Guvernul francez va imprumuta 1 miliard de euro pentru plata salaiilor din luna decembrie. Guvernul francez a solicitat joi un credit de urgenta in valoare de 1 miliard de euro pentru a putea acoperi salariile pe luna decembrie ale angajatilor din 8 ministere intre care Ministerul Educatiei, al Internelor si al Apararii. Senatul a aprobat 1,14 milioane de euro pentru cheltuieli de urgenta, iar 930 de milioane euro dintre acestia vor merge catre fondul de salarii ale celor 8 ministere. Pentru prima data executivul vine cu o asemenea solicitare catre legislativ. Gaura din bugetul de salarii pare ca se datoreaza faptului ca estimarile privind oamenii despre care se credea ca vor iesi la pensie au fost gresite, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Un suedez si doi polonezi au fost acuzati de furtul simbolului de la Auschwitz. Procurorii polonezi au retinut hotii care au furat anul trecut celebrul semn "Arbeit Macht Frei" (Munca te va face liber) de pe poarta de intrare din fostul lagar Auschwitz. Este vorba despre trei barbati, un suedez si doi polonezi. Potrivit anchetatorilor suedezul, Anders Hogstrom se presupune ca ar avea legaturi neo-naziste in timp ce polonezii, ale caror nume nu au fost facute publice, au actionat la comanda primind fiecare cate 2000 de lire. Conform procurorului Robert Parys, se pare ca in spatele actiunii lor se afla un alt cetatean suedez care a organizat intrega actiune fara sa paraseasca tara sa natala. Cei trei arestati au aparut joi in fata unui tribunal din Cracovia recunoscadu-si faptele in schimbul unei pedepse mai blande de pana in 3 ani de inchisoare pentru fiecare dintre ei. Tribunalul va decide daca accepta aceasta intelegere fara proces sau daca doreste judecarea procesului. Prima varianta este cea mai probabila. Furtul comis in luna decembrie a anului trecut i-a scandalizat pe supravietuitorii Holocaustului. Politia a inceput cautarea semnului cu un efectiv impresionant fapt care a dus la descoperirea acestuia la trei zile dupa furt intr-o padure, taiat in bucati (pentru a putea fi transportat mai usor), anunta The Guardian.

Trupele de marina braziliene se alatura eforturilor de a pune capat razboiului drogurilor. Politia braziliana a intervenit in forta cu masini blindate pe strazile pline de fum din Rio de Janeiro in lupta deschisa intre autoritati si traficantii de droguri. Conflictul dureaza de 5 zile, iar joi canalele tv au transmis in direct schimburile de focuri intre cele doua tabere la periferia orasului. Politia s-a concentrat pe mahalaua Vila Cruzeiro situata in partea de nord a orasului, un bastion al traficantilor. Cel putin 10 masini blindate apatinand trupelor de marina au sosit pentru prima data pe strazile orasului incarcate cu soldati si au trecut peste baricadele inaltate de traficanti. Colonelul Alvaro Rodrigues, seful operatiunii, a declarat ca actiunea de astazi are ca scop recastigarea terenului pierdut in fata traficantilor si redarea lui catre societate care pana acum a jucat un rol de ostatec. Violentele au inceput sambata cand membrii unor clanuri au atacat unitatile de politie si au incendiat autovehiculele. Cel putin 30 de persoane au murit de la inceperea conflictului intre care si o fetita de 14 ani lovita de un glont care a ricosat in locuinta in care aceasta se gasea. Rio de Janeiro este unul dintre orasele braziliene care va gazdui in 2014 Cupa Mondiala si in 2016 Jocurile Olimpice, informeaza Reuters.

Vehiculele blindate ale NATO vor traversa Rusia in drum spre Afganistan. Regulamentul tranzitarii spatiului terestru al Rusiei a fost exins si pentru vehiculele armate cu protectie anti mina ale NATO. Totusi, prevederea se aplica numai pentru transportul proviziilor si al civililor, nu si pentru incarcatura militara. In cadrul summit-ului NATO de saptamana trecuta de la Lisabona, Rusia si Alianta Nord-Atlantica au convenit sa extinda regulamentele de tranzitare a teritoriului rus pentru materiale neletale. Cele doua parti au subliniat totodata importanta eforturilor internationale pentru sustinerea guvernului afgan si pentru promovarea pacii si a stabilitatii. Cu ajutorul acestor decizii trupele internationale nu vor mai fi dependente de relatia cu Pakistanul pentru transportarea de provizii si vehicule catre Repubica Afgana. Luna trecuta, Pakistanul a inchis temporar ruta pe care o tranzitau trupele NATO dupa ce un elicopter aparatinand ONU a ucis doi soldati pakistanezi la granita cu Afganistanul, scrie CNN.

Cuba intrerupe temporar transmiterile postale catre SUA. Cuba a oprit temporat transmiterea catre SUA a scrisorilor si coletelor care cantaresc peste 450 grame datorita masurilor luate de America impotriva amenintarilor cu colete bomba sosite din afara tarii. Masura a fost adoptata dupa ce serviciul postal american a notificat Cuba despre cresterea masurilor de siguranta legate de primirea coletelor. Legaturile postale directe intre Cuba si SUA au fost oprite in anul 1963, la doi ani dupa ruperea legaturilor dintre cele doua tari. In prezent expeditiile postale din Cuba catre SUA sosesc via Mexic sau Canada. In septembrie 2009 oficialii celor doua tari s-au intalnit pentru o prima runda de discutii pentru restabiliea legaurilor postale directe, anunta AFP.