"O minunatie de furnici", fotografia castigatoare la "Wildlife Photographer of the Year 2010". Fotograful maghiar Bence Mate a castigat editia din 2010 a "Wildlife Photographer of the Year", cu fotografia "O minunatie de furnici". Imaginea care infatiseaza o colonie de furnici taietoare de frunze din Costa Rica a fost selectata dintr-un total de 31.000 de fotografii inscrise in concurs, participantii provenind din 81 de tari. Mate a declarat ca furnicile, pe care le-a urmarit ore in sir, erau un "subiect minunat" pentru fotografiile sale. "Variatiile de marimi ale frunzelor pe care le taie aceste furnici este impresionanta, cateodata furnicile mici poarta bucati uriase, iar cele mari nu cara decat niste bucatele mici de frunze". "Iubesc contrastul dintre simplitatea fenomenului de fotografiere si complexitatea comporatamentului", a mai adaugat castigatorul in varsta de 25 de ani Bence Mate, informeaza CNN.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Microsoft deschide un magazin online de jocuri: "Fable" si "Grand Theft Auto" se numara printre ele. Microsoft a anuntat vineri ca intentioneaza sa deschida un magazin online cu jocuri ce vor putea fi descarcate pe computerele pe care ruleaza softurile companiei. www.gamesforwindows.com va fi disponibil vizitatorilor din 15 noiembrie. Pe site vor fi disponibile 100 de jocuri, printre care se numara si titluri de blockbuster precum "Fable" sau "Grand Theft Auto", potrivit Microsoft. "Integrand serviciile noastre Xbox LIVE si Windows Life, am facut sa fie mai usor ca niciodata pentru milioane de jucatori sa vada cat de usor pot fi cumparate azi jocurile pentru PC", a declarat Kevin Unangst, directorul general al departamentului de jocuri Microsoft, scrie AFP.

Primul aeroport spatial din lume: Spaceport America. Edificiul eco-futurist este ridicat intr-un mediu la fel de neprimitor precum cel lunar. Primul port spatial privat este situat in desertul din New Mexico si va permite turistilor sa efectueze zboruri de aproximativ doua ore pentru 200.000 dolari de persoana. Primii turisti care vor pleca in excursii spatiale vor trebui sa astepte pana la finalul anului 2011 sau inceputul anului 2012. O calatorie de doua ore si jumatate costa 200.000 de dolari (aprox. 144.000 euro), iar in momentul de fata exista deja o lista de asteptare in acest sens. 320 de persoane si-au facut deja rezervari pentru excursiile spatiale. Profilul turistului spatial este unul foarte eterogen. Majoritatea oamenilor incantati de ideea unei excursii in spatiu sunt barbati (60%) si provin din 40 de tari diferite. Cel mai tanar astronaut este un tanar de 18 ani, iar cel mai in varsta are 89 de ani. Profesiile acestor oameni sunt, la randul lor, foarte variate. Printre acestia se numara specialisti in sporturi extreme, dar si oameni de stiinta, antreprenori, scriitori, piloti de curse comerciale sau pensionari, potrivit El Mundo.

O pictura care i-ar putea apartine lui Rembrandt valoreaza deja 7 miloane de dolari. Din momentul in care a fost descoperita pe peretele unui muzeu din Rotterdam, o pictura ce pare sa ii apartina lui Rembrandt valoreaza deja sapte milioane de dolari. "Tobias si sotia" (1659), expusa la muzeul "Boijmans Van Beuningen", a atras deja foarte multi vizitatori. Sjarel Ex, directorul muzeului, a mentionat ca tot acest entuziasm al publicului de a vedea pictura "este un lucru deosebit si e minunat sa fii parte a acestui fenomen". Parerile sunt impartite in privinta apartenentei acestei picturi. Curatorul Jeroen Giltaij, care a cercetat un timp indelungat aceasta pictura, este de parere ca autorul ei nu este Rembrandt, relateaza CNN.

Politia suedeza cerceteaza cazul unui asasin de imigranti. Politia suedeza investigheaza cazul unui terorist aflat in orasul portuar Malmo, in urma unei serii de atacuri comise asupra imigrantilor. Printre asasinate se numara si cazul a doua femei imigrante, victime ale aceluiasi terorist. Politistii au declarat vineri ca incearca sa identifice similaritatile dintre atacul in care au fost implicate cele doua femei si cazul altor 17 asasinate comise asupra unor imigranti stabiliti in Suedia. Impuscarea celor doua femei prin fereastra de la bucatarie a unui apartament nu a fost inca legata de celelalte incidente recente din Suedia. Cu toate acestea politia ii avertizeaza pe imigranti sa fie foarte atenti in momentul in care isi parasesc incinta, cu atat mai mult pe timpul noptii, scrie The Guardian.

Franta: Legea prin care varsta de pensionare este majorata de la 60 la 62 de ani a trecut de Senat. Senatul francez a sfidat vineri seara protestele violente care au loc in tara si a votat legea sustinuta puternic de presedintele Sarkozy, prin care varsta de pensionare va creste de la 60 la 62 de ani. "Va veni ziua in care fosti oponenti ii vor multumi presedintelui si guvernului pentru ca au actionat responsabil," a prezis ministrul muncii Eric Woerth inainte ca legea sa primeasca 177 de voturi "pentru" si 153 "impotriva". Guvernul a precizat ca versiunea cu amendamente trecuta de Senat trebuie potrivita cu textul original al camerei inferioare, iar varianta finala va primi votul final din partea Adunarii Nationale miercuri. Franta s-a aflat sub asediul protestatarilor in aceasta saptamana. Liceenii au iesit in strada inca de luni, perturband activitatea a sute de scoli, si au atacat cu pietre politia care a fost nevoita sa riposteze cu gaze lacrimogene. Numeroase sectoare ale economiei au fost afectate de greve, iar blocajul instituit asupra rafinariilor si depozitelor de combustibil au creat o reala problema administratiei. Presedintele Nicolas Sarkozy a ordonat miercuri deblocarea "tuturor depozitelor" de carburanti pentru a "restabili cat mai repede posibil situatia normala". Fortele de ordine au deblocat mai multe depozite, joi, a precizat Ministerul de Interne. Blocarea rafinariilor si a depozitelor de carburanti a provocat perturbari in aprovizionarea benzinariilor. Din cele 12.300 de benzinarii din Franta, 2.790 se confruntau joi cu penurie de carburanti. Vineri, 20-21% din totalul benzinariilor nu mai aveau carburanti, transmite AFP.