Unde e adevarul in razboiul stimulentelor. Mii de angajati ai Ministerului de Finante au intrerupt ieri activitatea din cauza taierii stimulentelor. Pana acum doua luni, bonusurile primite de functionari le-au rotunjit veniturile, in unele cazuri, pana la de trei ori salariul de baza. Hotii, hotii" si "banii, banii" au strigat ieri sute de angajati ai Ministerului Finantelor si ai directiilor publice ale acestuia din tara dupa ce si-au primit fluturasii cu salariile pe luna septembrie amputate a doua luna consecutiv prin taierea stimulentelor. Salariatii din sediul central al Ministerului Finantelor, dar si din Agentia Nationala de Administrare Fiscala reclama ca dupa eliminarea sporurilor veniturile lor au scazut drastic, dupa ce anterior salariile de baza le-au fost reduse cu 25%. "Uitati-va, sa vada toata lumea cu ce salarii traim. Salarii nesimtite?! Nu poti sa traiesti cu 4-5 milioane de lei (vechi - n.r.). Am 20 de ani de munca in Ministerul Finantelor. Directorii nostri cu raspundere au 19 milioane de lei (vechi - n.r.). Ne spune lumea ca avem salarii nesimtite? Nesimtiti sunt cei care afirma asa ceva!", a declarat unul dintre participantii la protest, care avea in mana fluturasul de salariu, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Nuredin catre politisti: "Eu sunt aerul vostru". Liderii clanului "Beinur" detineau controlul nu doar asupra mediului de afaceri de pe litoral, ci si asupra celor care ar fi trebuit sa aplice legea, sustin anchetatorii care au cerut arestarea acestora. Liderii clanului "Beinur" detineau, prin santaj, amenintari si taxe de protectie, controlul asupra mediului de afaceri de pe litoral, dar si asupra celor care ar fi trebuit sa aplice legea, sa-i protejeze pe cetatenii de rand sau sa faca publice ilegalitatile - ofiteri de politie, functionari publici, dar si jurnalisti. Asa reiese din referatul prin care anchetatorii le-au cerut, ieri, magistratilor Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventiva a liderilor gruparii si a unora dintre cei care i-au sprijinit. Probele adunate impotriva acestora sunt completate de o serie de interceptari (ambientale si telefonice) ale unor convorbiri, mai mult decat edificatoare, pur tate de interlopi cu adjunctul sefului Politiei Neptun, comisarul-sef Cristinel Nitoi (cel care instrumenta dosarele penale pe numele lui Nuredin Beinur si al fratelui sau, Erchin, dosare care adunau cateva zeci de plangeri) sau cu angajati ai Primariei Mangalia, care-i ajutau pe interlopi sa-si santajeze victimele, anunta EVZ.

Reportaj din epicentrul revoltei spontane care s-a propagat miercuri in institutiile-cheie din Romania: cum a ajuns seful Fiscului pe scaunul de judecata al multimii. Mii de angajati ai Finantelor, dar si ai Muncii au declansat miercuri o greva spontana, la nivel national, blocand activitatea institutiilor. Protestatarii au cerut marirea salariilor si plata stimulentelor, restante de doua luni. Ceea ce a inceput initial ca o greva spontana in interiorul Ministerului de Finante s-a transformat in doar cateva ore intr-un protest generalizat. Angajatii Ministerului de Finante, ai Fiscului, ai ministerului Muncii, ai caselor de pensii au protestat pentru recuperarea banilor taiati in ultimele doua luni. La Bucuresti, protestul spontan, inceput dimineata, a continuat si dupa ce presedintele Fiscului (ANAF), Sorin Blejnar, a promis cresterea salariilor intr-o saptamana. Termenul a fost considerat de marea majoritate a celor prezenti prea lung. Ei au scandat "Banii, banii!" si "Salarii decente acum" si s-au plans ca nu mai au ce sa le dea copiilor de mancare, informeaza Gandul.

UE ii sfatuieste pe tarani sa reinvie CAP-ul. Fermele mici care vand mai putin de jumatate din productie ar trebui sa se asocieze pentru a fi mai competitive. In Romania, fermierii mici evita sa se asocieze si traiesc din productia proprie. In tarile din Vest fermele de subzistenta sunt foarte putine. Situatia fermelor autohtone, care inainte de 1990 au fost colectivizate, este acum mai mult decat precara. Ele se intind pe suprafete mici, iar multi proprietari de teren sunt fie batrani si nu-si mai pot lucra terenul, fie pur si simplu resemnati si au lasat hectare intregi in paragina. Dimensiunea fermelor autohtone este de 3,3 hectare, iar 64% din unitatile romanesti, adica un milion de astfel de ferme, produc exclusiv pentru autoconsum. In consecinta, reprezentantii Comisiei Europene spun ca acesti fermieri trebuie ajutati sa se dezvolte. "Nu spun ca agricultura de subzistenta si semi-subzistenta trebuie inlaturate, insa apar alte modele de evolutie. Micii fermieri romani nu ar trebui sa se bazeze 100% pe agricultura realizata cu parcele foarte mici de teren si niciun alt venit", a declarat ieri, la Sibiu, Antonis Constantinou, director in cadrul Directiei Generale Agricultura si Dezvoltare rurala a Comisiei Europene, prezent la seminarul privind agricultura de semi-subzistenta in Uniunea Europeana, scrie Adevarul.

