Drama ignorata: mii de copii din Moldova beau otrava cu galeata. In Sadoveni, rata nitritilor din apa este de opt ori mai mare decat limita maxima. E ca si cum ai pune o granula de azotat in fiecare cana. Autoritatile tac, iar copiii mor fara sa-i stie nimeni. In satele din Regiunea Nord-Est, cea mai saraca din Romania, mortalitatea infantila este de 27 la mie, dubla fata de media pe tara, care oricum este cea mai mare din Uniunea Europeana. Nimeni n-a cautat in profunzime raspunsurile din spatele acestui fenomen grav. Moartea copiilor pana intr-un an sau imbolnavirea celor mai mari e pusa pe seama gradului redus de igiena, a lipsei de apa curenta, conform unui raport guvernamental din 2009. Adevarul din spatele acestei cifre alarmante este zguduitor: in multe sate copiii se imbolnavesc pentru ca, efectiv, beau otrava cu cana. Concentratiile de nitrati si nitriti din fantanile de pe Valea Prutului, care uneori depasesc de 8 ori limita maxima (!), au devenit o informatie banala, tratata cu indiferenta de autoritati. Insa vorbim de sute de sate cu zeci de mii de oameni unde fantanile sunt bombe chimice. Nitritii ataca sangele, rinichii si produc retard mintal. E un proces de dezumanizare lenta, o otravire in masa care are loc sub nasul nostru, scrie evz.ro.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Maria Vlas se face ziarista. Ioana Maria Vlas a povestit la un ceai unui reporter "Adevarul de Seara" ce planuri de viitor are, la doua zile dupa ce a iesit pe poarta Penitenciarului Targsor. "Mama FNI" se plange de probleme cu greutatea, cu banii si cu acomodarea la linistea din "libertate" si spune ca isi doreste sa pescuiasca toata ziua. Ioana Maria Vlas, fost administrator la SOV Invest, a fost eliberata in urma cu doua zile de la Penitenciarul Targsor. Ea a fost condamnata la zece ani de inchisoare pentru prabusirea FNI, dar a fost eliberata conditionat cu aproape trei ani mai devreme dupa o decizie a magistratilor Tribunalului Prahova. "Mama FNI" s-a intors in apartamentul de doua camere de pe strada Matei Basarab din centrul Capitalei, care apartine unui nepot de-al ei. Ea se plange ca nu mai are niciun ban de cand statul roman i-a blocat contul in care ii era virata pensia de 28 de milioane de lei vechi, pe care o lua de la sotul ei decedat, si spune ca va colabora cu o revista pentru care va scrie articole pe domeniile economic si politic, scrie Adevarul.

Sapte romani pe un loc - concurenta la Targul Angajatori de Top.Cum ajungi sa lucrezi pentru Renault, Dell, Oracle, Michelin sau Ericsson. Aglomeratie mare la targul de joburi Angajatori de Top, care se desfasoara la Sala Palatului din Bucuresti, de vineri pana sambata. Mii de tineri, dar si persoane mai varstnice, s-au inghesuit vineri, in prima zi a targului, sa-si depuna CV-urile la standurile celor 75 de companii participante, in speranta ca unul din cele 1.650 de joburi disponibile va fi al lor. Concurenta este insa foarte stransa, avand in vedere ca la eveniment sunt asteptati peste 12.000 de vizitatori, ceea ce inseamna ca pe fiecare loc se bat cam sapte persoane. Ca de obicei, numele "grele" au atras si cele mai multe solicitari de angajare, asa cum s-a intamplat la Schneider Electric, Grupul Renault, Michelin, insa nici brandurile mai putin rezonante nu au fost ocolite. La Schneider, de exemplu, fusesera depuse in jur de 350 de CV-uri in primele doua ore de la deschidere, in conditiile in care fusesera pregatite 400 de pliante de prezentare a companiei."Ne pregatim sa inauguram un centru de relatii cu clientii in Bucuresti pentru divizia de IT a Schneider Electric, unde vom angaja 40 de persoane. Romania a fost preferata Poloniei, datorita abilitatilor lingvistice ale tinerilor de aici", a declarat pentru Gandul Miriana Matei, directorul de HR al companiei. Tinerii angajati la Bucuresti vor deservi toata Europa, dar si tarile vorbitoare de franceza din Africa, drept pentru care sunt cautati cunoscatori de limbi straine, fara a adauga engleza, care este obligatorie, anunta Gandul.

