O drona americana a ucis cinci militanti in nord-vestul Pakistanului. O drona americana a ucis vineri 5 luptatori islamici in regiunea tribala nordica Waziristan din Pakistan dupa tragerea a doua rachete, au declarat autoritatile. Rachetele au nimerit o casa din satul Charakhel, la vest de Miranshah, principalul oras din nordul Waziristanului, au adaugat autoritatile. Atacul este ultimul dintr-o serie de operatiuni ale trupelor americane in regiunea despre care se crede ca este cea mai folosita de talibani si de extremisti Al-Qaeda pentru a planui atacuri asupra Europei. Atacurile cu rachete au atins niveluri record in ultima luna omorand mai mult de 150 de persoane din 3 septembrie pana in prezent, dar au creat tensiuni intre Islamabad si Statele Unite, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Hugo Chavez va vizita Rusia intre 14-15 octombrie. Presedintele Venezuelei Hugo Chavez se va afla in vizita in Rusia intre 14 si 15 octombrie, au declarat oficialii de la Kremlin. Dmitri Medvedev, presedintele Rusiei, a discutat telefonic cu omologul sau venezuelean despre colaborarea dintre cele doua tari. Chavez va efectua a noua vizita la Moscova in cadrul turneului sau international care mai cuprinde vizite in Belarus, Ucraina si Iran. Ultima vizita a liderului din Venezuela in capitala rusa a avut loc in septembrie 2009, cand a anuntat ca tara sa a recunoscut oficial independenta fostelor republici georgiene Osetia de Sud si Abhazia, anunta Ria Novosti.

Consilierul pentru securitate al lui Barack Obama a demisionat. Consilierul pentru securitate nationala al lui Barack Obama, generalul James Jones, a demisionat, iar presedintele american l-a desemnat pe adjunctul acestuia, Tom Donilon, ca inlocuitor. Surse din administratie vorbesc despre nemultumirea generalului Jones fata de faptul ca nu fost perceput ca facand parte din cercul apropiatilor lui Obama. Generalul Jones a jucat un rol-cheie in noua strategie din Afganistan si Pakistan si a parcurs mii de kilometri in lume pentru a apara pozitiile americane. Recent s-a intors din Rusia. Mai multi consilieri importanti ai presedintelui au plecat ori si-au anuntat plecarea in ultimele luni. In urma cu o saptamana a fost consemnata si demisia secretarului general de la Casa Alba, Rahm Emanuel, care a fost inlocuit de Pete Rouse, un apropiat al lui Obama, informeaza AFP.

UE sprijina eliminarea vizelor de calatorie pentru albanezi si bosniaci. Membrii Parlamentului European sustin initiativa pentru eliminarea vizei pentru calatorii din Albania si Bosnia, urmand ca o decizie definitiva sa se adopte in luna noiembrie. Cele doua state spera sa adere la Uniunea Europeana, dar esecul reformelor le va ingreuna integrarea. Pentru a beneficia de eliminarea vizelor, Albania si Bosnia trebuie sa demonstreze ca pot face fata imigratiei ilegale si a traficului de droguri. Principalele rute ale traficului de stupefiante din Asia spre Europa trec prin Albania si Bosnia. Alte state din Balcani au obtinut dreptul de renuntare la vize inca de anul trecut. Proiectul de lege a fost adoptat cu 538 de voturi pentru, 47 impotriva si 41 de abtineri. Pentru a deveni lege va trebui sa fie adoptat in cadrul Consiliului de Ministri al Uniunii Europene din luna noiembrie, scrie BBC.

Afganistan: Explozie la o moschee soldata cu 20 de victime. O bomba a explodat vineri intr-o moschee din Afganistan omorand 20 de persoane, printre care si guvernatorul regiunii Kunduz, Mohammad Omar. Autoritatile investigheaza daca este vorba despre un atac sinucigas sau daca un dispozitiv explozibil a fost plasat in moschee. Desi atacul nu a fost revendicat, se pare ca implicate sunt gruparile islamice care lupta de 9 ani impotriva guvernului. Mohammad Omar, guvernatorul provinciei Kunduz a avertizat in numeroase randuri faptul ca talibanii si Al-Quaeda incearca extinderea in regiunea Kunduz si a cerut intarirea securitatii in zona. Violenta a crescut in ultimii ani in nordul Afganistanului, zona care fusese considerata relativ pasnica in comparatie cu si sudul tarii. In prezent 152.000 trupe NATO se afla in Afganistan concentrati mai ales in sud pentru a stopa insurectia talibanilor si pentru a sustine guvernul presedintelui Karzai, anunta AFP.