De ce produce Ungaria mai multe masini decat Romania. Romania este in prezent devansata de Ungaria la productia de autovehicule, iar in ultima perioada noi investitori si-au anuntat intentia de a dezvolta unitati de productie in tara vecina. Infrastructura dezvoltata, costurile cu logistica mai mici si un sistem fiscal mai permisiv au principalele atuuri ale Ungariei care au contat in atragerea unor importante investitii in domeniul auto, comparativ cu Romania. Desi cu o traditie indelungata in domeniu, Romania a batut pasul pe loc o buna perioada de timp, coruptia si fiscalitatea excesiva indepartand aproape 10 ani orice investitie importanta. In prezent, desi Romania inregistreaza, potrivit institutiilor de prognoza un ritm de crestere important al capacitatilor de productie, Ungaria ne devanseaza anual cu aproape 100.000 de autovehicule produse . Abia peste 3-4 ani, daca investitiile din industria auto vor continua in ritmul anuntat de investitori, Romania va putea devansa Ungaria si ar putea intra in clasamentul primilor sase producatori din regiune. In domeniul productiei auto, Romania a devenit cunoscuta in special datorita masinilor low-cost din programul Logan, iar Ungaria este mai atractiva pentru producatorii din segmentul auto premium, anunta Romania Libera.

Peste o suta de mii de pelerini s-au inchinat la Sf. Parascheva. Zeci de mii de credinciosi din tara si din strainatate au venit la Iasi pentru a asista la Sfanta Liturghie de astazi, momentul central al Sarbatorii Sfintei Parascheva. Slujba incepe la ora 9.15 si va fi oficiata de Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel, pe scena special amenajata in fata Catedralei Mitropolitane, alaturi de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. La slujba sunt asteptate si personalitati ale scenei politice. Dupa o noapte de asteptare la rand pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva si ale Sf. Maxim Marturisitorul, mii de pelerini isi continua astazi rugaciunile in curtea Catedralei Mitropolitane, unde va fi oficiata Sfanta Liturghie. "Am decis ca slujba sa aiba loc in aer liber pentru a-i bucura pe cei care si-au dat osteneala de a astepta zeci de ore la rand", au spus reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Dupa Liturghie va avea loc si traditionala Masa a Pelerinilor, la Cantina de Ajutor Social din spatele Mitropoliei. In acest sens, organizatorii au pregatit 60.000 de sarmale, 900 de sticle cu suc, 400 de litri de bere si 500 de litri de vin alb, informeaza EVZ.

Protest la minister. ''Revolutia de la Finante propagata cu televizorul''. Mii de angajati ai Ministerului Finantelor Publice (MFP) din intreaga tara au protestat spontan, ieri, din cauza scaderii drastice a veniturilor salariale. Ieri, oamenii au primit fluturasii de salariu si au constatat ca nu li s-au acordat pentru a treia luna consecutiv sporurile salariale, fapt care le-a scazut veniturile la aproape un sfert fata de acum cateva luni. Protestul a inceput in sediul central al MFP din Capitala, si s-a extins in cateva ore in Directiile Finantelor Publice din intreaga tara. Salariatii din sediul central al MFP, dar si din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) reclama ca dupa eliminarea sporurilor, veniturile lor au scazut drastic, dupa ce anterior salariile de baza le-au fost reduse cu 25%. "Uitati-va, sa vada toata lumea cu ce salarii traim. Salarii nesimtite?! Nu poti sa traiesti cu 4-5 milioane de lei (vechi -n.r.). Am 20 de ani de munca in Ministerul Finantelor. Directorii nostri cu raspundere au 19 milioane de lei (vechi - n.r.). Ne spune lumea ca avem salarii nesimtite? Nesimtiti sunt cei care afirma asa ceva!", a declarat unul dintre participantii la protest, care avea in mana fluturasul de salariu, scrie Puterea.

Reteaua traficantilor din Tandarei se clatina la Londra. Politistii britanici au salvat inca 28 de copii romani, de etnie roma, dupa ce au pus la pamant un nou nucleu al traficantilor de minori din Tandarei. Un nou raid al Politiei Metropolitane din Londra a scos la iveala faptul ca reteaua romaneasca de trafic de copii, originara din Tandarei, isi vede inca de treaba in Marea Britanie, chiar daca interlopii-sefi din Romania au fost arestati in primavara acestui an si sunt judecati la Tribunalul din Harghita. In operatiunea politistilor londonezi de marti dimineata, au fost salvati 28 de copii romani, de etnie roma, cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani, care erau fortati sa cerseasca sau sa fure pe strazile capitalei britanice. Printre ei, si o fata de doar 12 ani, insarcinata, dar si un baietel de trei ani, plin de vanatai si taieturi pe fata, care a fost spitalizat imediat. Sapte adulti au fost arestati si sunt cercetati pentru modul in care au tratat copiii, din exploatarea carora au scos profituri uriase. Potrivit oficialitatilor, raidul politiei britanice a fost o continuare a operatiunii comune "Golf", la care colaboreaza DIICOT si Politia Romana si care urmareste sa anihileze reteaua traficantilor transfrontalieri din Tandarei, anunta Romania Libera.

Adevaratele stenograme ale discutiei dintre Bogdan Chirieac si Dorin Cocos. Va amintiti de stenogramele discutiilor dintre Sorin Ovidiu Vantu si Nicolae Popa? Simpatice nu? "Golanas mic", "banditul lu' tati", "cisterne de motorina care intra in conturi", chestii de mare caracter. Ei bine, au aparut pe piata niste stenograme noi care bat la fundul gol discutiile dintre Nus si Viorel. Intitulate generic "Stenogramele discutiilor dintre Bogdan Chirieac si Dorin Cocos" acestea au fost facute publice astazi de publicatia unui mogul, ziarul Adevarul. Din pacate tocmai din aceasta cauza avem motive serioase sa ne intrebam daca stenogramele chiar sint reale sau nu cumva au fost manipulate in mod grosolan, pentru a discredita absolut gratuit doua persoane publice respectabile. Integral in Academia Catavencu.