Oficial iranian: armele nucleare ar fi o gresala strategica pentru Iran. Ali Ashghar Soltanieh, ambasadorul iranian la Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), a declarat luni la Viena ca dezvoltarea de arme nucleare a fi o gresala strategica pentru Iran, informeaza Reuters. Ambasadorul a mentionat ca Iranul nu ar putea concura vreodata cu marile puteri nucleare ca numar de focoase disponibile. Ca atare, relatia Iranului cu aceste tari nu ar putea fi decat una dezavantajoasa, a spus Soltanieh.​

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Un nou vulcan ar putea erupe in Islanda. Vulcanul islandez Grimsvotn ar putea erupe in viitorul apropiat, au declarat astazi mai multi geologi islandezi citati de AFP. Aceasta avertizare vine la doar cateva luni de la eruptia vulcanului Eyjafjallajokull, care a provocat cea mai mare blocare a spatiului aerian nord-atlantic de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. Specialistii islandezi isi bazeaza predictia pe debitul unui rau care este alimentat in principal de un ghetar format in conul unui vulcan. Din cauza cresterii temperaturii in crater, ghetarul a inceput sa se topeasca, iar raul este in prezent la un debit de trei ori mai mare decat cel obisnuit.

O pictura de Titian care nu a mai fost expusa public de 30 de ani va fi scoasa la licitatie. Casa de licitatii Sotheby’s a anuntat luni ca va scoate la vanzare o pictura de Titian care nu a mai fost expusa de trei decenii, informeaza The Guardian. Pictura este intitulata “Sacra Conversazione: Madona cu Pruncul si sfintii Luca si Caterina din Alexandria” si este detinuta de un colectionar privat. Specialistii au estimat pictura la o valoare cuprinsa intre 15 si 20 de milioane de dolari. Tabloul va fi expus la reprezentantele casei Sotheby’s din Paris, Londra si Amsterdam inainte de a fi vandut la New York in luna ianuarie. Pictura este una dintre putinele opere ale maestrului venetian Titian care cuprinde mai multe personaje si este detinuta de un colectionar privat, in conditiile in care majoritatea picturilor de acest tip sunt detinute de muzee.

Olanda intrerupe corespondenta postala aeriana cu Yemenul. Olanda a decis luni intreruperea corespondentei postale si a transportului aerian de marfuri din Yemen ca masura de precautie, dupa ce doua pachete ce contineau bombe au ajunst in Statele Unite, informeaza AFP. In momentul introducerii noilor masuri nu exista nici un zbor direct din Yemen spre Olanda.

Opozitia a castigat alegerile in Kyrgyzstan. Opozitia din Kyrgyzstan a obtinut cel mai mare scor dintre toate partidele care au intrat in paralementul republicii central-asiatice, cu 8,47% din voturi, informeaza RIA Novosti. In total, cinci partide au trecut de limita minima de 5% din voturi necesare pentru intrat in legislativ. Principalul partid pro-guvernamental s-a clasat pe a doua pozitie, cu 7,83% din voturi. Parlamentul kyrgyz va primi prerogative suplimentare in urma reformei constitutionale ce a fost aprobata in luna iunie, dupa inlaturarea de la putere a fostului presedinte Kurmanbek Bakiyev.

Prizonierul politic cubanez cu cea mai lunga pedeapsa va fi eliberat. Cuba il va elibera pe Adrian Alvarez, in varsta de 44 de ani, cu conditia ca acesta sa paraseasca tara, informeaza Reuters. Alvarez a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare, cea mai lunga sentinta politica in Cuba, in anul 1985, pentru furtul mai multor arme cu intentia de a lansa o actiune militara impotriva guvernului. Cuba a ajuns la o intelegere cu Biserica Catolica ce prevede eliberarea a 52 de detinuti politici si exilarea lor in Spania. 39 dintre detinuti au fost eliberati deja, in timp ce restul refuza exilul.