Papa Benedict XVI a invitat un aiatolah iranian si doi rabini la sinodul cu numarul 200 tinut de Vatican in Orientul Mijlociu. Sinodul, care va avea loc intre 10 si 24 octombrie 2010, va gazdui pentru prima data reprezentanti ai musulmanilor si evreilor, anunta AFP.

Invitatii speciali au fost chemati pentru a participa la discutii despre problemele Orientului Mijlociu si inca nu s-a specificat daca se vor intalni deodata cu membrii sinodului sau daca discutiile se vor petrece pe rand cu fiecare reprezentant.

Din partea musulmanilor au fost invitati aiatolahul Seyyed Mostafa Mohaghegh Damad apartinand siitilor iranieni care va fi insoit de secretarul general al Comitetului pentru Dialog Crestino-Musulman, Mohammad Sammak.

Evreii vor fi reprezentati de rabinul David Rosen, conducatorul departamentului inter-religios al Comitetului Evreiesc International, care se va adresa sinodului in data de 13 octombrie si de rabinul Shear-Yashuv Cohen din Haifa, care in anul 2008 a acuzat ca importanti lideri religiosi ar fi trecut sub tacere ororile Holocaustului - facand referire la Papa Pius XII (1939-1958).

Intr-un document de lucru inaintat publicului in ianuarie 2010 ca preambul al sinodului, prelatii Romano Catolici declarau ca musulmanii si crestinii trebuie sa lucreze impreuna impotriva extremismului islamic.