Guvernul de centru-dreapta al Romaniei a supravietuit motiunii de cenzura si odata cu el ramane in aplicare planul de austeritate al Guvernului Boc. Motiunea a fost votata de 219 parlamentari, dar pentru a fi promulgata era nevoie de un total de 236 voturi. Cele 3 partide de opozitie care au initiat motiunea l-au acuzat pe actualul premier de incompetenta in gestionarea crizei si in scoaterea Romaniei din recesiune.

Faptul ca Guvernul Boc a ramas in functie este o veste buna pentru FMI, a carui comisie a venit saptamana trecuta la Bucuresti pentru a evalua impactul planului de austeritate. Daca concluzia lor va fi favorabila, Romania va putea beneficia de o noua transa de imprumut in valoare de 20 miliarde de euro.

La polul opus, cei 30.000 de manifestanti care cereau in strada demisia guvernului au fost nemultumiti de rezultatul votului, anunta AFP.​

Reuters relateaza ca mentinerea Guvernului Boc inseamna de fapt mentinerea promisiunii unei noi transe de imprumut de la FMI, bani care vor merge catre sustinerea reformelor. Valoarea leului nu a fost influentata in nici un fel de votul de miercuri.

Daca guvernul ar fi picat, atunci tara ar fi fost in deriva timp de multe saptamani pana la reconfigurarea situatiei politice, ceea ce ar fi influentat negativ moneda nationala care ar fi inregistrat o cadere drastica.

Guvernul Boc se afla in functiune de 10 luni si a iesit invingator in fata ambelor motiuni de cenzura ale opozitiei. Printre principalele masuri de austeritate adoptate de guvern se numara scaderea salariilor bugetarilor cu 25% si cresterea cotei de TVA cu 5%.

In mijlocul unor manifestatii in masa, Guvernul Romaniei a ramas in picioare dupa votul motiunii de cenzura initiata de o coalitie formata din PSD si PC si susinuta de PNL. In timp ce parlamentarii dezbateau motiunea, pe strazi protestau peste 20.000 de oameni impotriva masurilor de austeritate adoptate de guvern.

Din iulie 2010, Guvernul Boc a diminuat salariile bugetarilor si a crescut cota de TVA. Aceste masuri de austeritate fac parte dintr-o intelegere a executivului roman cu FMI in perspectiva careia Romania a beneficiat anul trecut de un imprumut de 20 de miliarde de euro din partea FMI si a Bancii Mondiale, informeaza Novinite.

Prim-ministrul roman Emil Boc a supravietuit unei motiuni de cenzura in Parlament pentru a doua oara in patru luni, guvernul sau de coalitie pastrandu-si unitatea, pe fondul protestelor stradale fata de masurile de austeritate.

Analistul economic Alexandre Vincent a declarat ca Romania este acum la rascruce de drumuri, iar deciziile importante ar trebui luate in privinta reducerii cheltuielilor publice, scrie Bloomberg.