Bulgaria este pe locul trei in topul tarilor din Europa care incalca drepturile omului. Bulgaria a fost desemnata pe locul trei intr-un clasament al tarilor din Europa care se confrunta cu cele mai numeroase cazuri de incalcare a drepturilor omului, dupa Turcia si Rusia, a declarat Pavlina Panova, judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie din Bulgaria. "Din cauza practicilor controversate aplicate asupra deciziilor judiciare tara noastra este expusa unui risc foarte mare", declara Pavlina Panova. Aceasta a mai declarat ca Bulgaria este tara care ofera cele mai multe plati compensatorii pentru hotararile pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, precizeaza Novinite.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Noul lider al evreilor germani nu este un supravietuitor al Holocaustului. Comunitatea evreiasca a Germaniei, care se bucura de o inflorire datorita imigrantilor din fosta Uniune Sovietica, si-a ales duminica un lider care, pentru prima data, nu se numara printre supravietuitorii Holocaustului. Dieter Graumann vicepresedintele Consiliului Central Evreiesc (cea mai importanta organizatie evreiasca din Germania, numarand aproximativ 110.000 membrii) a fost singurul candidat din cadrul alegerilor menite sa o inlocuiasca pe Charlotte Knobloch. Graumann s-a nascut in Israel in anul 1950, dar a crescut in Frankfurt. Acesta a declarat ca si-a dorit sa ofere "o gura de aer proaspat" in cadrul Consiliului Central Evreiesc prin intermediul unei abordari benefice atat pentru membrii vechi ai acestei comunitati, cat si pentru cei noi. "Dorim sa contruim o comunitate evreiasca complet noua", a declarat Dieter Graumann in urma alegerilor. "Pluralitatea este noua realitate evreiasca", a mai adaugat acesta, transmite AFP.

Vladimir Putin ar putea primi un nou catel din partea premierului bulgar Boiko Borisov. Premierul bulgar Boiko Borisov intentioneaza sa trimita un nou pui de catel omologului sau rus Vladimir Putin pentru a inclina balanta in favoarea Bulgariei in negocierile ce privesc pretul centralei nucleare Belene. Rusia si Bulgaria au s-au angajat intr-o negociere privitoare la pretul viitoarei centrale nucleare Belene NPP, Rusia solicitand o suma pe care Bulgaria nu si-o poate permite. In timpul unei vizite pe care premierul Vladimir Putin a facut-o la Sofia pentru a discuta cu privire la proiectul Belene, Boiko Borisov i-a oferit in dar un pui de ciobanesc, pe care seful Guvernului de la Moscova nu l-a lasat din brate si l-a sarutat de mai multe ori, la finalul unei conferinte de presa, anunta Novinite.

Guvernul spaniol: Guma de mestecat "prea lipicioasa" este o problema. Duminica corpul complet al unei reuniuni de cabinet a cazut de acord asupra faptului ca guma de mestecat spaniola este "prea lipicioasa", obligand consiliile locale sa cheltuiasca sume mari de bani pentru actiunile de curatare a strazilor. Solutia pe care a oferit-o guvernul spaniol consta in utilizarea copolimerului acetat de vinil la fabricarea gumei de mestecat spaniole. "Lipeste mai putin si face ca actiunea de curatare sa fie mai usoara", a declarat ministrul sanatatii din Spania. Primaria din Barcelona estimeaza ca a ajuns sa curete de pe strazile sale aproximativ 1.800 de bucati de guma intr-o zi, aceasta actiune presupunand costuri mai mari de 100.000 euro intr-un an. Ca urmare a acestui fapt autoritatile au introdus amenzi de pana la 450 euro pentru persoanele care arunca guma de mestecat pe jos. Militantii spanioli au declarat ca acetatul de vinil ar putea afecta sanatatea populatiei, insa autoritatile de reglemetare au negat aceasta ipoteza, scrie The Guardian.

Israelul construieste un centru de detentie pentru imigrantii africani aflati in ilegalitate. Guvernul israelian a aprobat duminica construirea unui centru de detentie destinat miilor de imigranti ilegali din Africa care cauta un loc de munca pe teritoriul acestei tari. Centrul de detentie va fi construit in apropierea granitei sudice cu Egipul. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca aprobarea constuirii acestui centru este o necesitate pentru Israel, din moment ce rata medie a imigrantilor aflati pe teritoriul acestei tari din motive economice au ajuns la 1200 pe luna. Acesta a precizat ca "centrul le va furniza detinutilor asigurarea nevoilor de baza, cum ar fi un spatiu de dormit, mancare, apa si tot ceea ce tine de mentinerea sanatatii acestora". Premierul israelian a mai adaugat: "Trebuie precizat faptul ca facilitati similare exista si in multe dintre tarile vestice, cum ar fi Olanda, Germania si Italia". Autoritatile israeliene au precizat ca acest centru de detentie a fost conceput ca un loc de tranzit pentru imigrantii ilegali din Africa, gazduindu-i pana in momentul in care acestia vor fi trimisi in tarile lor de origine sau intr-o tara terta, relateaza AFP.

Politistii francezi au descoperit 111 kg de cocaina intr-un apartament de lux din Paris. Politistii francezi au confiscat 111 kg de cocaina dintr-un apartament de lux aflat in suburbiile Parisului. Patru persoane - doi francezi, un iranian si un venezuelean - au fost arestate. Postul de televiziune BFM-TV precizeaza ca apartamentul apartine unei familii saudite bogate, insa aceasta nu a fost implicata in incident. BFM-TV a relatat ca valoarea cocainei descoperite este de circa 9.3 milioane de dolari. Directorul Politiei Judiciare din Paris, Christian Flaesch, a afirmat ca descoperirea unei cantitati atat de mari de cocaina intr-un apartament este "neobisnuita". "Este rar, intr-adevar, sa gasesti aceasta cantitate intr-un apartament. Ea este de obicei pusa intr-un depozit sau o barca, dar nu intr-un apartament. Cu siguranta ca ai nevoie de o retea importanta sa aduci o cantitate atat de mare in Frata si sa ai capacitatea de a o distribui dupa aceea", a precizat Flaesch, care s-a declarat "extrem de satisfacut" de rezultatul unei operatiuni ce a inceput in urma cu cateva saptamani. Politistii au declarat ca drogurile erau impachetate in pungi de plastic, fiind depozitate in cateva geamantane, transmite CNN.(A.N.)