Membru Al Qaeda condamnat acuza Anglia de complicitate la torturarea sa. Un cetatean britanic descoperit si condamnat ca fiind unul dintre membrii importanti ai Al Qaeda a inaintat astazi apelul la sentinta primita acuzand guvernul britanic de complicitate la torturile la care a fost supus inainte de arestarea sa efectiva. Rangzieb Ahmed este in prezent condamnat pe viata pentru apartenenta sa la Al Qaeda si pentru conducerea unei organizatii teroriste. Avocatii sai au declarat astazi in timpul apelului ca procesul clientului lor nu ar fi trebuit sa aiba loc din cauza rolului jucat de Anglia in detinerea si aplicarea de rele tratamente pe vremea cand Ahmed se afla in Dubai si apoi in Pakistan. Procesul de bazeaza in mare parte pe probe si informatii obtinute in perioada in care condamnatul s-a aflat in detentie unde a suferit batai cumplite, mutilari, tortura prin privare de somn etc. In aceasta perioada Ahmed a declarat ca ar fi fost interogat direct si de agenti britanici, scrie The Guardian.​

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Bulgaria si Rusia au semnat acordul pentru construirea centralei nucleare de la Belene. Bulgaria si Rusia au hotarat marti sa deblocheze constructia unei centrale nucleare pe Dunare, proiect amanat timp de doi ani. Intelegerea a fost semnata in cadrul forumului regional dedicat energiei ce a avut loc la Sofia. Discutiile au incept marti dimineata intre seful companiei nucleare de stat Rosatom, Sergei Kiriyenko si seful companiei nationale bulgare de electricitate, Krasimir Parvanov. In mod cu totul neasteptat cei doi au stabilit imediat semnarea acordului care s-a si petrecut la numai cateva ore distanta. Rosatom, printr-una din companiile sale, Atomstroyexport, fusese deja contractata in anul 2008 pentru constructia centralei nucleare la Belene din nordul Bulgariei. Proiectul ramasese insa suspendat din cauza unor dispute asupra costurilor de constructie si a retragerii unui investitor strategic german care ar fi detinut 49% din proiect. Primul reactor al centralei de la Belene ar trebui sa fie gata in anul 2016, iar cel de-al doilea un an mai tarziu. Centrala este proiectata sa poata functiona timp de 60 ani, anunta AFP.

Bolivia neaga zvonurile privind tumora presedintelui Evo Morales. Autoritatile boliviene au negat zvonurile potrivit carora presedintele Evo Morales ar fi avut o tumora sinusala. Informatia provine de la ambasadorul american in Bolivia care ar fi primit-o la randul sau de la ministrul bolivian al apararii. Purtatorul de cuvant al presedintelui a negat zvonurile afirmand ca operatia suferita de acesta anul trecut se datora unei deviatii de sept. Si medicii cubanezi care l-au operat au declarat la momentul respectiv ca pacientul avea probleme de respiratie cauzate de o deviatie de sept provocata de o lovitura primita in timpul unei partide de fotbal. Stirea privind presupusa tumora a aparut marti pe WikiLeaks, care a inceput sa dezvaluie o parte din informatiile pe care declara ca le detine in legatura cu ambasada Americana din Bolivia, informeaza Fox News.

Trupele braziliene vor ocupa o parte din cartierele din Rio de Janeiro pana in octombrie 2011. Operatiunea militara de eliminare a traficului de droguri din Rio de Janeiro va continua cu ocuparea unei zone extinse de catre militari cel putin pana in luna octombrie 2011. Guvernatorul Sergio Cabral a declarat marti ca cel putin 2.000 de militari vor ramane in cartierul Alemao pentru a sustine pe termen lung efortul de curatare si eliberare a zonei de traficantii de droguri. Decizia a fost luata dupa consultari cu presedintele brazilian care si-a oferit suportul pentru operatiunea aflata in desfasurare. Trupele care vor ramane in zona timp de aproape un an sunt cunoscute sub numele de Unitatile Pacificatoare ale Politiei, special create sa lucreze si sa traiasca in zonele pe care trebuie sa le protejeze. Autoritatile braziliene incearca sa-i scoata pe traficanti din ascunzatori de mai bine de 2 ani, insa operatiunea actuala si-a propus si recastigarea teritoriilor aflate in stapanirea cartelurilor si redarea lor societatii. Reactiile din afara si din interiorul Braziliei legate de operatiunile militare in desfasurare sunt pozitive, desi se speculeaza faptul ca Brazilia face curat datorita Campionatului Mondial si Jocurilor Olimpice pe care le va organiza in anii urmatori, informeaza CNN.

Armata din Ciad elibereaza un oras din Republica Centrafricana. Armata din Ciad a preluat marti controlul asupra orasului Birao din Republica Centrafricana (RCA), dupa ce fortele rebele s-au retras abandonand orasul. Guvernul RCA a confirmat in cursul zilei ca orasul Birao nu se mai afla in mainile rebelilor. De asemenea, rebelii au afirmat prin Bevarrah Lala, purtatorul de cuvant al Conventiei Patriotilor pentru Justitie si Libertate ca au parasit orasul. Potrivit acestuia armata a intrat cu tancurile in oras aflandu-se in urmarirea unor rebeli din Ciad depre care autoritatile Republicii Centrafricane ii informasera ca fac parte din grupul de la Birao. Autoritatile centrafricane pretind inca din 26 noiembrie ca au situatia sub control in orasul ocupat de rebeli cu doua zile mai devreme. Lala a declarat insa ca trupele central africane nu s-au putut apropia de oras datorita inundatiilor care au facut drumurile impracticabile, informeaza AFP.

Rusia neaga plasarea rachetelor nucleare la granite cu state membre NATO. Conducatorul fortelor armate ruse, generalul Nikolai Makarov, a negat marti zvonurile raspandite de Wall Street Journal potrivit carora Rusia ar fi transportat in primavara acestui an rachete nucleare cu raza scurta de actiune in zona Kaliningrad, in apropierea granitelor cu Polonia si Lituania. Moscova s-a opus in mod constant prezentei rachetelor nucleare ale NATO in apropierea granitelor sale considerand ca situatia prezinta o amenintare la securitatea sa si distruge echilibrului strategic al fortelor in Europa. SUA a renuntat la planul sau de a forma un sistem de aparare antiracheta in Cehia si Polonia, gest salutat de Moscova care a renuntat si ea la planul ei de a duce rachetele Iskander-M in zona Kaliningrad, in apropiere de tari membre NATO. Totusi SUA nu a renuntat la ideea constituirii unui scut antiracheta pentru Europa, iar in luna mai 2010 a deschis o baza militara in nordul Poloniei, la o distanta de 80 km de Kaliningrad, actiune criticata de catre Rusia, scrie Ria Novosti.