Cum au colonizat Bratienii Dobrogea cu romani. Una dintre temele evitate de istoriografia oficiala este cea a colonizarilor cu populatie romaneasca a Dobrogei. In ciuda manualelor de istorie, intrarea Dobrogei in componenta Romaniei in anul 1878 pare sa fi fost mai curand un accident istoric decat rezultatul unei strategii deliberate a liderilor romanilor. In anul 1877, avea sa izbucneasca razboiul ruso-turc, la care a participat si Romania, in calitate de aliata a Rusiei, cu scopul de a-si dobandi independenta. Participarea Romaniei la razboi a fost stabilita prin intermediul unei conventii diplomatice, prin care Rusia se obliga, printre altele, sa garanteze integritatea teritoriala a Romaniei, care includea Muntenia, Oltenia, Moldova si trei judete din sudul Basarabiei. Integral pe Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Schengen, un test politic. Membrii CSAT au ajuns ieri la concluzia ca "Romania si-a respectat toate angajamentele" pentru aderarea la Schengen. Tehnic vorbind, Romania poate respecta termenul de martie 2011, dar marea incercare este cea politica. Fiecare dintre cele 25 de state Schengen are drept de veto. Semnat in 1985 intr-o mica localitate din Luxembourg, de la care i se trage si numele, acordul Schengen inseamna aplicarea practica al unuia dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene, cel privind libertatea de miscare. Din spatiul Schengen fac parte acum 25 de state dintre care 22 membre UE, state care au fost de acord sa elimine frontierele interne dintre ele si sa creeze o singura frontiera externa unde controlalele sa se faca dupa reguli clare. Integral in Romania Libera.

Noul Obor: cum arata o piata de 14 milioane de euro. Oborul, cea mai cunoscuta si cea mai veche piata bucuresteana, a fost modernizata, in baza unui parteneriat public privat cu o investitie de 14 milioane de euro. Inaugurarea noii piete va avea loc maine. Proiectul de modernizare a Pietei Obor prevede montarea a 1.246 de tarabe, mai mult cu aproape 300 de tarabe fata de numarul celor existente in fosta Piata Obor si sunt destinate, in exclusivitate, producatorilor particulari de legume si fructe. Suprafata modernizata a noii Piete Obor este de 20.500 metri patrati din care 7.500 metri patrati sunt ocupati de o cladire cu doua etaje (parterul fiind destinat comercializarii produselor agricole, iar la niveluri superioare se vor amenaja spatii comerciale destinate inchirierii), iar restul de 13.000 metri patrati sunt platforme exterioare pentru tarabe si parcaje. Integral in Romania Libera.

Soferul autobuzului mortii: "Mai bine muream eu!". Soldatii de la o unitate militara din apropierea rapei unde s-a rasturnat autobuzul cu 76 de calatori au fost martorii unor scene teribile cand au participat la salvarea victimelor. Accidentul de autobuz de ieri-dimineata, de la Tulcea, in care si-au pierdut viata patru persoane si alte 72 au ajuns la spital, s-a produs pe un drum nesemnalizat, impracticabil, folosit ca ruta ocolitoare catre zona industriala a orasului, din cauza ca drumul principal se afla in lucru. Anchetatorii aratau ieri ca "drumul" e, de fapt, un dig care apartine Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare, folosit insa de zeci de ani pentru circulatia rutiera. Chiar si masinile armatei il folosesc pentru a ajunge la unitatea militara de marina din apropiere, dupa cum a specificat viceprimarul municipiului Tulcea, George Blejan. Integral pe EvZ.ro.

"Legionar", cap al unei grupari paramilitare de trafic de droguri. Fondatorul Asociatiei Romanilor care au Activat in Legiunea Franceza a fost retinut pentru coordonarea unei grupari de trafic de droguri, organizate pe principiile unei structuri militare. Presedintele Asociatiei RALF-ROLE (Romanii care au Activat in Legiunea Franceza - ROumanie Legion Etrangere), Horatiu Potra, a fost retinut de procurorii DIICOT, sub acuzatia de trafic de droguri de mare risc. "Mascatii" au descins in forta la "cartierul general" al "gruparii paramilitare" conduse de Horatiu Potra, din comuna Zagar - judetul Mures, unde erau cultivate drogurile, dar functiona si Scoala de Securitate de sub egida Asociatiei RALF-ROLE. Integral pe EvZ.ro.

Elena Udrea, despre scandalul frunzei: "O facatura interna sau externa, pentru a face praf un lucru facut in folosul tarii". Ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale crede ca toate controversele legate de lansarea brandului turistic romanesc sunt consecinta unei "facaturi" pornite atat din exteriorul tarii, cat si din mediul intern, menite sa compromita imaginea Romaniei. Ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, care a fost prezent, joi, la Rasnov, la o intalnire de evaluare a pregatirilor pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2013, a anuntat promovarea festivalului in cauza ca "proiect de interes national", pentru care va aloca si "o parte din banii din fondurile europene destinate promovarii noului brand turistic al Romaniei". Integral in Gandul.

Dan Dungaciu: "Moldova risca sa cada de pe harta". Consilierul presedintelui Republicii Moldova, Dan Dungaciu, spune ca o eventuala intoarcere la putere a comunistilor lui Voronin ar izola Basarabia in plan extern, iar "cortina de fier" ar reveni pe Prut. Cetatenii Republicii Moldova au ratat sansa de a-si alege presedintele prin vot direct deoarece nu s-au prezentat in numar destul de mare la urne, la inceputul lui septembrie, pentru a valida referendumul constitutional. Desi evenimentele petrecute in zona dintre Prut si Nistru ar trebui sa suscite ceva mai mult interes strategic la Bucuresti, stirea invalidarii referendumului a trecut aproape nebagata in seama. Prinsi in iuresul recesiunii economice si al scandalurilor telenovelistice, politicienii romani nu dau nici acum mare importanta evolutiilor de la Chisinau. Asta cu toate ca, in mai putin de doua luni, basarabenii vor merge din nou la vot pentru a incerca sa puna capat definitiv regimului Voronin. Integral in Adevarul.

Ministerul Muncii plateste chirie de un milion de euro pentru o institutie inexistenta. Ministerul Muncii plateste aproape un milion de euro pentru chiria de lux a unei institutii din subordine. Si cind spunem "de lux" ne referim la o vila de patrimoniu, plasata central si care, paradoxal, nu e compartimentata ca spatiu pentru birouri. Dar cel mai misto e ca (atentie maxima!) ministerul plateste chiria in conditiile in care institutia chiriasa nu mai exista din 2009! Integral pe Kamikaze.