Shakira, catre presedintele Sarkozy: Toti suntem tigani. Cantareata Shakira a declarat, intr-un interviu acordat editiei spaniole a revistei GQ, ca politica de expulzare a romilor din Franta este condamnabila si i-a trimis cu aceasta ocazie presedintelului francez Nicolas Sarkozy mesajul "Toti suntem tigani", informeaza site-ul 20minutos.es. Cantareata columbiana, interpreta piesei "Waka Waka", desemnata imnul oficial al Cupei Mondiale la fotbal ce a avut loc la inceputul verii in Africa de Sud, a lansat inainte de aceasta melodie un alt cantec, intitulat "Gipsy", in videoclipul caruia ea si jucatorul spaniol de tenis Rafael Nadal au interpretat rolurile a doi tineri indragostiti provenind din comunitatea roma. Shakira, care este adeseori prezenta la intrunirile la care participa personalitati de varf din politica internationala, organizate in scopuri sociale, educationale si umanitare, nu a ezitat sa ii transmita presedintelui francez Nicolas Sarkozy urmatorul mesaj: "Toti suntem tigani", relateaza Romania libera.

Ungaria si caile ferate de stat, date in judecata de supravietuitori ai Holocaustului. Supravietuitori maghiari ai Holocaustului si rudele lor au dat, joi, in judecata statul ungar si companiile sale de cai ferate, pe care le acuza ca au colaborat cu nazistii in procesul de exterminare a evreilor, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Procesul a fost intentat la un tribunal din Washington. Statul ungar si companiile feroviare de stat MAV si Rail Cargo Hungaria (succesorul legal al MAV Cargo) sunt acuzate ca au confiscat proprietati evreiesti, dar si ca i-au transportat pe evrei in lagarele de concentrare din Polonia si Ucraina, unde sute de mii de oameni au murit. "Evreii care au cazut victima Holocaustului ungar urmaresc sa obtina doar ceea ce li se cuvine de drept: compensatii si restituiri ale bunurilor, drept urmare a atrocitatilor pe care le-au suferit in mainile inculpatilor", se mentioneaza in dosarul depus. Avocatul reclamantilor sustine ca au fost identificati cel putin 300 de supravietuitori ai Holocaustului din Ungaria, insa este posibil ca numarul lor sa fie mai mare de 5.000, potrivit evz.ro.

Migrarea medicilor spre Occident, un fenomen al intregii Europe de Est. Medicii din statele est-europene ar putea pleca in numar mare spre Occident, din cauza scaderii veniturilor ca urmare a masurilor de austeritate, tendinta care coincide cu intentia statelor dezvoltate de atragere a muncitorilor calificati. Dupa ani in care a lucrat ore suplimentare cu un salariu foarte mic, medicul ceh Petr Klimak ameninta ca va demisiona si se va alatura exodului spre Europa Occidentala. In conditiile in care are salariul mai mic decat al unui tamplar sau instalator si pe fondul masurilor de austeritate, Klimak si mii de alti medici din statele estice membre UE se gandesc sa lucreze in strainatate. Chiar daca sistemele medicale din statele est-europene s-au imbunatatit dupa caderea comunismului in 1989, conditiile de lucru si nivelul salarizarii nu se compara cu cele din Germania si Marea Britanie. In prezent, din ce in ce mai multi medici pleaca din tarile europene, astfel ca multe spitale ar putea fi inchise, iar increderea in guvernele statelor respective ar putea scadea, din cauza reducerilor bugetare. In contextul in care noul Guvern de centru-dreapta din Cehia continua masurile de austeritate in sistemul medical, Klimak si alti medici cred ca nu au nicio sansa sa aiba venituri mai mari. El a declarat ca, impreuna cu alti 3.500 de medici - mai mult de o cincime dintre medicii cehi - vor pleca pana la sfarsitul anului daca salariile nu vor creste, informeaza Gandul.

