercuri, ora 8.00, pentru remedierea unor disfunctionalitati identificate la reteaua primara de alimentare cu energie termica, a anuntat Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice. RADET precizeaza ca in urma executarii unor probe de presiune la reteaua primara de alimentare cu energie termica din zona Rahova au fost identificate cateva disfunctionalitati, pentru remedierea carora este necesara intreruperea serviciului de furnizare a apei calde de consum din zonele alimentate de aceasta retea, informeaza Gandul.

Andrei Plesu: "Ma intriga ca nu mi s-a cerut sa devin informator". Andrei Plesu vorbeste in premiera despre propunerea refuzata de a lucra la "Europa Libera", dar si despre relatia sa cu Securitatea si exilul de la Tescani. Filosoful face o evaluare a celor trei presedinti postdecembristi ai Romaniei, cu care a lucrat din functiile de ministru al culturii, ministru de externe, respectiv consilier prezidential. "Domnul Andreescu a lansat in presa acuzatia ca as fi fost colaborator al Securitatii, ceea ce explica, din punctul lui de vedere, faptul ca am fost numit in primul guvern postrevolutionar" din care, totusi, au facut parte si Mihai Sora, precum si prietenul lui Gabriel Andreescu Adrian Severin" dar si faptul ca lucrurile merg prost la CNSAS, din care, de asemenea, faceam parte. Atunci l-am dat in judecata pentru ca mi s-a parut ca trebuie amendata public opinia unora ca poti spune orice despre oricine, fara nici o proba, umpland prima pagina a ziarelor", a declarat Andrei Plesu pentru evz.ro.

Cum s-a construit in zece ani hidrocentrala care a luminat Romania si ce povesti de viata au rezistat muncii pe santierul de la Bicaz. In ultimii 20 de ani realizarile din sistemul energetic se pot numara pe degete, iar tergiversarile in ceea ce priveste startul unor proiecte importante, asa cum sunt reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, se contabilizeaza in ani. Politicienii aflati la putere, asa cum este actulul ministru al economiei, Ion Ariton, recunosc ca de la Revolutie s-ar fi putut face mai multe. Oficialii Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, spun si ei ca mai mult s-au ocupat de reparatii decat de construit, dar ca lucrurile se vor schimba. Intre timp insa aniversarile din sectorul energetic aduc presa si oficialitatile tot in locurile unde in urma cu ani buni de zile erau santierele comuniste, regim condamnat pentru toate nelegiuirile comise, dar devenit din pacate reper in legatura cu realizarile de infrastructura. Nimeni nu a uitat ca acestea s-au facut cu detinuti politici, cu elite condamnate, cu victime transformate in secrete, dar multi oameni care au trait experienta acestor santiere si care mai traiesc si acum vorbesc despre acele locuri de munca ca despre o scoala de viata, scrie Gandul.

Cum isi trateaza Romania viitorul: Guvernul i-a platit unui tanar un master de 70.000 de euro, l-a chemat acasa si apoi l-a restructurat. Radu Oprea a obtinut o bursa guvernamentala la o universitate din SUA, apoi a primit o slujba in Romania, dar a fost dat afara din motive de criza. Timp de patru ani, Guvernul Romaniei a investit 6 milioane de euro pentru scolirea tinerilor in strainatate, apoi nu i-a mai angajat sau le-a dat posturi sub pregatirea lor. Radu Oprea are 30 de ani si pana acum o saptamana, cand a primit notificarea ca a fost restructurat era inspector la Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST), la Directia de Strategii si Politici de Tineret. Radu este unul dintre bursierii Guvernului Romaniei care a primit din partea statului 70.000 de euro pentru un masterat la Universitatea Pepperdine, din Los Angeles, SUA. Cand Guvernul a investit acesti bani in el i-a conditionat intoarcerea in Romania si angajarea in sistemul public pe o functie de management. Vestea ca a ramas fara loc de munca a primit-o printr-o notificare in care erau enumerate numai legile in baza carora s-a facut restructurarea, nu si motivele ei. Din departamentul lui de 15 oameni au fost dati afara noua, iar din toata agentia de 205 au zburat 40, relateaza Adevarul.

Schimb acid de replici Herta Muler - Liiceanu la Ateneul Roman. In dialogul cu Gabriel Liiceanu de la Ateneu, Herta Muller a criticat intelectualii romani, acuzandu-i de falsa rezistenta si pasivitate in timpul comunismului. Concluzia scriitoarei este necrutatoare: rezistenta prin cultura a intelectualilor este vorba in vant ("cand eu am avut probleme cu dictatura, cei mai multi au tacut"), iar duritatea dictaturii in Romania se datoreaza si intelectualitatii care s-a refugiat in cultura, pastrandu-si astfel o foarte confortabila neutralitate politica. "Ce vreti dumneavoastra sa laud mi se pare prea putin, n-am ce sa spun. Este o modalitate de a ramane onest personal, sa nu te murdaresti, dar nu a fost ceva impotriva dictaturii, care sa deranjeze clanul de ceausisti si securisti. Daca ar fi fost foarte multi care sa deranjeze aceasta dictatura, ea nu ar fi putut sa se faca tot mai sinistra. Pana la urma, nimeni din Est nu a umblat cu masina de scris la politie ca noi, care trebuia sa obtinem permis pentru folosirea ei", a observat castigatoarea Nobelului facand referire la faptul ca scriitorii trebuiau sa-si inregistreze masinile de scris pentru a putea fi identificati in cazul in care ar fi aparut manifeste sau scrieri subversive in regim de samizdat, scrie Romania libera.

