Armata mexicana a descoperit un nou tunel al drogurilor. Soldatii mexicani au gasit un nou tunel al drogurilor la granita cu SUA. In interior au fost descoperite cateva tone de marijuana. Acest tunel se afla in vecinatatea celui deja descoperit de autoritati la inceputul lunii noiembrie, actiune care a dus la o captura de droguri record: peste 30 tone de marijuana. Tunelul avea o lungime de peste jumatate de kilometru. Intrarea in tunelul cel nou, lung de aproape 1 km, a fost descoperita de soldati in seara zilei de joi. Acesta se afla in interiorul unei case din orasul de pe granita Tijuana, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

India a comemorat victimele atentatului de la Mumbai. Vineri s-au implinit doi ani de la sangerosul atac de la Mumbai, India, in care si-au pierdut viata 164 de persoane. Indienii au facut un mars al pacii in memoria acestora, s-au rugat si au depus coroane de flori. Primul ministru Manmohan Singh a declarat ca tara sa nu se va pleca niciodata in fata dusmanului si ca nu isi vor gasi linistea pana cand vinovatii nu vor primi pedeapsa cuvenita. Initiatorii si coordonatorii atacului sunt considerati a fi membrii gruparii militare pakistaneze Lashkar-e-Tayyiba, care au negat insa orice amestec. Pe 26 noiembrie 2008 un sir de atacuri comise de 10 persoane inarmate au lovit 3 hoteluri, gara centrala si centrul cultural evreiesc din Mumbai. Singurul atacator care a supravietuit, pakistanezul Mohammed Ajmal Kasab a fost condamnat sub acuzatiile de crima si conspiratie impotriva Indiei, primind pedeapsa capitala. Avocatii sai au contestat sentinta. Atacul terorist de la Mumbai a distrus la acel moment fragilele eforturi de pace dintre India si Pakistan. Sub presiunea Americii, cei doi vecini au reinceput discutiile pe aceasta tema in 2010, dar negocierile de pace evolueaza foarte incet, anunta CNN.

Armata rusa nu doreste ofiteri straini in posturi de comanda. Ministrul rus al aparatii, a declarat ca nu intentioneaza sa recruteze ofiteri de rang superior de alte nationalitati. Problemele demografice si reticenta cetatenilor rusi de a intra in aramata au creat un gol la nivelul posturilor de comanda. Smirnov a declarat ca persoanele intre 18 si 30 ani care nu sunt de nationalitate rusa pot semna un contract pe 5 ani pentru a servi ca soldati sau sergenti, dar niciodata ca ofiteri. Din anul 2009 in armata rusa sunt 350 de militari straini, ei provin in general din cadrul tarilor componente ale CSI, dar si din Germania, Letonia sau Israel. Potrivit surselor oficiale, 669 de aspiranti au solicitat intrarea in armata rusa anul trecut, dar multi dintre ei au fost respinsi pe diverse motive: probleme medicale, studii insuficiente etc., informeaza Ria Novosti.

Franta va reincepe cautarile aeronavei Air France 447. Oficialitatile franceze au declarat ca anul viitor va incepe o noua etapa de cautare a ramasitelor cursei 447 apartinand Air France, care s-a prabusit in sudul Oceanului Atlantic anul trecut. Aeronava Airbus A330-200 zbura de la Rio de Janeiro la Paris. Toti cei 228 de pasageri aflati la bord au decedat, iar datorita conditiilor meteorologice nefavoravile marea majoritate a trupurilor nu au putut fi recuperate. Anchetele nu au stabilit inca motivul prabusirii si partile cele mai mari din aeronava, inclusiv cele 2 cutii negre, nu au fost gasite in ciuda cautarilor exhaustive facute chiar si cu un submarin al marinei franceze. Cercetarile de pana acum indica faptul ca avionul a lovit apa intai cu burta si ca in momentul impactului aeronava era intreaga, scrie CNN.

Taiwan: Fiul unui fost vicepresedinte, impuscat in fata la un miting electoral. Fiul fostului premier si vicepresedinte taiwanez Lien Chan a fost impuscat in timpul unui miting electoral desfasurat vineri. Sean Lien a fost ranit la fata, intr-un atac despre care politia sustine ca nu a fost motivat politic. Potrivit informatiilor, Lien (40 de ani) tinea un discurs in timpul unui miting de sustinere a unui candidat din Partidul Nationalist, moment in care un barbat a urcat pe scena si l-a impuscat din apropiere. Politicianul a fost atins intr-o parte a fetei, fiind transportat de urgenta la spital. Doctorii au afirmat ca Sean Lien a fost operat, iar viata sa nu este in pericol. Atacatorul a fost arestat la cateva momente dupa atentatul produs in apropiere de Taipei. Autoritatile si media locala au declarat ca atacatorul era membru al unei bande, iar atentatul nu pare motivat politic. Atacul a avut loc in contextul in care taiwanezii se pregatesc sa voteze in cadrul alegerilor locale. Reuters precizeaza ca familia Lien, una extrem de bogata si influenta, activeaza de decenii pe scena politica din Taiwan. In 1993, Lien Chan a devenit primul premier al tarii nascut dintr-o familie taiwaneza. El a mai detinut si functia de ministru al comunicatiilor, ministru de externe si guvernator provincial. In timpul campaniei prezidentiale din 2004, candidatul opozitiei, Chen Shui-bian, a fost ranit de un glont in timp ce se afla in campanie electorala. El a castigat alegerile pentru sefia statului, insa Partidul Nationalist a afirmat ca atentatul a fost inscenat, pentru a castiga voturi, transmite Reuters.

Ungaria: Cetatenii trebuie sa isi transfere veniturile din fondul de pensii private la stat, altfel isi pierd pensia. Ministrul Economiei ungar, Gyorgy Matolcsy, a oferit ieri un ultimatum cetatenilor, anuntand o politica prin care acestia trebuie sa isi transfere veniturile din fondurile de pensii private la stat, altfel urmand sa ramana fara pensie. Guvernul urmareste astfel sa aduca 3 trilioane de forinti (11 miliarde de euro) la bugetul statului, pentru reducerea deficitului si datoriei publice. "Avem o gaura imensa in sistemul de pensii de stat. Veniturile de la contributiile de pensii sunt cu 900 de miliarde de forinti mai mici decat cheltuielile. Este nesustenabil," a declarat Matolcsy. Premierul Viktor Orban intentioneaza sa utilizeze fondurile de pensii private pentru a plati pensiile de stat si a reduce datoria, pentru a reusi sa respecte angajamentul de a reduce deficitul bugetar sub limita UE de 3% din PIB, fata de 3,8% anul acesta. "Este efectiv o nationalizare a fondurilor de pensii private. Este un scenariu de cosmar", a declarat un economist ING din Budapesta, anunta Bloomberg.