O usa din lemn veche de peste 5000 de ani, datand din perioada neolitica a fost descoperita de arheologii elvetieni in timpul sapaturilor pentru amenajarea unei parcari subterane a operei din Zurich. Potrivit arheologului Niels Bleicher usa este solida si eleganta, cu balamale foarte bine conservate si un design remarcabil, informeaza The Guardian.

Folosind metoda dendrologica pentru determinarea vechimii, Bleicher a ajuns la concluzia ca usa a fost facuta in jurul anului 3063 inaintea erei noastre, fiind contemporana constructiilor de la Stonehenge. Elementul cel mai impresionant al descoperirii este modalitatea de imbinare a bucatilor de lemn ce constituie usa.

Conditiile climatice dificile din vremea respectiva ii obligau pe oameni sa construiasca case solide care sa ii apere de puterea vanturilor. Usa recent descoperita facea parte dintr-o locuinta lacustra (casa construita pe o platforma inalta sustinuta de piloni), modalitate de constructie frecvent intalnita in zonele din apropierea apelor.

O descoperire similara a avut loc si la Pfaeffikon, iar o alta usa facuta dintr-o singura bucata de lemn a fost descoperita tot in Elvetia si pare sa dateze din jurul anului 3700 inaintea erei noastre.

Arheologii au descoperit cel putin 5 sate neolitice datate intre anii 3700 si 2500 inaintea erei noastre, dar si obiecte rare precum pumnale de cremene sau un ingenios arc de vanatoare.