Pestera: 1.000 de locuinte, 500 de eoliene. Comuna constanteana Pestera este pe punctul de a deveni noul Eldorado al energiei eoliene. Cu o populatie de circa 3.500 de persoane si cu mai putin de o mie de locuinte, localitatea a atras investitori importanti din domeniul energiei eoliene. Primarul Valentin Vrabie ne-a declarat ca in zona exista nu mai putin de sapte proiecte vizand infiintarea de parcuri eoliene la nivelul acestei comune, proiecte aflate in diverse stadii de executie si care vor aduce in jur de 500 de turbine, ceea ce inseamna practic o turbina la doua case. Edilul a precizat ca pana la sfarsitul acestei luni va fi definitivat primul parc eolian, o investitie de aproximativ 100 milioane de euro, in urma careia 30 de moristi de vant vor fi puse in functiune. Acestea vor asigura si linistea comunitatii locale, din punct de vedere financiar, prin banii pe care-i vor vira la bugetul de taxe si impozite. Puterea dezvoltata de noul parc va fi de 30 de megawati. Parcul care va fi inaugurat zilele acestea apartine firmei Energias de Portugal si reprezinta o investitie de circa 100 milioane de euro. Primarul comunei ne-a declarat ca la bugetul local nu s-a incasat nici un leu de pe urma avizelor, certificatelor de urbanism sau a autorizatiilor de construire, acestea fiind eliberate de Consiliul Judetean Constanta, informeaza Romania libera.

O doctorita a pensionat 500 de bolnavi inchipuiti. Liliana Berca, medic expert la Casa de Pensii Olt, a fost arestata pentru luare de mita si abuz in serviciu, dupa ce a fost prinsa in timp ce primea 500 de lei mita pentru a "rezolva" un dosar. Potrivit anchetatorilor, la domiciliul femeii au fost gasite zeci de cutii de bomboane, de pachete de cafea si de sticle cu bautura. Procurorii si politistii olteni au retinut-o pe Liliana Berca, medic expert in cadrul Casei de Pensii Olt, in urma unui flagrant organizat miercuri seara. Femeia, sotie de preot, este acuzata de luare de mita si abuz in serviciu, dupa ce a fost prinsa luand 500 de lei de la un barbat. Ofiterii anticoruptie din Olt, impreuna cu cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor si procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Olt, o monitorizau pe aceasta inca de la inceputul lunii octombrie, dupa ce mai multe persoane au reclamat-o ca pensioneaza bolnavi inchipuiti, potrivit Adevarul.

Hagi: "Ma simt ca un porumbel!". La finalul primei zile ca antrenor la Galatasaray Istanbul, Gica Hagi a vorbit doar cu presa romana. Discutia a avut loc aseara, la hotelul din Istanbul in care este cazat Hagi. Gica Hagi a facut referiri la jocul cu Fenerbahce, apoi au curs destainuirile, in timp ce pe fundal se auzea muzica de camera! Hagi a facut referiri la entuziasmul pe care-l are in acest moment pentru meseria de antrenor. Oferte din Romania am avut de la cele mai bune cluburi", a mai zis Hagi, care a adaugat: "Ma simt ca o pasare, ca un porumbel! Am plecat de mic de-acasa, iar de-atunci sunt tot in miscare", relateaza evz.ro.

Zeci de credite luate cu acte false. Procurorii DIICOT au trimis ieri in judecata mai multi membri ai unei grupari care a incheiat 63 de contracte fictive de credite bancare. In perioada 2005-2007, 43 de membri ai retelei au falsificat documente si au obtinut bani, atat in nume personal, cat si prin intermediul altor persoane, recrutate special in acest scop. Oamenii legii banuiesc ca in acest caz erau implicati functionari din cadrul Bancii Comerciale Romane si CEC Bank. Nucleul grupului era format din cinci persoane si era condus de Magdalena Petre, o femeie de 58 de ani din comuna prahoveana Puchenii Mari. Membrii gruparii aveau sarcina de a racola alte persoane care sa accepte sa mearga la banca pentru a solicita imprumuturi. Infractorii erau specializati in falsificarea de carti de munca si adeverinte de salariu, iar documentele erau completate in numele unor societati comerciale aflate pe numele lor. In dreptul rubricii de salariu erau trecute sume fictive si se completa o perioada de angajare. Persoanele racolate se prezentau cu toate aceste documente la banca pentru a obtine credite de consum. Sumele solicitate se incadrau intre 20.000 si 60.000 de lei, iar solicitantii se alegeau cu sume cuprinse intre 10 si 50% din valoarea imprumuturilor. Restul banilor ajungeau la capii retelei, informeaza Adevarul.