Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a solicitat marti Macedoniei sa isi rezolve vechea disputa cu Grecia legata de numele tarii. Respectiva disputa este principalul obstacol in calea integrarii Macedoniei in structurile UE si NATO. Van Rompuy a declarat ca Macedonia se afla la portile UE avand posibilitatea de a fi acceptata, anunta AFP.

Guvernele de la Athena si Skopje isi disputa legitimitatea asupra folosirii numelui Macedonia de cand fosta republica iugoslava si-a proclamat independenta in anul 1991.

Grecia care are in componenta sa o provincie cu acelasi nume a blocat constant eforturile Macedoniei de integrare pana cand aceasta va avea un alt nume oficial.

Dupa discutiile cu Van Rompuy, premierul macedonean Nikola Gruevski a declarat ca guvernul sau are doua directii clare: continuarea reformelor si solutionarea conflictului cu Grecia.

Macedonia a fost recunoscuta in anul 1993 de catre ONU cu numele de Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. Peste 120 de tari inclusiv Rusia si SUA au recunoscut statul balcanic cu numele constitutional de Republica Macedonia.