Traian Basescu: Rusia are o "ostilitate" fata de Romania. Presedintele Traian Basescu crede ca Basarabia ar putea reveni in urmatorii 25 de ani intre granitele Romaniei, daca romanii de pe cele doua maluri ale Prutului isi vor dori acest lucru. Deocamdata insa, presedintele constata inconfortul dat de relatia de neincredere pe care Romania o are cu cea mai mare putere din regiune, dar si persistenta celor care se lasa influentati si "fac jocuri folositoare altor state". Vorbind despre relatia Romaniei cu Franta in chestiunea Schengen, Traian Basescu ne-a spus ca ministrul Teodor Baconschi "a avut o initiativa nefericita" atunci cand a anuntat ca merge la Paris sa-i organizeze presedintelui o vizita la nivel inalt, fiindca "nu e nevoie", cata vreme Traian Basescu si Nicolas Sarkozy se intalnesc o data la trei luni. "O data cu intrarea Republicii Moldova in UE, atunci vom fi impreuna in marea familie europeana, iar daca se va desfasura sau nu si un proces de unificare a celor doua tari, acest lucru tine mai putin de vointa oamenilor politici, pentru ca am certitudinea ca ei vor stii sa valorifice o dorinta populara, daca va exista, pe cele doua maluri ale Prutului. Romania are ca obiectiv sprijinirea Republicii Moldova sa intre in UE", a declarat Traian Basescu, citat de Romania libera.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum va creste aerul curat factura la electricitate. Pretul final al energiei electrice va creste cu 30% pana in 2017 daca se vor realiza proiectele de producere a energiei din surse regenerabile preconizate, spun oficialii Autoritatii de Reglementare in Energie. Electricitatea se va scumpi oricum, chiar si fara energia verde, din cauza emisiilor de dioxid de carbon ale termocentralelor. Romania s-a angajat in fata Uniunii Europene ca electricitatea din surse regenerabile sa atinga o pondere de 38% din consumul final in anul 2020, fata de 27% anul trecut. Pentru a atinge acest obiectiv, autoritatile au elaborat o schema de sprijin a investitiilor in producerea energiei din astfel de surse, intrucat costurile cu tehnologia sunt foarte mari. Astfel, producatorii de energie verde primesc un numar de certificate verzi (de exemplu, doua pentru eoliene), pe care le vand pe o piata specializata, avand astfel un venit in plus fata de pretul energiei, scrie Adevarul.

Care e visul romanesc. In Piata Presei Libere, pe soclul statuii lui Lenin, va fi expusa o lucrare tridimensionala ce intruchipeaza asteptarile romanilor cu privire la propria tara. Daca despre visul american poate vorbi cu entuziasm oricine, pe cel romanesc putini se incumeta sa-l contureze. Optimistii viseaza o Romanie cu oameni harnici si buni, iar pesimistii stau cu bagajele facute pentru a-si trai visul in alta parte. Pe soclul pe care pana acum 20 de ani se afla statuia lui Lenin, in Piata Presei Libere, din Bucuresti, se va dezveli maine, 1 decembrie, "Visul romanesc", un obiect-surpriza care exprima asteptari si dorinte ale romanilor privind tara in care traiesc si natia din care fac parte. Proiectul artistic "Visul romanesc" beneficiaza de o platforma on-line, www.visulromanesc.ro, unde cativa romani si-au prezentat dorintele si opiniile despre tara in care traiesc. Unii vor ca romanii sa se planga mai putin si sa munceasca mai mult, altii isi doresc legislatie corecta pentru autisti, altii sunt de parere ca, pur si simplu, Romania este o cauza pierduta, scrie EVZ.

Biserica face terapie pentru dependentii de sex. Zeci de femei si barbati a caror viata este dominata de poftele trupesti merg de doua ori pe saptamana la orele de terapie organizate de Mitropolia Moldovei. Cei mai multi dependenti tratati la Centrul "Sfantul Nicolae" sunt intelectuali si au varsta medie de 40 de ani. Terapia dureaza 10 saptamani si se realizeaza in 12 pasi. "Sunt Nicolae, dependent de sex, si fac parte din grupul dependentilor de sex anonimi. Pacatul repetat ani de-a randul s-a transformat in patima, patima care a inceput sa ma controleze, sa stapaneasca asupra vointei mele". Astfel incepe povestea unuia dintre zecile de ieseni care au apelat la ajutorul specialistilor de la Centrul "Sf. Nicolae" al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB) pentru a-si infrana poftele trupesti. Barbatul recunoaste ca este dependent de sex si ca are probleme la serviciu si in familie din aceasta cauza. El participa de mai bine de o luna la primul grup de suport din tara pentru acest tip de adictie, infiintat la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an. "Biserica m-a ajutat foarte mult sa constientizez patima mea si sa descopar "eul" din mine. Singura solutie era sa-l las pe Dumnezeu sa lucreze in locul meu si sa biruiasca. Simt cum incet, incet ma schimb, devin un alt om, un om bineplacut lui Dumnezeu. Durerea care era consecinta pacatului a inceput sa se micsoreze si sa faca loc bucuriei", povesteste ieseanul, potrivit Adevarul.

