Copiii cu probleme mintale, tratati in haos. Sistemul medical care ar trebui sa-i salveze e plin de hibe, iar integrarea lor in institutiile de invatamant e doar simulata. Unui copil cu probleme de sanatate mintala sistemul medical si cel educational ii pun piedici la fiecare pas pe care l-ar putea face spre normalitate. Medicii de familie si pediatrii sunt depasiti de tematica problemelor mintale, psihoterapia este costisitoare, medicii specialistii sunt putini, iar la scoala ori gradinita micutii sunt mai degraba stigmatizati decat sprijiniti. Acestea sunt o parte din concluziile unui studiu calitativ privind serviciile de sanatate mintala pentru copii, lansat de organizatia Salvati Copiii, informeazaevz.ro.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Criza amana sperantele de schimbare ale moldovenilor. Inlocuirea regimului comunist din Republica Moldova cu o alianta de partide democrate, acum un an si jumatate, nu a adus schimbarile asteptate de populatie si de firmele de peste Prut. Criza a afectat si Republica Moldova, care a avut, anul trecut, o recesiune de 6,5%, iar investitorii din Vest, loviti si ei de criza, se lasa asteptati. Peste lipsa investitiilor straine s-a suprapus si diminuarea sumelor de bani trimise de moldovenii care muncesc peste hotare catre rudele lor de acasa. Pentru 2010, autoritatile moldovene estimeaza o crestere economica de 5%-6%. O intrebare la care autoritatile de aici nu au reusit inca sa raspunda e care sunt zonele catre care trebuie sa-si orienteze relatiile comerciale. Prinsi intre granita UE si cea a fostei URSS, ei inca nu au o politica coerenta in acest sens, relateaza evz.ro

Scolile din Romania - locul doi in lume in privinta violentei. Sapte din zece elevi se tem de colegii lor. O cincime dintre elevii bucuresteni spun ca au fost agresati la scoala si mai mult de jumatate catalogheaza violenta drept "o problema permanenta". Scolile romanesti au devenit unele dintre cele mai periculoase locuri pentru copii, in care agresivitatea verbala, fizica si emotionala sunt la cote alarmante. Altercatiile, bataile si climatul general din unitatile de invatamant fac ca marea majoritate a elevilor sa mearga cu teama la ore. Statisticile vorbesc de la sine. Cel mai recent studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii situeaza scolile din Romania pe locul doi in lume, intr-un clasament ce cuprinde 37 de tari, in ceea ce priveste perceptia violentei. 70% dintre elevii romani spun ca le e teama de comportamentul agresiv al colegilor, procent intrecut doar de cel inregistrat in cazul Ungariei, unde 75% dintre elevi au o asemenea perceptie, scrie Gandul.

Caz unic in UE: cardul de metrou, incarcat doar la RATB. Aproape un milion de bucuresteni folosesc cartela electronica pentru accesul la transportul cu autobuzele publice dar si pentru a circula cu metroul, incasarile din vanzarea titlurilor de calatorie incarcate pe aceste cartele ridicandu-se la 24,1 milioane de euro, in crestere cu 15% in primele opt luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit oficialilor RATB. Desi cartela electronica permite accesul la metrou, aceasta nu poate fi cumparata si nici reincarcata in statiile de metrou, ci doar in cele de autobuz, dat fiind faptul ca metroul nu dispune de echipamente de emitere sau reincarcare, caz unic la nivelul capitalelor europene, conform Ziarului Financiar. Acest lucru s-ar putea explica si prin faptul ca in strainatate autobuzele si metroul opereaza sub autoritatea unei singure companii, spre comparatie cu situatia din Capitala, unde Metrorex si RATB functioneaza sub doua autoritati diferite, informeaza Gandul.

Neagu Djuvara: "Vom fi minoritari in tara noastra". Profesorul Neagu Djuvara spune ca circuland cu metroul parizian vezi "Europa de maine". El arata ca si in Romania scaderea natalitatii si migratia tinerilor conduc la schimbarea echilibrului etnic. Orice prilej de a dialoga cu profesorul Neagu Djuvara nu poate fi altceva decat un eveniment intelectual. Lipsit de false retineri, istoricul care a trait cele mai importante momente ale secolului XX, vorbeste ca nimeni altul despre adevaratele amenintari la adresa Romaniei. Credibil si concis, Neagu Djuvara propune o alta agenda publica si atrage atentia, fara ocolisuri, asupra greselilor de interpretare asupra prezentului. Pierduti in maruntisuri zilnice si asurziti de harmalaia politica, pierdem din vedere ca oamenii de valoare de langa noi se imputineaza pe zi ce trece. De pilda, plecarea tinerilor in strainatate, in cautarea unui viitor mai bun, este o drama, in viziunea invitatului nostru, scrie Adevarul.

Logodite la 9 ani, maritate la 13 ani. In fiecare dintre cele 50 de familii de tigani din Branceni exista cel putin o minora casatorita. Traditia pe care n-o schimba nicio autoritate de stat spune ca fetele in varsta de 9 ani sunt logodite cu baieti de aceeasi varsta, iar pana la 13 ani sunt deja maritate. Niciunul dintre copiii familiilor din satul Branceni nu merge la scoala, pentru ca, dupa datina tiganeasca, alta e menirea lor pe lume. Fetitele sunt destinate maritisului si procrearii, iar baietii sunt cei care trebuie sa se descurce pentru a-si intretine familiile formate la varsta adolescentei. "Eu mi-am maritat fata la 11 ani, acum doi ani. Am ales baiatul, m-am uitat sa fie frumos, sa fie bogat ca sa aiba ce sa ii dea sa manance si sa ii placa si ei. Am mancat un vitel la logodna si am baut navete de bere si apoi, la un an, am facut nunta de n-a vazut satul", a povestit si Madalina Radu, o tiganca in varsta de 30 de ani care are 5 copii, titreaza Adevarul.

"Tinerii au nevoie de legende, nu de stelute". Legenda a baletului si dansului contemporan, frantuzoaica Sylvie Guillem va urca pe scena la Bucuresti alaturi de marele balerin britanic Russell Maliphant, in spectacolul "Push". Sylvie Guillem este recunoscuta pentru discretia cu care isi inconjoara existenta, astfel ca interviul acordat Romaniei Libere este una dintre rarele comunicari cu presa. A dansat in spectacole ale celor mai importanti coregrafi ai secolului XX, fiind favorita lui Rudolf Nureev, care a ridicat-o la statutul de prim-balerina la Opera din Paris inca de la varsta de 19 ani, devenind astfel cea mai tanara prim-solista din istoria prestigioasei institutii. "Oricine are nevoie de legende. Dar ele trebuie sa fie autentice, nu vedete prefabricate sau stelute care sa straluceasca doar un sezon", a declarat Sylvie Guillem pentru Romania libera.