Cea de-a XIX-a editie a Jocurilor Commonwealth-ului, cel mai important eveniment sportiv din fostul Imperiu Britanic, a debutat in aceasta seara in capitala indiana Delhi, la ora locala 19:00, informeaza The Guardian.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Commonwealth-uluiFoto: Reuters

Ceremonia de deschidere a fost calificata ca fiind “grandioasa” si este considerata de catre specialisti ca o “petrecere de iesire in lume a Indiei”. Printul mostenitor al Marii Britanii, Charles, a transmis mesajul reginei, care lipseste pentru prima data in ultimii 40 de ani de la o editie a Jocurilor.

Commonwealth-ul este o organizatie inter-guvernamentala a fostelor state ce au compus Imperiul Britanic. Jocurile Commonwealth-ului au avut loc pentru prima data in anul 1930 sub denumirea de Jocurile Imperiului Britanic, iar denumirea curenta a fost stabilita in anul 1978. Editia de anul acesta este prima organizata de India, cel mai mare membru al Commonwealth-ului, si a costat peste cinci miliarde de lire sterline.

In ultima saptamana au iesit la iveala mari erori in organizare, mai ales in ceea ce priveste constructia complexului in care vor fi cazati sportivii. Guvernul indian a intervenit pentru a remedia situatia, dupa ce desfasurarea jocurilor a fost pusa sub semnul intrebarii din cauza facilitatilor nesatisfacatoare si a incompetentei organizatorilor.