Franta a expulzat peste 8.000 de romani in prima jumatate a lunii octombrie. Guvernul francez a declarat astazi ca 8601 de cetateni romani au fost expulzati intre 1 si 17 octombrie din Franta, pe motiv ca nu se aflau in legalitate pe teritoriul francez. Publicarea acestei informatii coincide cu anuntarea introducerii in aceasta tara a unui program de reintegrare a cetatenilor din U.E. Ministerul francez al Imigratiei nu a dorit sa mentioneze cati dintre romanii expulzati erau tigani. De asemenea autoritatile franceze au precizat intr-un comunicat ca 7.447 de romani au parasit Franta in mod voluntar, iar ceilalti 1154 au fost fortati sa faca acest lucru. Recent acelasi minister anunta faptul ca, incepand cu luna august, numarul cetatenilor romani si bulgari expulzati pe motiv ca nu se aflau in legalitate pe teritoriul Frantei a ajuns la 10.000. Aceste cifre au fost facute publice in aceeasi zi in care Franta a acceptat sa puna in aplicare directiva europeana referitoare la libera circulatie a cetanilor in spatiul Uniunii Europene, conform cerintelor Comisiei Europene, relateaza El Pais.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Papa Benedict lauda stiinta, dar insista ca Dumnezeu a creat lumea. "Stephen Hawking greseste", declara Papa Benedict al XVI-lea, care sustine ca Dumnezeu a creat universul. Celebrul om de stiinta a argumentat intr-o carte publicata luna trecuta ca Universul a luat nastere datorita actiunii spontane si inevitabile a legilor fizicii, iar Divinitatea nu a avut niciun rol in acest proces de creatie. De fapt, Papa Benedict a laudat si binecuvantat stiinta si oamenii de stiinta intr-un mesaj adresat Academiei Pontificale de Stiinte. Dar el a subliniat pe de alta parte, destul de clar, ca rolul stiintei este acela de "a-l descoperi" pe Dumnezeu in Univers. "Oamenii de stiinta nu creeaza lumea; ei o studiaza si incearca sa o imite", a spus Papa. Observatiile si perceptiile "ne determina sa admitem existenta unei "Ratiuni atotputernice", diferita de cea a oamenilor si care face posibila existenta acestei lumi", transmite CNN.

Polonezii vor sa declanseze un "miracol economic" cu o statuie de 36m a lui Iisus Hristos. Autoritatile orasului Swiebodzin spera ca statuia uriasa ce infatiseaza figura lui Iisus Hristos sa declanseze un miracol economic in Polonia, reprezentand un obiectiv turistic important pentru pelerini. In acelasi timp proiectul a impartit societatea poloneza in mai multe tabere, fiind un subiect extrem de controversat la nivel local. Statuia inalta de 36 m este situata pe un deal din orasul polonez Swiebodzin si se afla in momentul de fata in constructie. Localnicii spun ca va intrece in inaltime celebra "Cristo Redentor" din Rio de Janeiro, aceasta din urma fiind cea mai inalta statuie a lui Iisus Hristos din intreaga lume. Proiectul a impartit societatea poloneza in mai multe tabere: una sustine ca statuia este o expresie a mandriei, alta tabara considera aceasta constructie ca fiind o batjocura la adresa Mantuitorului Iisus Hristos, iar catolicii spera ca initiativa sa fie abandonata. Inspectorul-sef care supravegheaza constructia a fost amenintat in nenumarate moduri, fiindu-i aruncata chiar o caramida in parbrizul masinii personale. Sustinatorii proiectului, coordonat de preotul Sylwester Zawadzki, spera ca statuia sa atraga multi pelerini si sa contribuie la cresterea economica a orasului, informeaza The Guardian.

Silvio Berlusconi: Imi place viata si imi plac femeile, nu datorez explicatii nimanui. "Imi place viata si imi plac femeile", a declarat, vineri, premierul italian Silvio Berlusconi, adaugand ca nu datoreaza nimanui explicatii in cazul minorei de origine marocana care a sustinut ca ar fi avut relatii intime cu el. Intrebat daca Biroul primului-ministru a intervenit pentru eliberarea din detentie a tinerei marocane care a participat la petrecerile premierului, Silvio Berlusconi a replicat: "Nu am facut niciodata astfel de interventii. Pur si simplu am semnalat ca exista o persoana care avea nevoie de asistenta. Asta este tot. A fost un simplu telefon pentru gasirea unei persoane disponibile pentru a avea grija de alta persoana de care tuturor ne-a fost mila pentru ca povestise ceva dramatic si toti am crezut". In varsta de 74 de ani, Silvio Berlusconi este suspectat ca a avut relatii intime cu o minora de origine marocana, pentru eliberarea careia Biroul primului-ministru intervenise telefonic, afirmand in mod fals ca este nepoata lui Hosni Mubarak, presedintele Egiptului. Trei apropiati ai premierului italian sunt cercetati pentru favorizarea prostitutiei, dupa ce minora de origine marocana Ruby R., in varsta de 17 ani, a declarat ca a fost invitata la petreceri care au avut loc in vila lui Silvio Berlusconi din zona Arcore (in apropiere de Milano) si ar fi avut relatii intime cu seful Guvernului italian, scrie cotidianul La Repubblica. (A.N.)

