Tentativa de mituire a lui Dan Fatuloiu a fost amanata trei luni, din doua cauze: in primul rand, omul de afaceri a plecat din tara la un moment dat, deoarece ii era frica sa nu fie arestat in dosarul lui Sorin Ovidiu Vantu. Al doilea motiv este legat de mitingurile sindicalistilor si motiunea de cenzura prin care se credea ca Guvernul Boc va cadea, iar Fatuloiu va fi demis, situatie care ar fi usurat mult musamalizarea dosarelor, scrie Romania Libera, care citeaza referatul intocmit de procurori in acest caz.

Chelu a fost prins in flagrant dupa ce i-a dat chestorului Dan Valentin Fatuloiu, secretar de stat la Interne, o sacosa cu suma de 212.850 lei, echivalentul a circa 50.000 de euro, ceea ce reprezenta o prima transa din suma de circa 1.000.000 de euro.

Potrivit sursei citate, Chelu l-a amenitat pe Fatuloiu ca va veni vremea cand ii va da el mita pentru a-si pastra functia in Ministerul Administratiei si Internelor. Catalin Chelu este apropiat cercurilor PSD, afacerile sale inflorind in perioada in care Dan Nica a fost ministrul Comunicatiilor (2001-2004).

Care sunt argumentele procurorilor pentru arestarea preventiva, prezentate de Romania Libera in editia de duminica:

  • In perioada august -noiembrie 2010, Catalin Chelu, prin colaboratorii sai, i-a promis secretarului de stat Dan Valentin Fatuloiu suma totala de 1.000.000 de euro pentru a ingropa 48 de dosare penale de evaziune fiscala si pentru a-l ajuta sa fie inscris actionar la SC Hidroconstructii SA.
  • La intalnirea directa dintre Chelu si Fatuloiu din 12 noiembrie 2010, ce a vut loc in biroul chestorului din sediul MAI, Chelu a micsorat oferta, dupa ce l-a santajat pe Fatuloiu. Ultima oferta a lui Chelu a fost: 50.000 de euro in numerar, bunuri in suma de 270.000 de euro constand fie intr-un teren de 3.000 de metri patrati in valoare de 80-100 euro/mp, fie un teren de 1.500 mp la aceeasi valoare, dar pe care Chelu urma sa-i construiasca secretarului de stat o casa in valoare de 120.000 de euro.
  • Pentru interventia la directorii de la SC Hidroconstructii SA prin care Chelu urma sa devina actionar important, suma oferita drept mita a fost de 300.000 de euro plus suportarea cheltuielilor pentru construirea unei case de 120.000 euro in beneficiul chestorului Fatuloiu. De asemenea, Chelu s-a oferit sa suporte cheltuielile pentru mituirea directorilor de la Hidroconstructii.

Filmul evenimentelor:

  • 10 august 2010: secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu si fiul sau Alexandru Nicolae s-au autodenuntat la DNA. Din autodenunturi rezulta ca fiul lui Fatuloiu a fost contactat de fostul sau partener de afaceri Stefan Badea, care i-a promis 1.000.000 de euro din partea lui Catalin Chelu daca tatal sau ii va rezolva dosarele penale de evaziune fiscala si spalare de bani. Din acest moment telefoanele celor doi au fost ascultate, cat si al intermediarului Stefan Nitache Badea.

Au loc mai multe intalniri intre reprezentantii lui Chelu si Alexandru Fatuloiu, in care se discuta cum va fi data mita, conditiile intalnirii (nu se va pronunta numele lui Chelu Catalin, pentru a-l proteja de acuzatiile de mita si trafic de influenta) si data inalnirii dintre omul de afaceri si secretarul de stat.

12 noiembrie 2010, ora 21,00: Fatuloiu l-a primit in biroul sau de la MAI din nou pe Badea, care i-a spus ca in parcare se afla si Catalin Chelu, dar ca acestuia ii este frica sa vina in birou unde poate fi inregistrat, motiv pentru care a propus o intalnire in alta locatie.

Fatuloiu a refuzat, i-a asigurat ca nu se vor face inregistrari. Chelu a venit in biroul lui Fatuloiu insotit de Gabriel Constantinescu. Chelu a cerut sa puna in functiune un aparat de bruiere a convorbirii; Fatuloiu a acceptat, insa convorbirea tot a fost inregistrata. Fatuloiu l-a intrebat pe Chelu daca a adus banii. Chelu a raspuns negativ, iar Fatuloiu i-a aratat situatia dosarelor sale penale.