Proprietarul companiei Segway a murit dupa ce a cazut cu un Segway de pe o stanca. Omul de afaceri britanic care a cumparat in urma cu mai putin de un an compania Segway a murit intr-un accident, in timp ce se afla pe un Segway. Jim Heselden a cazut de pe o stanca intr-un rau, in timp ce se afla pe o versiune de teren accidentat a vehiculului cu doua roti. Accidentul a avut loc pe proprietatea sa din Yorkshire. Un martor a asistat la accident. Politia a fost anuntata ca un barbat a cazut 10 metri in gol de pe o stanca, in raul Wharfe. Vehiculul Segway a fost recuperat de la locul accidentului, informeaza Gandul.

Cateaua Politiei, scoasa "tap ispasitor" pentru heroina-cadou de 700.000 de euro ratata de procurorii antitero. Cateaua antidrog a Politiei de Frontiera Arad este scoasa vinovata pentru ca nu a gasit opt kilograme heroina intr-o masina pe care procurorii antitero au facut-o cadou cu tot cu droguri unui aradean, dupa ce au verificat-o impreuna cu politistii. Procurorii nu isi asuma vina ca au ratat captura de droguri, iar politistii de frontiera care au lucrat la caz nu mai sunt de gasit, caci au fost toti avansati la Crima Organizata. Cainele antidrog Leya, al Politiei de Frontiera Arad, cu "atributii" pentru depistarea drogurilor a ajuns sa fie singura pe lista de suspecti care pot fi trasi la raspundere, pentru ca procurorii si politistii de frontiera au ratat o captura de opt kilograme de heroina. Politistii au gasit patru kilograme de droguri in masina condusa de doi bulgari, in mai 2009, in timp ce incercau sa treaca granita prin Vama Nadlac, relateaza Adevarul.

Cinci puncte din Raportul de tara, trimise spre revizuire. Comisia Europeana va reevalua evolutiile Romaniei in domeniul justitiei. Sunt avute in vedere cinci puncte sensibile, intarzieri semnalate pe un ton dur de ultimul Raport de tara. O noua evaluare a Comisiei Europene cu privire la stadiul reformelor din justitie este facuta la solicitarea presedintelui Traian Basescu, care a contestat Raportul de tara din iulie. Nemultumirile sale vizau includerea indeplinirii criteriilor pe justitie in conditiile pentru integrarea in spatiul Schengen. Ca sa se asigure ca aceste cerinte ale Comisiei sunt indeplinite, seful statului s-a intalnit ieri cu membrii CSM. "Pentru a avea certitudinea ca Mecanismul de Cooperare si Verificare nu ne va ridica probleme in acceptarea noastra in Spatiul Schengen, in martie 2011, ar trebui sa gasim o formula sa raspundem pozitiv", le-a spus Basescu membrilor CSM, scrie evz.ro.

Cum au ajuns fostii criptologi ai Stasi sa lucreze pentru NATO. Dupa ce Zidul Berlinului a cazut, criptologii care lucrau pentru politia secreta din fosta RDG au fost recrutati de guvernul vest-german. Guvernul federal nu dorea ca acesti experti sa ajunga in serviciul unor tari din Orientul Mijlociu. Nu doar pentru ca stiau sa codifice informatii, dar erau si experti in decriptare. Specialistii Stasi in descifrarea codurilor au fost angajati de o companie infiintata special pentru ei si au ajuns sa ofere servicii pentru guvernul german dar si pentru NATO, potrivit Spiegel. In fiecare dimineata, in timp ce merge spre biroul sau, in districtul Adlershof din Berlin, Ralph W. trece pe langa un loc ce ii aminteste de trecutul sau, un mic muzeu aflat intr-o camera de la parterul imobilului. Muzeul ar putea fi cu usurinta confundat cu un centru de comanda a unui infractor periculos dintr-un film vechi cu James Bond, relateaza Romania libera.

La circul sarac doar poneii mai trag. Orasul e plin de afise, iar copiii se bucura: "A venit circul, a venit circul!". Si adevarul e ca, intr-adevar, a venit circul. Circul International Praga, cu afise de pe care zambesc fiorosi lei si tigri, promitand artisti de renume mondial, premiati la concursuri de-afara si care, intr-un gest de maxim altruism, au binevoit sa ajunga si-n prafuitul oras de provincie pentru a-si impartasi arta oamenilor de la intrarea in Delta Dunarii, pe care marea cultura ii cam ocoleste. Afisele sunt insa tiparite in alta epoca decat aia in care a fost vopsit panoul de la intrarea in cortul circului, caci pe asta din urma afli ca, de fapt, ai platit pentru Circul International Budapesta, scrie Academia Catavencu.