Doi oficiali finlandezi pentru integrarea romilor, acuzati ca s-au imbatat intr-o vizita in Romania. Doi functionari finlandezi, membri ai grupului creat de Primaria din Helsinki pentru rezolvarea problemei cersitului practicat de romi, s-au imbatat in cursul unei deplasari de serviciu in Romania, informeaza Mediafax, acuzatiile fiind respinse de autoritati. Din delegatia finlandeza care a vizitat Romania au facut parte Hannu Hakala, responsabil de siguranta publica in Helsinki, Johanna Seppala, coordonator in acelasi departament, Jarmo Raiha, expert la Departamentul serviciilor sociale, Marjatta Vesalainen, directorul unui proiect pentru integrarea romilor, si Mika Poyry, reprezentant al politiei din Helsinki. Delegatia venise in Romania pentru a discuta cu autoritatile locale pentru gasirea de solutii in scopul descurajarii romilor sa vina in Finlanda. Potrivit publicatiei finlandeze Suomen Kuvalehti, Hannu Hakala si Jarmo Raiha s-au imbatat in timpul vizitei, consumand bere si bauturi alcoolice in timpul orelor de serviciu, potrivit Romania libera.

Batran de 89 de ani care asteapta finalul unui proces banal. Petru Vanea, din judetul Cluj s-a trezit cu o constructie ilegala pe terenul primit ca veteran de razboi. Din 2008, un batran de 89 de ani din localitatea Floresti, judetul Cluj, asteapta ca justitia romana sa-i faca dreptate dupa ce s-a trezit ca un necunoscut si-a construit o casa pe terenul sau de 400 de metri patrati, pamant pentru care batranul are acte de proprietate. Petru Vanea este veteran de razboi, iar dupa ce a fost lasat la vatra a primit un lot de teren in comuna Floresti. In urma cu patru ani, batranul a descoperit ca un localnic a construit pe o bucata din terenul sau si, din cauza ca n-au ajuns la nicio intelegere, Vanea a decis sa apeleze la ajutorul instantei. Insa, din 2008 si pana in prezent magistratii Judecatoriei Cluj-Napoca nu au reusit sa finalizeze judecarea dosarului. Procesul lui Petru Vanea a pornit de la inceput sub auspicii nefavorabile, primul termen stabilit pentru data de 26.01.2009 fiind amanat pentru ca reclamantul sa-si angajeze un avocat, informeaza EVZ.

Olimpicii Romaniei, premiati cu 2.000 euro. Tinerii care s-au clasat pe primele pozitii in competitii internationale au primit recompense de cel mult 8.750 de lei din partea Ministerului Educatiei. Cele mai bune rezultate au fost inregistrate in ultimul an la matematica, informatica si fizica. Vlad Alexandru Gavrila, elev in clasa X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, are in palmares toate medaliile posibile: bronz la Olimpiada Internationala de Informatica, argint la Olimpiada de Informatica a Tarilor din Europa Centrala si de Est si aur "absolut" la Olimpiada Balcanica de Informatica pentru Juniori, distinctii obtinute in cursul anului scolar 2009-2010. "Cel mai important rezultat a fost la internationala, deoarece este o competitie foarte grea, concurezi cu elevi din toate tarile lumii", explica Alexandru. Olimpicul nu si-a facut inca planuri legate de facultate, pe care o va urma dupa terminarea cursurilor liceale, dar, mai mult ca sigur, va fi o universitate din America. Probabil, celebrul MIT, Institutul Tehnologic din Massachusetts, anunta Adevarul.

Mesajul secret despre "terorism" trimis cu 5 zile inainte de rapirea ziaristilor. Ce afla SUA din Romania. Pe 23 martie 2005, cu 5 zile inainte de declansarea crizei ostaticilor jurnalisti romani in Irak, Ambasada SUA a trimis la Washington o informare referitoare la terorism. Note cu acest subiect au mai fost transmise in timpul crizei si pe 23 mai 2005, a doua zi dupa eliberarea celor trei. Telegramele trimise de Ambasada SUA la Bucuresti arata ca Romania a intrat in sfera de interes constant a diplomatiei americane abia la alegerile din 2004. Dezvaluirile Wikileaks referitoare la secretele diplomatiei americane, cuprind note secrete transmise la Washington de diplomatii americani de pe intreg mapamondul, incepand cu anul 1966. intensificare abrupta a comunicarii in diplomatia americana se produce in anul 2000, cand ambasada din Harare transmite zilnic comunicari, datorita crizei economice iminente din Zimbabwe, cu efecte devastatoare pentru intreaga regiune central africana. Comunicarile dinspre toate regiunile planetei s-au intensificat in preajma si dupa atentatele din 11 septembrie 2001, anunta Gandul.

Intoarcerea printre romani a parintelui "masinii timpului", John DeLorean. Rudele din Alba ale controversatului creator de masini sport si miliardar american John DeLorean ii cauta "radacinile" prin comuna Sugag. "Cursa" magnatului a pornit de la conducerea GM si a sfarsit la tribunal pentru trafic de droguri. Pe 19 martie 2005, americanul John DeLorean, fost "cap" al gigantului General Motors (GM) si presedinte al companiei auto DeLorean Motor Company (DMC) murea la varsta de 80 de ani. Lasa in urma o biografie tulbure, plina de glorie, de imagini mondene si de scandal, biografie ce incepea cu o mentiune vaga: "fiul lui Zaharia Delorean, imigrant roman". Doi ani mai tarziu, in 2007, Romania lui Zaharia il ajungea din urma, dupa mai bine de o suta de ani: un tanar politist din Ardeal, Florin Delorean, ii contacta rudele ramase in viata si le dadea vestea ca undeva, pe langa Sebes, traieste ramura din Romania a familiei magnatului american. O veste privita intai cu suspiciune, dar care apoi a bucurat. Cateva detalii trebuie insa trasate, informeaza EVZ.