CNN anunta ca pana in dupa amiaza zilei de miercuri echipele de salvare au reusit sa aduca la suprafata mai mult de jumatate dintre cei 33 de mineri blocati in mina de aur din Chile. Dupa 69 de zile cumplite, minerii urca spre libertate unul cate unul de la o adancime de peste 700 merti, intr-o misiune de salvare care a inceput in noaptea de marti.

Iesind la suprafata in capsule rosii, albe si albastre minerii flutura stegul chilian sau antreneaza multimea in rugaciuni si cantece pentru tara lor, isi imbratiseaza familiile pe care se temeau ca nu le vor mai vedea. Presedintele chilian Sebastian Pinera a numit misiunea de salvare drept una magica, in timp ce Barack Obama o vede ca pe o grozava poveste inspirationala.

Presedintele si prima doamna impreuna cu familiile minerilor i-au intampinat pe eroii blocati in subteran. Operatiunea de salvare a decurs fara dificultati si se estimeaza ca se va incheia complet in urmatoarele ore. Toti cei adusi la suprafata sunt transportati intr-un centru special pentru evaluarea starii lor de sanatate.

Presedintele Pinera a declarat ca tara sa isi arata adevaratul suflet atunci cand greutatile o coplesesc si ca chilienii pot face lucruri minunate atunci cand sunt uniti. 21 din cei 33 de mineri ramasi captivi pentru mai bine de doua luni au fost salvati, informeaza BBC.

New York Times relateaza ca minerii din Chile blocati in pamant de peste 60 de zile sunt salvati pe rand si eliberati intr-o atmosfera de sarbatoare natioanala. Tehnicienii si echipa de salvare au creat capsula Phoenix pentru a-i aduce la suprafata pe mineri in conditii maxime de siguranta.

De peste 13 ore minerii sunt scosi din subteran la intervale regulate de timp, intr-o operatiune de salvare care a captat atentia intregii lumi pe toate canalele media. Laurence Golborne, Ministrul Mineritului din Chile a laudat eficienta echipelor de salvare si se arata increzator in incheierea misiunii cu succes deplin.