SMS-urile se alatura in lupta impotriva SIDA din Africa. Utilizarea de SMS-uri pentru a le aminti bolnavilor de SIDA sa isi ia medicamentele salvatoare ar putea imbunatati considerabil strategiile de respectare a medicatiei, potrivit unui studiu inovator prezentat marti in Kenya. Bolnavii primesc saptamanal un mesaj pe telefonul mobil, pe langa instructiunile legate de intrebuintarea medicamentelor antiretrovirale. Destinatarii primesc un mesaj cu textul "Mambo?"(trad. "Cum va simtiti?"). Acestia au fost invatati sa raspunda in 48 de ore cu mesajul "Sawa"(trad. "Bine") sau "Shida"(trad. "Problema"). Persoanele care au declarat ca se confrunta cu o problema sau care nu au raspuns la mesaj in timp util au fost sunate imediat de catre o asistenta medicala pentru a afla cum se simt. Aceasta tehnica este una foarte eficienta din punct de vedere financiar tinand cont de faptul ca nu este necesar niciun echipament aditional, utilizand putine resurse umane, informeaza AFP.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Moscova se confrunta cu o degradare accentuata a mediului. Un grup de cercetatori si ecologisti au solicitat primarului Moscovei, Sergei Sobyanin, sa isi sporeasca atentia fata de situatia critica a mediului din capitala Rusiei. Degradarea mediului din Rusia se numara printre cele mai grave probleme cu care se lupta aceasta tara. Acest fapt atrage dupa sine o serie de efecte grave asupra sanatatii locuitorilor, au declarat cercetatorii in cadrul unei scrisori deschise. Dezastrul ecologic din Rusia precum si efectele sale asupra sanatatii oamenilor nu beneficiaza de atentia pe care autoritatile ar trebui sa o acorde acestei probleme, declara ecologistii. "Moscova se numara printre cele trei regiuni rusesti cu cea mai rapida dezvoltare a tumorii maligne in randul copiilor", a declarat Alexei Yablokov, membru corespondent al Academiei de Stiinte din Rusia, anunta Ria Novosti.

Creatorul primului laptop din lume a fost premiat pentru intreaga sa cariera de Ducele de Edinburgh. Creatorului primului laptop din lume i-a fost acordat premiul Ducelui de Edinburgh pentru intreaga sa cariera. Bill Moggridge a fost numit castigatorul Premiului pentru Designeri oferit de Printul Philip. Moggridge a fost selectat dintr-o lista pe care figurau nominalizati celebri, printre care se afla si creatoarea de moda Dame Viviene Westwood. Juriul a declarat ca Bill Moggridge, prin creatia sa, a avut un rol deosebit de important in formarea modului in care oamenii inteleg si utilizeaza tehnologia astazi. Computerul "Grid Compass" a fost proiectat de Moggridge la inceputul anilor '80 si este considerat primul precursor al laptopului modern, relateaza BBC.

O racheta misterioasa a fost lansata in S.U.A. Autoritatile spun ca nu reprezinta un pericol la adresa securitatii nationale. Marti dimineata un elicopter al televiziunii KCBS a identificat pe cerul american un obiect care semana cu o racheta balistica. Misterioasa aparitie a fost observata in apropierea orasului Los Angeles. Oficiali ai Departamentelor de Aparare, Marina si Aviatie din S.U.A. au declarat ca nu detin amanunte legate de racheta sau de lansarea acesteia. De asemenea oficiali ai Pentagonului sustin ca nu exista nicio legatura intre armata si aparitia rachetei pe cerul american. Pentagonul a asigurat populatia ca nu exista nicio informatie conform careia lansarea rachetei misterioase sa reprezinte un pericol pentru siguranta nationala, scrie Los Angeles Times.

O inregistrare a tacerii ar putea intrece trupa Take That in topurile britanice. O inregistrare a Legiunii Regale Britanice in care timp de cateva minute este pastrata tacerea ar putea intrece trupa Take That in topul din saptamana aceasta. Creatia reflecta puterea imensa pe care tacerea o poate avea asupra oamenilor, cu conditia ca acestia sa o asculte. In acesta perioada, in care ecoul celor mai zgomotoase festivaluri muzicale continua sa rasune in urechile oamenilor, absenta suntelor stridente se bucura de cea mai larga audienta. Inregistrarea Legiunii Regale Britanice este poate cea mai faimoasa expresie a tacerii din societatea britanica, fiind estimat ca in decursul acestui ani sa creasca si mai mult in popularitate. Directorul general al Legiunii Regale Britanice, Chris Simpkins, a declarat ca spera ca oamenii sa aprecieze semnificatia absentei sunetului. "Decat sa inregistram un cantec, am simtit ca publicul britanic ar aprecia mult mai mult importanta tacerii, precum si a asocierii acesteia cu amintirea", a declarat Simpkins, potrivit BBC.

Israelul respinge criticile legate de colonizarea in sectorul majoritar arab al Ierusalimului. Guvernul israelian a respins marti criticile internationale legate de constructia de noi locuinte in Ierusalimul de Est, reafirmand ca Orasul Sfant este "capitala Israelului", potrivit biroului premierului Benjamin Netanyahu. "Ierusalimul nu este o colonie, Ierusalimul este capitala statului Israel". "Israelul nu a acceptat niciodata vreo limitare in ceea ce priveste constructiile in Ierusalim, unde traiesc 800.000 de rezidenti, inclusiv in timpul celor zece luni de moratoriu asupra constructiilor in Iudeea Samaria (Cisiordania)", se arata in textul citat. "Israelul nu vede nicio legatura intre procesul de pace si politica de planificare si de constructii din Ierusalim, care nu s-a schimbat de 40 de ani", subliniaza biroul premierului. Benjamin Netanyahu efectueaza in prezent o vizita in Statele Unite, unde se va intalni joi cu secretarul de Stat Hillary Clinton. Israelul a aprobat luni constructia a 1.300 de locuinte in sectorul majoritar arab al Ierusalimului. Principalul negociator palestinian, Saëb Erakat, l-a acuzat pe Netanyahu ca este "hotarat sa distruga negocierile" de pace, in conditiile in care neintelegerile dintre cele doua parti asupra colonizarii impiedica reluarea discutiilor relansate in 2 septembrie sub egida SUA, transmite AFP. (I.R.)