Chelu a spus ca daca va fi chemat la audieri in vreunul din acele dosare penale, va da in vileag, folosindu-se de presa, incercarile esuate ale denuntatorului de a-l ajuta pe Vasii Gheorghe sa castige licitatia de preluare a pachetului majoritar de actiuni de la ALPROM PITEST. Denuntatorul a replicat ca acele sustineri nu sunt reale. Fatuloiu i-a mai spus ca masurile nu-l vizau numai pe el, pe Chelu, ci multe alte persoane aflate in situatii similare.

Chelu a mai spus ca va dezvalui in presa ca fiul chestorului, Fatuloiu Alexandru Nicolae, ar fi beneficiat de 34 de miliarde de lei din patrimoniul ALPROM PITESTI. Denuntatorul a afirmat ca nu sunt reale acuzatiile si il acuza de santaj, iar Chelu ar fi spus "ne santajam reciproc".

Fatuloiu l-a intrebat daca mai este valabila "oferta", iar Chelu i-a spus ca nu mai are sens sa-i dea in acel moment banii promisi deoarece Fatuloiu ar trebui sa-i restituie peste o perioada de timp, in momentul in care vor fi schimbari pe scena politica din Romania, iar el (Chelu - n.r.) va pune o vorba buna pentru Fatuloiu, pe langa anumite persoane influente, in scopul mentinerii acestuia intr-o functie publica importanta.

Fatuloiu l-a intrebat din nou daca oferta mai este valabila. Chelu a precizat ca este dispus sa-i dea 50.000 de euro in numerar si, la alegere, un teren de 5.000 mp in Pitesti sau in alta zona sau un teren de 1.500 mp pe care s-a obligat sa-i construiasca o casa.

Hidroconstructii SA

Chelu i-a oferit lui Fatuloiu 300.000 de euro si o casa de locuit daca va interveni pe langa directorul Hidroconstructii SA pentru a deveni actionar la aceasta companie.

Chelu a sustinut ca oricum nu poate fi condamnat sau arestat pentru ca are o situatie financiara foarte buna, are sapte copii minori in intretinere si are o boala psihica.

Flagrantul

19 noiembrie 2010, ora 10:14: Stefan Badea a venit in biroul lui Fatuloiu din MAI (discutie inregistrata) de unde l-a sunat pe Constantinescu sa-l intrebe cand ajunge Chelu in Bucuresti.

I-a dat telefonul lui Fatuloiu pentru a stabili detaliile. Apoi, Badea i-a spus secretarului de stat ca cei doi (Constantinescu si Chelu) au asupra lor "douazeci de miliarde" dar ca "le este frica sa nu le facem dracu' ceva". Apoi a plecat.

Ora 13:33: Chelu a venit in biroul secretarului de stat Fatuloiu, care l-a intrebat daca a venit fara bani. Chelu i-a spus ca are nevoie de "un om de incredere care sa vina cu mine". Fatuloiu l-a intrebat daca are nevoie de om de incredere pentru a-i da banii si a adaugat ca vrea sa-i fie adusi de Chelu. A urmat o negociere, Chelu evitand sa urce in biroul lui Fatuloiu cu banii ("aici, in inima problemei, ma crezi nebun").

Fatuloiu l-a intrebat ce suma i-a adus, iar Chelu i-a spus "am discutat data trecuta si stiu foarte bine ce am de facut". Denuntatorul (Fatuloiu) a acceptat sa mearga cu Chelu in parcare unde acesta urma sa-i dea banii.

Pe drum Fatuloiu, care avea instalata asupra sa tehnica video-audio, l-a intrebat "In ce sunt, sper ca nu intr-o punga", iar Chelu i-a spus ca sunt in punga. De asemenea i-a promis ca se va tine de cuvant si cu restul transelor si i-a atras atentia "Nu uita de Hidroconstructii!".

Fatuloiu a luat punga cu bani, a plecat la birou unde a predat banii procurorilor. Anchetatorii au numart 212.850 lei noi, echivalentul a circa 50.000 euro.

In declaratii, Chelu a negat mituirea, dar a precizat ca a acceptat sa-i ofere lui Fatuloiu terenul si casa cadou. De asemenea, a precizat ca in punga pe care a dat-o lui Fatuloiu nu erau bani, ci doua agende, un calendar si niste pixuri.