Rusia are o "ostilitate" fata de Romania. Presedintele Traian Basescu crede ca Basarabia ar putea reveni in urmatorii 25 de ani intre granitele Romaniei, daca romanii de pe cele doua maluri ale Prutului isi vor dori acest lucru. Deocamdata insa, presedintele constata inconfortul dat de relatia de neincredere pe care Romania o are cu cea mai mare putere din regiune, dar si persistenta celor care se lasa influentati si "fac jocuri folositoare altor state". Vorbind despre relatia Romaniei cu Franta in chestiunea Schengen, Traian Basescu ne-a spus ca ministrul Teodor Baconschi "a avut o initiativa nefericita" atunci cand a anuntat ca merge la Paris sa-i organizeze presedintelui o vizita la nivel inalt, fiindca "nu e nevoie", cata vreme Traian Basescu si Nicolas Sarkozy se intalnesc o data la trei luni, informeaza Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Proiectul "Singur acasa", in chinurile facerii. Guvernul are trei scenarii pentru concediul de crestere a copilului: reducerea perioadei la un an sau taierea indemnizatiei pana la 1.000-1.500 de lei. "Solutia Botis" de injumatatire a concediului de crestere a copilului de la doi ani la un an a starnit ieri nemultumire atat in randul UDMR, cat si in interiorul PDL. Dupa revolta din coalitie, ministrul muncii, Ioan Botis, a venit in fata deputatilor PDL cu trei variante de lucru, sustinand-o insa mai departe tot pe cea a concediului redus. Mai mult, le-a explicat PDL-istilor ca solutia la care se va ajunge saptamana viitoare va intra in vigoare imediat dupa adoptare si le va afecta si pe mamele aflate in prezent in concediu. Sunt mai multe variante, le analizam. Cea pe care o sustin e reducerea concediului la 12 luni si acordarea unui stimulent de 500 de lei lunar pentru intoarcerea la munca. Vrem sa venim si cu o completare la legea privind tichetele de cresa", a insistat si ieri ministrul. De altfel, Botis a si evitat sa prezinte public celelalte scenarii, scrie EVZ.

Ce se intampla in orasul tau de Ziua Nationala. Ceremonii militare, slujbe religioase, depuneri de coroane si mii de portii de fasole cu carnati. Asa se sarbatoreste "1 Decembrie de criza" in majoritatea oraselor din Romania. Aproximativ 1.500 de militari si tehnica militara apartinand ministerelor Apararii Nationale, Internelor, SRI si SPP participa, miercuri, la parada de Ziua Nationala. La festivitati vor fi aduse avioane, elicoptere, transportoare de trupe, ambarcatiuni si masini de lupta. MAI va participa cu un bloc de defilare format din trei subunitati de jandarmi si pompieri, cate un detasament de tehnica apartinand Politiei, Politiei de Frontiera, Jandarmeriei si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, precum si o formatiune de cavalerie a Jandarmeriei. SRI va fi reprezentat de un detasament format din 59 de ofiteri si subofiteri care va fi urmat de autospeciale de interventie pentru executarea misiunilor de lupta. SPP aduce doua dispozitive specializate in protectia demnitarilor, unul pentru oras, celalalt pentru zonele greu accesibile sau pentru deplasarea in conditii de vreme nefavorabila, anunta Gandul.

Nici catusele nu-i mai sperie pe magistratii corupti. Nu mai putin de noua procurori si judecatori au ajuns dupa gratii, in ultimul an, pentru fapte de coruptie. In ciuda ofensivei DNA impotriva magistratilor corupti, multi procurori si judecatori dau solutii in dosare in functie de mita primita. Judecatoarea Georgeta Buliga de la Curtea de Apel Iasi va ajunge, maine, in fata instantei supreme, unde se va decide daca va ramane in arest sau va fi cercetata in libertate. Acuzatiile aduse judecatoarei sunt luare de mita si trafic de influenta. Buliga este doar ultimul magistrat dintr-un lung sir al oamenilor legii care, in ultimul an, au fost prinsi ca savarsesc fapte de coruptie. La finele anului trecut, seful Sectiei Penale de la Tribunalul Prahova, Dumitru Rebegea, era luat cu mascati. Acuzatiile aduse magistratului sunt demne de filmele cu gangsteri: a eliberat doi interlopi periculosi si a pretins in schimb 40.000 de euro. A urmat vicepresedintele Judecatoriei Petrosani, Valentin Popescu, informeaza Adevarul.

Petre Roman: Ceausescu trebuia impuscat, a avut parte de justitia pe care el a instituit-o. "Indoiala nu este o stare placuta, dar certitudinea este absurda", raspunde, citandu-l pe Voltaire, Petre Roman, atunci cand este intrebat daca decembrie '89 a fost revolutie sau, dupa cum sustin multi, lovitura de stat. La aproape 21 de ani de la momentul decembrie '89, fostul prim-ministru al Romaniei, si cel care a cuvantat primul de la celebrul balcon al Comitetului Central rostind cateva fraze, pe care acum le considera "relativ banale", vorbeste despre participarea la baricade, prinderea si executarea lui Ceausescu, dar si despre "lovitura de stat" din septembrie '91, regizata de Iliescu & co sau despre delay-ul economic pe care il are Romania fata de alte tari ale fostului bloc comunist. Integral in Romania Libera.

