Ucraina va incheia cu Rusia un contract pentru exportarea deseurilor nucleare. Seful comaniei ucrainiene de stat Energoatom, Iuri Nedashkovsky, a declarat miercuri ca spera ca Ucraina sa incheie in acest weekend un contract pe termen lung cu Rusia in vederea expedierii deseurilor nucleare ucrainene. Ucraina a cerut Rusiei sa micsoreze taxa perceputa tarilor care doresc sa exporte deseuri nucleare. Ucraina intentioneaza sa construiasca un loc special de depozitare a deseurilor nucleare pe locul fostei centrale de la Cernobal. Dupa construirea acestui depozit, Ucraina intentioneaza sa sisteze exporturile de deseuri nucleare. Potrivit unui contract semnat in septembrie 2007, constructia ar fi trebuit sa inceapa in luna noiembrie si sa dureze 52 luni pana la finalizare. Momentan nu se stie cand va aparea acest depozit pe pamant ucrainean, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

O femeie din India se afla de 10 ani in greva foamei. O activista care lupta pentru apararea drepturilor omului in nord estul Indiei, poreclita Doamna de Fier din Manipur, a implinit 10 ani de cand se afla in greva foamei si nu doreste sa puna capat protestului. Irom Chanu Sharmila a inceput greva foamei in 2 noiembrie 2000 dupa ce a vazut cum fortele armate ucid 10 persoane civile intr-o statie de autobuz din apropierea casei sale. Sharmila a fost arestata la scurt timp dupa inceperea protestului sub acuzatia de incercare de sinucidere si a fost internata intr-un spital al unui penitenciar unde zilnic ii sunt administrate fortat vitamine. Femeia este eliberata periodic de tribunalul local, dar de indata ce iese din penitenciar isi reia protestul si este rearestata. Principala cauza pentru care militeaza este abrogarea actului care da fortelor armate puteri speciale (AFSPA) de a impusca o persoana pe loc sau de a putea aresta pe oricine fara mandat de arestare. AFSPA a fost adoptat in anul 1990 pentru a da fortelor armate mana libera in confruntarea cu insurgentii din nord-estul Indiei si nord-vestul Kasmirului. Pentru abrogarea respectivei legi militeaza multe organizatii printre care si Amnesty International, care este de parere ca sub umbrela acestui act au fost savarsite multe crime. Greva foamei a fost o metoda folosita eficient de Miscarea pentru Independenta Indiei de sub stapanirea britanica. Un exemplu in acest sens este Mahatma Gandhi care a integrat greva foamei in campania sa de rezistenta non-violenta, anunta AFP.

Bulgaria aplica restrictii pentru fumatul in spatii publice. De la inceputul anului viitor Bulgaria va aplica restrictii privind fumatul in spatiile publice. Spatiile destinate fumatorilor in restaurante, cafenele, baruri, spatii comerciale si administrative, in gari si aeroporturi, trebuie sa fie separate de spatiul comun prin ziduri si usi care sa nu permita iesirea fumului si sa contina sisteme de ventilatie eficiente. Proprietarii magazinelor si restaurantelor care au mai putin de 50 mp au dreptul de a decide daca amenajeaza spatii penru fumat in conformitate cu prevederile legale sau daca interzic fumatul. In localurile mai mari, cel putin jumatate din respectivul spatiu trebuie sa fie dedicat nefumatorilor. In cluburile de noapte insa se va putea fuma fara nici o restrictie. Incepand cu 1 ianuarie 2010 cafenelele in aer liber si restaurantele din mall-uri vor deveni unitati in care fumatul va fi interzis. Dupa intrarea in vigoare a restrictiilor patronii care nu s-au conformat prevederilor legale cat si persoanele fizice vor primi amenzi, informeaza Novinite.

Autoritatile din San Francisco interzic meniurile Happy Meal de la McDonald's. Reprezentantii gigantului McDonald's au declarat miercuri ca sunt extrem de dezamagiti de decizia autoritatilor din San Francisco de a interzice meniurile Happy Meal, care ii ademenesc pe copii prin oferirea de jucarii drept cadou. Declaratia de astazi vine la scurt timp dupa ce autoritatile din California au adunat voturile preliminare pentru o prevedere care vizeaza interzicerea cadourilor la pachet cu mancaruri care contin prea multa grasime si zahar. Potrivit noilor prevederi, restaurantele pot da cadouri numai la meniurile care contin fructe si legume. Potrivit oficialilor McDonald's opinia publica este indignata de masura luata de consiliu, parintii simtindu-si incalcate dreptul si responsabiltatea de a decide ce mancare sa cumpere celor mici. Eric Mar, seful comisiei pentru educatie, a declarat ca acesta este o mare victorie pentru sanatatea copiilor. Masura care a trecut de votul preliminar va fi adoptata saptamana viitoare si va intra in vigoare incepand cu luna decembrie, scrie AFP.

O masina capcana a explodat in Gaza omorand un militant palestinian. Un militant palestinian a murit si alti doi au fost raniti intr-un atentat cu masina capcana in orasul Gaza. Autoritatile au declarat ca barbatul care a murit apartinea grupului Armata Islamului, care a fost invinuit anii trecuti de atacuri cu rachete asupra Israelului. Explozia a avut loc in apropierea sediului fortelor de politie Hamas. Martorii au declarat ca zgomotul produs de explozie s-a auzit in tot orasul. Nori grosi de fum au acoperit cerul in zona exploziei, iar in pamanat a ramas o gaura de dimensiuni mari. Ehab Al-Ghsain, purtatorul de cuvant al ministerului de interne, a declarat ca explozia a avut loc in urma unui atac aerian sionist. Canalele media israeliene spun insa ca ea se datoreaza unei masini capacana. Armata israeliana nu a comentat incidentul care vine dupa cateva luni de liniste in Gaza, scrie BBC.