Mohammed, cel mai des intalnit nume in Anglia la bebelusi. Cel mai popular nume atribuit anul trecut bebelusilor din Anglia a fost Mohammed. O analiza CNN a evidentiat faptul ca numele de Mohammed l-a surclasat pe acela de Oliver, declarat de Oficiul National de Statistica din Marea Britanie drept cel mai des intalnit nume la baietii nou nascuti din Anglia. Aproximativ 4,6 % din populatia Marii Britanii este reprezentata de musulmani, acestia avand tendinta sa isi numeasca copiii Mohammed. "Principalul motiv pentru care oamenii isi numesc copiii Mohammed este datorat de dragostea lor pentru acest profet, incercand sa il imite" a declarat Imam Abdullah al-Hasan de la Moscheea Easr London, potrivit CNN.

Georgia: Politia a arestat 20 de persoane acuzate de spionaj in favoarea Rusiei. Politia georgiana a arestat 20 de persoane sub acuzatia de spionaj in favoarea Rusiei, au declarat surse din fortele de securitate, sub protectia anonimatului, relateaza Reuters, care comenteaza ca aceasta evolutie ar putea accentua tensiunile dintre Georgia si Rusia, la doi ani de la scurtul razboi dintre cele doua tari. Prizonierii, toti cetateni georgieni, sunt acuzati ca au creat o retea de spionaj in fosta republica sovietica, au precizat sursele citate. (R.M.)

Toyota recupereaza in secret propriile autovehicule pentru a le ascunde defectiunile fata de public. In incercarea de a ascunde defectiunile propriilor masini, Toyota a recuperat in secret de la cumparatorii din S.U.A. autovehicule cu probleme la sistemul de franare. Contractul de rascumparare include acorduri stricte de confidentialitate prin care cumparatorilor initiali le este interzisa divulgarea informatiilor privitoare la defectiunile masinilor. De asemenea, o reclamatie aduce la cunostinta faptul ca inclusiv tehnicienii si managerii Toyota Motor Corp au constatat defectiuni la sistemul de franare, asemenea celor semnalate de clienti. Reprezentantii Toyota au declarat joi ca au recuperat autovehiculele de la clientii care au reclamat defectiuni, insa au procedat astfel pentru a efectua o serie de analize amanuntite asupra acestor masini. De curand Toyota a anuntat ca va rechema in service 1,5 milioane de masini pe plan mondial pentru posibile probleme la sistemul de franare unde pot aparea scurgeri ale lichidului de frana. Jumatate dintre masinile rechemate sunt din SUA, 40% sunt din Japonia, iar circa 3% sunt din Europa, noteaza AFP. Imaginea Toyota a avut mult de suferit dupa un recall masiv de 10 milioane de masini la inceputul anului, transmite Reuters.

British Airways spera intr-o redresare financiara dupa alianta cu Iberia. Directorul executiv al British Airways a declarat vineri ca renumita linie aeriana va "intra din nou in joc" dupa o perioada in care a inregistrat pierderi importante de profit. British Airways asteapta inca aprobarea actionarilor pentru a se asocia cu compania aeriana spaniola Iberia, urmand sa concureze in viitor cu Lufthansa şi Air France-KLM. In luna mai compania aeriana anunta pierderi de 425 milioane de lire sterline pe anul financiar 2009-2010. Pe ultimele sase luni din 2009, compania anuntase cea mai mare pierdere din istoria sa: 325 de milioane de euro, inainte de plata taxelor catre stat, informeaza CNN.

Ucraina a sustinut pozitia UE: Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Transnistria. Pentru rezolvarea conflictului transnistrean trebuie gasita o varianta care sa prevada evacuarea trupelor rusesti din Transnistria, a declarat la Bruxelles ministrul ucrainean de Externe, Konstantin Grischenko. Afirmatia lasa sa se inteleaga ca, in chestiunea transnistreana, Ucraina adopta pozitia UE, nu a Moscovei. Pozitia UE este ca Rusia trebuie sa indeplineasca acordurile de la Istanbul si sa-si retraga trupele de pe teritoriul Moldovei. Bruxelles cere acest lucru de 15 ani, iar in ultimul timp si-a multiplicat declaratiile in acest sens. Deputatul ucrainean Viaceslav Kaskiv a declarat, la randul sau, pentru NG, ca prezenta fortelor armate rusesti in Transnistria contribuie la escaladarea starii de incordare din regiune si nu poate sa nu nelinisteasca autoritatile de la Kiev. Mai ales ca toate astea se intampla in imediata apropiere a granitelor ucrainene. In opinia deputatului, militarii ucraineni trebuie sa paraseasca regiunea transnistreana. "Prezenta militara a Rusiei in Transnistria inseamna nu numai o operatiune de mentinere a pacii sub mandatul CSI in zona de conflict de pe Nistru, dar si un instrument de intimidare a nazuintelor euro-atlantice ale Ucrainei, a patrunderii in regiune a Romaniei si a NATO, un control asupra situatiei din regiune in totalitatea ei", a spus, in alta ordine de idei, directorul Centrului kievean pentru problemele societatii civile, Vitali Kulik. El aminteste ca Ucraina nu doreste mentinerea pe Nistru a unei misiuni de pace construita in jurul fortelor rusesti. Partea ucraineana a evidentiat intotdeauna necesitatea modificarii mandatului si extinderii operatiunii pe seama internationalizarii ei, prin cooptarea UE. Dar Ucraina nu va pedala pe aceasta chestiune, nu va pune conditii. Desi, a adaugat Kulikv, "Ucraina detine actiunea de aur in procesul de reglementare a crizei transnistrene, iar fara Kiev problema transnistreana nu va fi rezolvata", scrie Nezavisimaia gazeta.