Presa in Diagonala: Presedintele Afganistanului indeamna la incetarea violentei; Franta examineaza legalitatea interdictiei de casatorie intre persoanele de acelasi sex; Juratii japonezi au dat prima sentinta de condamnare la moarte
Studiu: Primii americani au ajuns in Europa in secolul al X-lea. Cercetatorii care studiaza trecutul genetic al Islandei au ajuns la concluzia ca nativii americani au ajuns in Europa cu circa 500 de ani inainte de calatoria lui Cristofor Columb spre America. Potrivit oamenilor de stiinta, o femeie din America ar fi ajuns in Islanda cu 1000 de ani in urma. In prezent 80 de islandezi ar pastra o particica din mostenirea ei genetica. Acesta descoperire se datoreaza unui program extrem de complex de intocmire a unei harti genetice a islandezilor. Initial s-a crezut ca respectivele gene sunt de origine asiatica, dar descoperirile ulterioare au demonstrat ca genele asiatice au patruns in istoria genetica a Islandei abia in secolul al XVIII-lea, iar genele americane sunt mult mai vechi. Cercetatorii au descoperit ca mai multi purtatori de gene americane provin din jurul ghetarului Vatnajokull, pe o insula care incepand cu secolul al X-lea a fost complet izolata. Profesorii de la Universitatea spaniola Pompeu Fabra sunt de parere ca vikingii au ajuns in America in jurul anului 1000 de unde au adus-o pe stramoasa americana a islandezilor. Acest fapt gaseste un corespondent in legendele scandinave, dar si intr-un sit arheologic canadian, unde a fost decoperita o locatie vikinga datata de arheologi ca apatinand secolului al XI-lea, anunta The Guardian.
Franta examineaza legalitatea interdictiei de casatorie intre persoanele de acelasi sex. Curtea de Casatie din Franta a cerut Consiliului Constitutional sa decida daca casatoriile intre persoane de acelasi sex vor continua sa ramana ilegale. Solicitarea vine in urma unei cereri din partea unei parti civile care a solicitat unui tribunal din Reims sa cerceteze legalitatea unor articole din constitutia Frantei privind casatoria. Civilii sustin ca in forma ei actuala legea limiteaza libertatea cetatenilor, constrangandu-i sa se casatoreasca doar cu persoane de sex opus. Dupa interventia Curtii de Casatie, Consiliul Constitutional va trebui sa decida asupra legalitatii articolelor ce vizeaza casatoria in actuala forma a Constitutiei franceze si sa ia o decizie legata de casatoriile intre persoane de acelasi sex. Curtea de Casatie a subliniat faptul ca in acest moment subiectul casatoriei persoanelor de acelasi sex reprezinta un subiect in dezbatere in cadrul intregii societatii datorita evolutiei moralei generale si a faptului ca unele state permit deja asemenea uniuni, informeaza AFP.
Juratii japonezi au dat prima sentinta de condamnare la moarte. Premiera in Japonia, un om a fost condamnat la moarte de jurati. Sase civili si trei judecatori au luat decizia marti in cadrul unui proces judecat la Yokohama. Acuzatul, Hiroyuki Ikeda, in varsta de 32 de ani a fost trimis in judecata pentru complotare in vederea uciderii a doua persoane. Acuzatul a fost condamnat la moarte prin spanzurare. Incepand cu luna mai 2009, Japonia a inceput judecarea sentintelor cu ajutorul juratilor. Din anul 2000 si pana in prezent peste 50 de executii au avut loc in Japonia, ultimele doua avand loc in luna iulie 2010. Tot in anul 2010 au fost pronuntate sase sentinte de condamnare la moarte. In anul 2009, 18 persoane au fost condamnate la moarte si 7 au fost executate, anunta CNN.
Anglia ofera compensatii financiare fostilor detinuti de la Guantanamo. Marea Britanie a anuntat ca a ajuns la o intelegere cu cei 16 detinuti eliberati de la inchisoarea Guantanamo din Cuba. Fostii detinuti sustin ca Anglia nu a fost straina de torturile la care au fost supusi. Identitatea celor 16 nu a fost facuta publica si nici valoarea compensatiilor oferite, desi presa vorbeste despre milioane de lire sterline. Desi detaliile intelegerii incheiate intre cele doua parti raman confidentiale, autoritatile au declarat ca Anglia nu admite niciun fel de vinovatie si ca cei 16 fosti detinuti nu si-au retras acuzatiile. Autoritatile britanice au estimat ca in cazul unui proces costurile s-ar fi ridicat la sume uriase de 30-50 milioane de lire sterline si ca procesul ar fi putut dura pana la 5 ani. Varianta unei intelegeri in aceasta faza a acuzatiilor a fost preferata si pentru a se elimina orice risc privind obigativitatea desecretizarii unor documente confidentiale in timpul procesului, informeaza AFP.
Wall Street scade semnificativ influentata de temerile dinspre China si zona euro. Bursa de la New York a inchis in scadere brusca sedinta de mari principalii investitori fiind ingrijorati de datoriile tarilor din "zona euro" si a temerilor de o inasprire a politicii monetare chineze: Dow Jones a pierdut 1,59%, iar Nasdaq 1,75%, potrivit AFP. Dow Jones Industrial a scazut cu 178,47 puncte la 11.023,50 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a coborat cu 43,98 puncte pana la 2469,84 puncte. Si indicele Standard& Poor's 500 a cazut pe partea lui cu 1,62% (19.41 puncte) incheind sedinta la 1178,34 de puncte.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”