Cum reduce statul cheltuielile cu indemnizatia pentru mame. Ministerul Sanatatii a cumparat anticonceptionale de 1,3 milioane de lei. In plin scandal al reducerii indemnizatiilor de nastere, Guvernul Emil Boc investeste sume de la buget in anticonceptionale. Afacerea a fost parafata vineri, 30 noiembrie 2010, de catre Ministerul Sanatatii Publice. Suma alocata pentru 250.000 de blistere cu anticonceptionale orale se ridica la 1.300.000 de lei, fara TVA. Achizitia anticonceptionalelor a fost initiata de Ministerul Sanatatii Publice inca de la inceputul lunii septembrie, cand institutia condusa de Cseke Attila a publicat pe site-ul SEAP un anunt de participare prin care isi arata disponibilitatea de a incheia un contract de furnizare de contraceptive orale care sa fie livrate la sediul Companiei Nationale Unifarm SA, cu sediul in sectorul 1 al Capitalei. Astfel, la data de 17 noiembrie 2010, Ministerul Sanatatii Publice a organizat o licitatie publica in acest sens, la care s-au prezentat trei ofertanti, insa contractul a fost atribuit firmei SC Sanofi Aventis Romania SRL. Valoarea achizitiei se ridica la 1.612.000 de lei cu TVA inclusa, scrie Puterea.

Basescu ar vrea sa fie mogul. Sa mai caute, ha-ha! Dupa ce si-a luat Logan si Duster ca sa sprijine simbolic industria auto romaneasca, Traian Basescu vrea sa faca un gest similar in presa. Care e revista unde ar deveni mini-actionar? Vedeti in filmul de mai sus. A, trebuie sa precizam ca cei 20 de moguli de la revista Kamikaze nu au chef de alti moguli. Si ca incadram interviul la genul pamflet, glume, caterinca. Interviul complet cu Traian Basescu il puteti citi in numarul de miine al revistei Kamikaze.

Romii care nu vor sa fie "tigani" cer mediere internationala. Reprezentantii a sase organizatii neguvernamentale au marsaluit ieri in Capitala in semn de protest fata de proiectul de lege propus de deputatul PDL Silviu Prigoana de schimbare a denumirii romilor in "tigani". Protestatarii au declarat ca vor cere medierea acestei dispute de catre Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Desi anuntasera o prezenta consistenta (peste 200 de persoane), in fata Guvernului s-au adunat circa o suta de reprezentanti ai minoritatii cu denumire disputata. Au fost prezenti membri de la Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala (CEDS), Romani CRISS, Alianta Civica a Romilor din Romania - ACRR, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate (SASTIPEN), Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala (ADIS) si Asociatia Culturala Amphitheatrrom. Acestora li s-au adaugat si cativa cetateni romani. Galagiosi, in ciuda vremii nefavorabile, protestatarii au scandat "Me sem rom! Me sem rom!" ("Eu sunt rom!", in limba rromanes) sau "Opriti prigoana romilor" timp de aproximativ o ora, anunta EVZ.

Ialomitianu: Trebuie sa luam in calcul reducerea CAS. Ce crede ministrul despre legalizarea prostitutiei si impozitarea Bisericii. Desi bugetul este "batut in cuie", seful Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, sustine ca este posibila reducerea contributiilor platite din contul salariilor angajatilor, dupa cum a declarat el intr-un interviu acordat Stirilor ProTV. Anul viitor, in functie de posibilitatile bugetare, respectiv de suma de bani pe care o va avea la dispozitie Guvernul din cresterea economica, Executivul ar putea reduce contributiile sociale platite la stat, ceea ce ar putea incuraja crearea de noi locuri de munca si cresterea salariului net incasat de angajati. Anuntul a fost facut de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, in cadrul unui interviu acordat Stirilor ProTV. "In 2011 trebuie sa fim prudenti. Politica fiscal-bugetara este prudenta. Un lucru este insa cert. Trebuie sa luam in calcul reducerea CAS", a declarat ministrul, informeaza Gandul.

95 de inculpati in scandalul "Spaga la Bac". Profesori, elevi, personal auxiliar de la grupul scolar din Podu Turcului si rude ale acestora au fost trimisi in judecata. Persoanele judecate sunt acuzate de trafic de influenta in forma continuata si asocierea pentru savarsirea de infractiuni de coruptie. Dascalii si absolventii de la Grupul Scolar "Alexandru Vlahuta" din localitatea bacauana Podu Turcului, acuzati de luare si dare de mita la examenul de Bacalaureat din vara, au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Bacau. Cei 95 de inculpati vor fi judecati pentru trafic de influenta in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie. Cele mai multe dintre persoanele acuzate, 81, sunt candidati si rude ale acestora care au dat intre 2.000 si 8.000 de lei pentru promovarea examenului de Bacalaureat de anul acesta cu note mari, scrie Adevarul.

Cele trei Uniri ale romanilor. La 410 ani de la unirea politica infaptuita de Mihai Viteazul, la aproape 152 de ani de la Mica Unire a lui Alexandru Ioan Cuza si la exact 92 de ani distanta de Marea Unire, romanialibera.ro si-a propus o scurta trecere in revista a celor trei evenimente majore din istoria noastra nationala. Mihai Viteazul a trecut muntii Carpati la 4/14 octombrie 1599, in fruntea primului corp al armatei sale, prin zona Buzau - Brasov. In ajutor i-au venit detasamentele secuilor, care ii urau de moarte pe Bathoristi, care ii eliberasera de vechile privilegii. Udrea Baleanu si fratii Buzesti au trecut in Transilvania in fruntea celui de-al doilea corp al armatei, pe la Turnul Rosu. Cele doua osti au facut jonctiunea pe 16/26 octombrie, in apropiere de Sibiu, si peste numai doua zile a avut loc batalia de la Selimbar, spre stupefactia lui Andrei Batory, care nici nu apucase sa-si adune toate fortele. Mihai castiga fara drept de apel si la 1 noiembrie 1599 intra triumfator in Alba-Iulia, in timp ce ghinionistul Andrei Batory este prins si ucis de secui pe cand incerca sa treaca in Moldova, anunta Romania Libera.