Tribunalul superm al Irakului a formulat sentinta de condamnare la moarte pentru Tareq Aziz, fost ministru al afacerilor externe in guvernul lui Saddam Hussein. Impreuna cu Aziz au mai primit pedeapsa capitala inca patru lideri irakieni, toti sub acuzatia de crime impotriva umanitatii, tortura si rapire de persoane, informeaza Reuters.

Anul trecut Tareq Aziz fusese condamnat la 15 ani de inchisoare pentru participarea la asasinarea a zeci de comercianti in anul 1992 si inca 7 ani pentru rolul jucat de el in izgonirea kurzilor din nordul Irakului in timpul lui Saddam Hussein.

Aziz s-a predat fortelor americane in aprilie 2003, dar a fost cedat autoritatilor irakiene in anul 2010. Intr-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian in luna august, fostul ministru il acuza pe presedintele Obama ca lasa Irakul pe mana lupilor, referindu-se la planul de retragere a trupelor din Irak.

Avocatul lui Tareq Aziz a declarat ca verdictul este unul politic, nu unul legal si ca era previzibil in special dupa ce inculpatul a fost predat autoritatilor irakiene.

Vaticanul a facut apel la autoritati sa nu puna in practica condamnarea la moarte. Din punctul de vedere al Vaticanului neexecutarea lui Aziz, care este crestin, ar fi un punct in favoarea reconcilierii, pacii si justitiei.