Pak Kil Yon, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe din Coreea de Nord a declarat miercuri ca tara sa a hotarat sa isi intareasca arsenalul nuclear din cauza amenintarii Statelor Unite. Declaratia a fost facuta in cadrul adunarii generale a ONU, anunta AFP.

Pak Kil Yon a mai adaugat ca atata timp cat avioanele nucleare americane zboara in jurul apelor coreene, tara sa nu poate vorbi despre dezarmare si din contra eforturile inarmarii nucleare ar trebui sa sporeasca pentru ca America nu este un aparator al pacii. Potrivit coreenilor daca nu ar fi acoperita de arsenalul nuclaear detinut, tara lor ar fi fost de mult atacata de SUA si transformata intr-un imens camp de lupta.

Coreea de Nord a semnat in anul 2005 un angajament alaturi de SUA, China, Rusia, Coreea de Sud si Japonia care avea ca scop conlucrarea in vederea eliminarii arsenalelor nucleare din peninsula coreeana. Coreea de Nord s-a retras insa din respectiva intelegere in anul 2008. Primul test nuclear a fost facut de Coreea de Nord in anul 2006 si un al doilea a avut loc anul trecut in luna mai.

In ultimele zile, Coreea de Nord a captat atentia lumii si prin aparentele miscari la nivelul conducerii tari, unde fiul cel mic al conducatorului Kim Jong-Il ar fi pregatit pentru accederea la putere.