Mesajul ucigasului Maricicai Hahaianu, pentru romani: "Imi pare foarte rau". Desi presa l-a surprins zambind cand a fost "ridicat" de politisti, Alessio Burtone, italianul care a omorat-o cu un pumn pe asistenta Maricica Hahaianu, a transmis prin avocatul sau "condoleante tuturor romanilor". Este deja a treia zi de cand italianul care a omorat-o cu un pumn, intr-o statie de metrou de la Roma, pe asistenta din Ramnicu Sarat, Maricica Hahaianu, se afla izolat, in arest. Imaginile din timpul arestarii sale au starnit fiori: Alessio a fost condus pana la masina politiei in uralele si aplauzele "baietilor de cartier", prietenii baiatului. Pentru o secunda, o camera a surprins un zambet multumit pe fata agresorului. Ieri, "Corriere de la Serra" i-a intervievat pe amicii sai din cartierul "Don Bosco" care l-au aplaudat. Au spus ca nu e vorba de xenofobie, ci de incurajarea unui prieten pentru perioada grea care il asteapta. Gestul a stranit insa, mai ales in presa din Peninsula, o aprinsa polemica pe tema xenofobiei, potrivit evz.ro.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Boc a semnat: IT Morar pleaca in Marsilia sa fie consul. Aghiotantul lui Dorulet, cel mai portocaliu angajat la Vintu in viata, Ioan T. Morar, pleaca la Marsilia. Si nu, nu e o birfa mondena, despre un scriitor culturist de la Academia Catavencu care pleaca la shopping in Franta. Omul Ioan T. Morar pleaca sa fie diplomat in Marsilia. La propunerea ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, premierului Boc i-a fost bagata sub nas o hirtie prin care Morar era propus pentru functia de consul general la Marsilia. Si, in sfirsit, ardeleanul din capul Guvernului a semnat, in sfirsit! Iar numirea urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial zilele acestea. Surse din MAE (Ministerul Afacerilor Externe) ne-au confirmat numirea celui care a fost ecoul lui Dorulet atitia ani. Doar ca informatia nu a fost inca pusa la avizier. Important e ca omul sa plece cit mai curind, sa scape de toti dusmanii care l-au vorbit de rau ca nu are ce cauta in diplomatie, ca nu este o personalitate exceptionala, ca nu are nici macar un an de stagiu printre cei care aspira la un post de diplomat. In fine, oameni rai si invidiosi pe norocul care l-a lovit in moalele capului pe Morar, desigur, informeaza Kamikaze.

Generatia crizei: 75% dintre elevi - "analfabeti stiintific", 50% dintre studenti - candidati la somaj. Scolile romanesti se golesc de elevi in ritm alert, numarul profesorilor este in cadere libera, rezultatele scolarilor sunt din ce in ce mai proaste, iar per ansamblu sistemul educational din Romania detine unele dintre cele mai triste recorduri din Europa. Situatia este recunoscuta oficial de Ministerul Educatiei in Raportul privind Starea Invatamantului, document care confirma involutia din ultimii ani. Astfel, populatia scolara din gimnaziu a scazut cu o treime in ultimii opt ani, in timp ce in invatamantul primar invata cu 20% mai putini elevi decat in anul 2002. In facultati, deficitul este si mai evident: anul universitar 2009-2010 s-a desfasurat cu peste o suta de mii de studenti mai putini decat in anul anterior, cea mai dramatica scadere fiind in cazul universitatilor private (minus 22%), scrie Gandul.

Medierea, salvarea instantelor din Romania. Legea "Micii Reforme" din Justitie - adoptata de Camera Deputatilor, la 19 octombrie anul acesta, si care va intra in vigoare peste aproximativ doua luni - prevede obligativitatea apelarii la mediere in anumite cazuri. La mediator se poate apela in orice litigiu de natura civila sau comerciala, in cele de familie, in conflictele din domeniul protectiei consumatorilor sau in cazul litigiilor de munca. In materie penala, medierea e posibila numai in cazul infractiunilor pentru care legea cere plangerea prealabila a persoanei vatamate sau permite impacarea partilor. Intelegerea la care se ajunge prin mediere are valoarea unui document cu titlu executoriu. In acest caz, partile sunt scutite de plata taxei de timbru. Medierea - metoda alternativa de rezolvare a conflictelor - ii poate scapa pe justitiabili de calvarul proceselor interminabile. Medierea a venit de peste Ocean, din SUA, unde in anii '70 s-a instituit ca solutionare a conflictelor de munca. Procedura a prins atat de bine incat s-a extins si pentru alte tipuri de conflicte, relateaza Adevarul.

Doi romani in echipa care a descoperit un marker pentru 11 tipuri de cancer. O echipa de cercetatori din Franta, din care fac parte si doi romani, a reusit sa detecteze un marker biologic care ajuta la depistarea a 11 tipuri de cancer, ceea ce va contribui decisiv la depistarea mai rapida a bolii, dar si la elaborarea unui tratament universal impotriva acesteia. Descoperirea a fost facuta de mai multi cercetatori de la Institutul National de la Sante et de la Recherche Medicale (INSERM) din Franta, coordonati de Nicolae Ghinea, in colaborare cu echipa de specialisti a lui Aurelian Radu de la Scoala de Medicina Mount-Sinai din New York. Noua molecula descoperita este o proteina care se gaseste in organele reproducatoare umane. In cazul femeilor, ea stimuleaza productia de estrogeni, iar in cazul barbatilor, pe cea de spermatozoizi. Initial, o echipa de la Centre Mondor de cercetari biomedicale din Creteil a dorit sa confirme ipoteza potrivit careia proteina in cauza poate aparea in tumorile cancerului la prostata. Odata ipoteza confirmata, "am vrut sa verific daca ea nu aparea si in cazul altor cancere, precum cel mamar sau pulmonar", a declarat, potrivit agentiei Mediafax, Nicolae Ghinea, director de cercetatori la INSERM. "Si surpriza totala, era vorba despre acelasi marker", a continuat el. Echipa sa, alcatuita in principal din specialisti anatomo-patologi, a studiat apoi biopsiile efectuate pe un numar de 1.336 de pacienti, reprezentand 11 tipuri de cancere: la prostata, mamar, la colon, pancreas, vezica urinara, rinichi, plamani, ficat, stomac, testicule, ovare, anunta Gandul.

