Atacarea jurnalistului rus Oleg Kashin nu este motivata politic ci este rezultatul unui conflict de afaceri. Atacul asupra jurnalistului rus Oleg Kashin este rezultatul unui conflict de afaceri si nu consecinta unei dispute politice, a declarat vicepremierul Valeriy Ryazanskiy. "Este necesar sa intelegem faptul ca jurnalistii nu sufera din cauza autoritatilor, a structurilor politice sau a altor institutii, ci in special din cauza conflictelor din zona de afaceri", a declarat Valeriy Ryazanskiy. El a mai adaugat ca aceste conflicte sunt un rezultat al "fazei de recuperare" in urma crizei din 2008-2009. Motivele pentru care jurnalistul Oleg Kashin a fost atacat sunt inca neclare. Cu toate acestea editorul publicatiei Kommersant, Mikhail Mikhailin, a declarat ca cel mai probabil motivul atacului are legatura cu investigatiile recente pe care jurnalistul le desfasura cu privire la grupurile extremiste de tineri. ​ Unul dintre principalii jurnalisti ai ziarului Kommersant, Oleg Kashin, se afla in coma indusa de medici la spital, dupa ce a fost batut langa casa sa din Moscova. Atacul a avut loc sambata dimineata, la primele ore. Kashin a fost batut de doi barbati si are maxilarul rupt, tibiile fracturate si rani la craniu si degete, potrivit Ria Novosti.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Sute de dizidenti din China sunt asteptati la ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace. Un grup de dizidenti din China este asteptat la ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace din 10 decembrie pentru sustinerea laureatului Liu Xiaobo, care se afla in continuare in arest. Organizatorii asteapta "un numar semnificativ de dizidenti chinezi" care vor fi prezenti la acest eveniment, a declarat directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, fara a explica in ce mod a fost obtinuta aceasta informatie. "Ni s-a spus ca vor veni cateva sute de activisti, insa noi speram ca numarul acestora sa se reduca deoarece foarte multi dintre ei vor fi din Chima", a precizat Lundestad. Acesta a explicat ca este posibil ca o buna parte dintre cei anuntati sa nu obtina vize sau sa nu isi poata finanta calatoria. Vineri, Beijing-ul a avertizat tarile europene ca orice sprijin manifestat public fata de Liu Xiaobo va fi interpretat ca un afront la sistemul juridic din China, informeaza Reuters.

Un monument vechi de 2000 ani din Pompei s-a prabusit. Unul dintre monumentele cuprinse in situl arheologic din Pompei, Casa Gladiatorilor, s-a prabusit sambata dimineata. Acest eveniment ridica serioase intrebari legate de modul in care autoritatile din Italia se ingrijesc de patrimoniul arheologic al acestei tari. Casa Gladiatorilor a fost gasita prabusita in ruine dupa ce mai multi curatori au vizitat monumentul cu scopul de a-l deschide publicului. Cladirea a fost reconstruita partial dupa ce a fost devastata in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial. Cu toate acestea nimeni nu a crezut ca monumentul se afla in pericol de prabusire. Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a declarat ca prabusirea Casei Gladiatorilor "este un fapt rusinos pentru o tara precum Italia", scrie BBC.

Polonia: Cea mai inalta statuie a lui Iisus Hristos a fost definitivata. Cea mai inalta statuie a lui Iisus Hristos a fost definitivata duminica. Constructia are 52 metri inaltime si este situata in aproprierea orasului Swiebodzin din Polonia. "Aceasta statuie implineste munca mea de o viata in calitate de preot. M-am simtit inspirat in a indeplini voia Domnului, iar astazi ii sunt recunoscator pentru ca mi-a ingaduit sa fac voia sa" a declarat parintele Zawadzki dupa ce constructia a fost intregita. Ultima interventie a constat in atasarea capului statuii lui Iisus Hristos, aceasta piesa cantarind 700 tone. Costurile necesare pentru construirea statuii au fost asigurate din donatiile localnicilor, potrivit ziarului "Krakow Post". Monumentul va beneficia de o lansare oficiala pe 21 noiembrie 2010. ​ Autoritatile orasului Swiebodzin spera ca statuia uriasa ce infatiseaza figura lui Iisus Hristos sa declanseze un miracol economic in Polonia, reprezentand un obiectiv turistic important pentru pelerini. In acelasi timp proiectul a impartit societatea poloneza in mai multe tabere, fiind un subiect extrem de controversat la nivel local, relateaza CNN.

Studenta americana Amanda Knox acuzata de calomnie. Studenta americana Amanda Knox, condamnata pentru uciderea colegei ei de camera, a fost pusa din nou sub acuzare pentru defaimarea politistilor italieni. Knox (23 ani) a fost condamnata cu 26 ani de inchisoare pentru injunghierea colegei ei de camera, Meredith Kercher, in noiembrie 2007. Aceasta sustine ca este nevinovata si ii acuza pe ofiterii de politie italieni ca au palmuit-o in timpul interogarii. "Nu am intentionat sa jignesc pe nimeni" a declarat in italiana Amanda Knox. "Repet, nu am incercat decat sa ma apar. Mi-am exprimat un drept", a adaugat aceasta in instanta de judecata. Knox ar putea primi inca sase ani de inchisoare in cazul in care va fi gasita vinovata pentru calomnie, informeaza The Guardian.

Un alt ziarist rus, batut in apropiere de Moscova. Un ziarist rus a fost batut luni dimineata in apropiere de capitala rusa, la doua zile dupa ce unul dintre principalii jurnalisti ai ziarului Kommersant a fost agresat langa casa sa din Moscova, intr-un atac care a socat opinia publica din Rusia. Anatoli Adamciuk, care scrie pentru Jukovskie Vesti, un ziar din regiunea Jukovsky, aflata la 25 de km sud-est de Moscova, a fost batut luni dimineata de doi barbati, a declarat unul dintre colegii sai pentru postul de radio Ecoul Moscovei. Jurnalistul a suferit rani la cap in urma atacului produs la cativa zeci de metri de sediul publicatiei la care lucreaza. O sursa din domeniul securitatii a confirmat incidentul, insa a adaugat ca detaliile atacului nu sunt clare. Atacul de luni a venit la doua zile dupa ce unul dintre principalii jurnalisti ai ziarului Kommersant a fost agresat langa casa sa din Moscova. Oleg Kashin se afla in coma indusa de medici la spital. Atacul a avut loc sambata dimineata, la primele ore. Kashin a fost batut de doi barbati si are maxilarul rupt, tibiile fracturate si rani la craniu si degete. Presedintele Dmitri Medvedev a declarat ca "infractorii trebuie gasiti si pedepsiti", transmite AFP.