Rusia anunta ca a dezamorsat o bomba in zona sudica a tarii. Oficialii rusi au anuntat ca o bomba foarte puternica, aflata intr-o masina, a fost descoperita si dezamorsata joi in orasul Stavropol, situat in apropierea regiunii preponderent musulmane a Caucazului de Nord, scrie Reuters. Comitetul Federal de Investigatii a afirmat ca bomba a fost gasita intr-o masina, in interiorul careia se mai afla si un om mort. Dispozitivul continea 60 de kilograme de explozibil, conform agentiei de stiri Interfax, si o scoala din apropiere a fost evacuata inainte de inceperea dezamorsarii.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Noua coalitie de guvernare din Olanda va interzice complet burka. Portul valului islamic burka va fi interzis in Olanda, conform unui anunt facut joi de catre liderul Partidului pentru Libertate (PVV), Geert Wilders. Masura a fost prezentata in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Haga, in cadrul careia au fost discutate principalele puncte ale viitorului program de guvernare, scrie BBC. Liderul Partidului Liberal, Mark Rutte, a declarat ca Olanda va cunoaste un val de reforme, si ca scopul acestora este indreptarea tarii pe modelul cetateanului muncitor. Mark Rutte, probabil viitor premier, Maxime Verhagen, liderul crestin-democraţilor (CDA), si Geert Wilders au ajuns marti seara la un acord pentru formarea unui guvern minoritar sustinut de PVV. Olanda a interzis deja în 2008 portul burka în şcoli şi în rândul funcţionarilor publici pentru motivul ca acest val stinghereste comunicarea, deoarece acopera complet fata.

Al Qaeda a publicat o fotografie cu ostaticii capturati in Niger. Ramura al Qaeda din Maghrebul Islamic, (AQIM), a postat joi pe Internet o fotografie cu sapte persoane, printre care se numara si cei cinci cetateni francezi rapiti cu doua saptamani in urma in Niger, scrie AFP. Inca nu se stie cand a fost facuta fotografia, insa ministerul francez de externe a confirmat autenticitatea ei, afirmand ca publicarea este un "semn incurajator". Ministrul de externe, Bernard Kouchner, a afirmat ulterior ca Franta inca asteapta sa fie contactata de catre AQIM.

Oamenii de stiinta din Statele Unite au descoperit o noua metoda de a genera celule stem umane. Cercetatorii americani au descoperit un procedeu nou, considerat extrem de eficient, pentru a genera celule stem umane. Metoda ar putea reprezenta o alternativa viabila pentru utilizarea celulelor stem provenite din embrioni pentru tratarea bolilor, conform unui studiu publicat joi. Autorul acestui studiu, Derrick Rossi, de la Universitatea Harvard, a declarat ca noua metoda nu necesita modificari genetice riscante si are un potential terapeutic impresionant. Cercetatorii au reusit sa obtina moluecule de ARN modificate sintetic, molecule ce codifica proteinele care reprogrameaza celulele adulte in celule stem. Integral pe AFP.

Productia de opium din Afganistan a scazut la jumatate in ultimul an. Productia de opium din Afganistan a scazut la jumatate in ultimul an, potrivit unui raport ONU citat de BBC. Injumatatirea este datorata in principal unei boli care afecteaza culturile de mac, planta din care este produs opiumul. Scaderea productiei a dus la o crestere accentuata a pretului pentru un kilogram de opium pe piata neagra, de la 64$ in urma cu un an la 169$ in prezent. Opiumul este un precursor al heroinei, iar Afganistanul este cel mai mare producator la nivel global. Culturile de mac si productia de droguri sunt principala sursa de bani a insurgentilor islamici din Afganistan.

Iahtul lui Kemal Ataturk, folosit pentru o retea de prostitutie. Iahtul lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, a fost folosit de o retea de prostitutie. Politia, care ancheteaza de sapte luni o retea de prostitutie, a perchezitionat marti nava Savarona in largul statiunii balneare Fethiye, a anuntat agentia de presa Anatolia. Agentii au descoperit la bordul iahtului zece prostituate ucrainene si ruse, intre care si minore, opt membri ai presupusei retele si patru clienti, oameni de afaceri rusi, kirgizi si kazahi, sustine Anatolia. Construit in 1931, Savarona este un iaht de 136 de metri lungime si a fost construit in 1931. In 1938 a fost cumparat de catre Turcia, iar Ataturk, care era foarte bolnav in perioada respectiva, a locuit timp de sase saptamani pe nava. Ulterior, Savarona a servit drept nava-scoala dupa care a fost inchiriata, in 1989, de marina nationala, pentru 49 de ani, unui om de afaceri turc, informeaza AFP. Ataturk este fondatorul Turciei moderne, dupa ce Imperiul Otoman s-a prabusit in 1923, si este vazut ca un erou national si venerat de catre multi turci. Mostenirea sa este protejata de o lege speciala.