Cum a schimbat o pilula viata romancelor. Dupa cinci decenii de la descoperirea anticonceptionalelor, medici, psihologi si vedete vorbesc despre impactul pe care l-au avut aceste pastile asupra vietii femeilor din intreaga lume. In anii '60, putini erau cei care si-ar fi imaginat ca, pe lista celor mai importante descoperiri ale secolului XX, se va afla si pilula inventata de Bayer Schering Pharma. Dupa cinci decenii in care zeci de milioane de femei din intreaga lume au apelat la pilulele contraceptive, medici, psihologi, celebritati, dar si femei obisnuite din Romania vorbesc despre "revolutia" care a inceput in 1960, in SUA. "Un anumit segment al populatiei, oameni educati si cu relatii in strainatate, stia de existenta pilulei si inainte de 1989 si chiar si-o procura, cu greutate si cu riscurile aferente. Legal s-a dat voie la folosirea pilulei in '90, de cand a inceput si un proces de schimbare a mentalitatii, dar care a mers foarte lent, astfel ca abia acum putem vorbi despre o revolutie contraceptiva in Romania", explica psihologul Aurora Liiceanu, informeaza evz.ro.

Cati bani se castiga din produse traditionale. "Daca as sta toata ziua la Bucuresti, cine ar mai pregati produsele?" Aceasta explicatie, pe care ne-a dat-o unul dintre micii producatori de alimente traditionale care isi vand produsele in Bucuresti, reflecta practic dimensiunea redusa a acestor afaceri: cateva zeci de familii care muncesc de dimineata pana seara pentru un castig "decent". Comertul cu produse traditionale - branza, gem, zacusca, preparate din carne facute dupa retete vechi - poate parea infloritor la prima vedere. Emisiunile informative ale posturilor de televiziune difuzeaza frecvent imagini de la targurile specializate, care se desfasoara la sfarsit de saptamana, in Bucuresti. Realitatea arata ca in Capitala functioneaza doar patru astfel de targuri de profil. In fiecare dintre ele, doar 10 - 15 producatori vin si vand in mod regulat, semn ca doar acestia si-au consolidat intr-un fel afacerea si au profit. Nesemnificativ pentru un oras de peste 2 milioane de locuitori. Foarte putini, aproape pot fi numarati pe degetele de la doua maini, sunt mici producatori care au riscat si au reusit sa isi deschida mici pravalii in zone cu vad, centrale ale Capitalei, relateaza Romania libera.

Pierderea de 25%, amortizata in doi ani. Bugetarii ar putea reveni la salariile netaiate din iunie 2010, in urmatorii doi ani, sustin liderii sindicali. Cresterile se vor realiza insa treptat. Liderii sindicali din invatamant au iesit nemultumiti de la discutiile de ieri cu ministrii muncii si educatiei. Motivul: desi au cerut cresterea salariilor profesorilor cu 33% de anul viitor, reprezentantii executivului au exclus aceasta varianta. Ba, mai mult, i-au anuntat ca "majorarile se vor aplica gradual, in urmatorii doi ani, si abia dupa aceea vor reveni la salariile pe care le aveau in iunie 2010, inainte de reducerea cu 25%", potrivit lui Simion Hancescu, prim-vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. In plus, a spus Hancescu, in ultima varianta a proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor in 2011 se revine la valoarea actuala a salariului minim, de 600 de lei, mai putin cu 40 de lei fata de cel propus initial, anunta evz.ro.

Cine este liderul 'Ndrangheta care s-a ascuns in Romania. Un lider al puternicei mafii italiene din Calabria, considerat autorul unor atentate impotriva procurorilor italieni, a fost arestat miercuri la frontiera dintre Slovenia si Italia. Presa italiana afirma ca Antonio Cortese, expert in explozibili, se ascunsese in Romania. Arestarea lui Antonio Cortese, considerat artificierul puternicului clan "Lo Giudice" din cadrul 'Ndrangheta, a avut loc miercuri la bordul unui autocar care venea din Romania, informeaza pagina online a agentiei italiene AGI. Expert in explozibili si arme, Cortese, in varsta de 48 de ani, era dat in urmarire internationala fiind suspectat ca, la inceputul acestei luni a lasat un lansator de grenade in fata biroului brigazii antimafia din orasul Reggio Calabria, capitala regiunii omonime. Pentru a-si face mesajul cat mai clar, Cortese ar fi dat si un telefon de amenintare politistilor care recent au reusit sa dea lovituri grele celei mai puternice organizatii criminale din Italia, informeaza Romania libera.

Probleme la preluarea Teatrului "Oleg Danovski" de catre MC. Consilierii judeteni din Constanta au votat, ieri, un amendament la decizia de trecere in subordinea Ministerului Culturii a Teatrului National de Opera si Balet "Oleg Danovski", astfel incat transferul sa fie conditionat de asigurarea finantarii de catre minister. Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, sustine ca Ministerul Culturii doreste sa preia Teatrul de Opera si Balet "Oleg Danovski" din Constanta, insa vrea ca finantarea sa vina tot din partea CJ, fapt cu care nu este de acord, scrie Gandul.