Spania retine sapte suspecti in legatura cu atacurile de la Mumbai. In Spania au fost retinuti sapte barbati suspectati de legaturi cu grupul de militanti pakistanezi acuzati de savarsirea atacurilor teroriste de la Mumbai din anul 2008. Cei sase pakistanezi si un nigerian sunt suspectati ca ar fi transmis bani si acte false catre Lashkar-e-Toiba, un grup afliliat al Al-Qaeda. In acelasi timp, alte trei persoane, doi pakistanezi si un thailandez sunt retinute in Thailanda sub aceleasi suspiciuni. Ministrul spaniol al afacerilor interne a declarat ca suspectii au fost arestati in timpul unor razii in zona Barcelonei si ca arestarile fac parte dintr-o operatiune internationala in urma careia ar fi fost arestat si seful acestei retele de sprijin al Lashkar-e-Toiba. Operatiunea neutralizeaza un important furnizor de pasapoarte false al Al-Qaeda, scrie BBC.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Trei adolescenti austrieci au fost gasiti vinovati de atacarea unui fost lagar nazist. Adolescentii austrieci au fost condamnati miercuri pentru ca in mai 2009 au strigat sloganuri naziste si au atacat vizitatorii unui fostului lagar nazist de la Ebensee. Cei trei au ranit doi vizitatori tragand cu pusca cu aer comprimat si salutand dupa modelul nazist "Heil Hitler" si "Sieg Heil". Intre lucrurile personale ale tinerilor s-au gasit poze si cantece incriminatoare, ceea ce l-a facut pe procuror sa creada ca fapta nu a fost o gluma copilareasca. Tribunalul din Wels a decis ca adolescentii, care nu aveau antecedente penale, au incalcat legea care interzice negarea Holocaustului si vor executa fiecare cate 6 luni de inchisoare putand ataca sentinta prin apel. Incidentul a strarnit valuri in Austria unde cresc temerile legate de intensificarea activitatiilor neo-naziste. Comitetul Mauthausen care militeaza impotriva rasismului si fascisnmului a salutat verdictul pronuntat miercuri insistand asupra intensificarii urmarii penale a neo-nazistilor, anunta AFP.

Fortele aeriene din Rusia vor achizitiona 1.500 de avioane militare pana in 2020. Igor Sadofyev, comandant adjunct al fortelor aerine din Rusia, a declarat miercuri ca pana in anul 2020 se vor adauga flotei aeriene inca 1.500 de aeronave noi si va creste de 8 ori arsenalul armelor de inalta precizie. Alte 500 de aparate de zbor vor fi modernizate. Insa Douglas Barrie, consultant la Institutul International pentru Studii Strategice din Londra, declara ca posibilitatea de a gasi sau produce 1.500 de avioane militare in 10 ani este cel putin discutabila. In legatura cu armele de mare precizie, Barrie spune ca Rusia investeste in crearea si dezvoltarea lor inca de la inceputul anilor '90. Proiectul a stagnat insa o buna bucata de timp din cauza taierii fondurilor alocate, insa in ultima perioada a capatat din nou atentie si finantare puternica, informeaza Ria Novosti.

Bulgaria: Fostul agent secret Alexei Petrov va candida la alegerile prezidentiale. Alexei Petrov, un controversat om de afaceri, fost agent secret si presupus sef al unei retele de crima organizata, isi va depune la 1 ianuarie 2011 candidatura pentru Presedentia Bulgariei, sprijinit de un comitet de initiativa. Coordonatorul comitetului de initiativa va fi Milen Semkov, profesor de istorie la Universitatea din Sofia. Pana acum nicio alta candidatura pentru alegerile prezidentiale din toamna lui 2011 nu a fost facuta publica. Petrov, poreclit Caracatita, are pe rol mai multe procese in care se confrunta cu acuzatii de activitati criminale, in prezent aflandu-se sub arest la domiciliu. In data de 16 noiembrie 2010 s-a anuntat ca Petrov lanseaza indirect propriul sau proiect politic. Vineri o serie de participanti intr-un proiect de cercetare finantat de Petrov au fondat un comitet de initiativa pentru formarea unei structuri numite "Actiunea Civica - Concept European pentru o Alternativa Economica si Patriotica". Marti s-a aflat si faptul ca fostul procuror general al Angliei, Peter Goldsmith a fost recrutat in pozitia de consilier al lui Petrov, scrie Novinite.

Vaticanul doreste un papamobil alimentat cu energie solara. Vaticanul a declarat ca Papa Benedict XVI ar folosi bucuros un papamobil electric care sa fie alimentat cu energie solara. Aparitia unui asemenea autovehicol in curtea Vaticanului ar fi un semn in plus pentru eforturile sustinute in promovarea energiei durabile si a preocuparilor pentru salvarea planetei. Discutia a aparut in timpul prezentarii cartii "Energia solara la Vatican", o carte ce vorbeste despre instalarea celulelor pe acoperisul auditoriumului de la Vatican si despre cea a unitatii de racire solara din sala de mese. Aceste amenajari ecologice au castigat premii si i-au adus Papei Benedict supranumele de Papa Verde. In timpul prezentarii, compania germana SolarWorld care a gestionat instalarea echipamentelor ecologice speciale la Vatican a venit cu ideea papamobilului solar, propunere imbratisata cu entuziasm de cardinalul Giovanni Lajolo care asteapta acum materializarea propunerii, anunta Fox News.

Hamas doreste ca palestinienii sa decida asupra acordului de pace cu Israelul. Liderul Hamas Ismail Haniya a declarat miercuri ca gruparea islamica pe care o conduce ar accepta un tratat de pace cu Israelul daca asta ar fi vointa palestinienilor, exprimata in cadrul unui referendum. Declaratia este primul semn de posibila schimbare a atitudinii Hamas care renunta la pozitia sa clasica prin care contesta legitimitatea Israelului si respinge orice forma de pace cu acesta. Haniya a mai anuntat ca Hamas va respecta rezultatele referendumului chiar daca ar fi contrare pozitiei sale. Cu toate acestea, un reprezentant al guvernului israelian a remarcat ca Haniya nu a promis explicit ca Hamas va si accepta sa puna capat conflictului in cazul in care rezultatul referendumului ar fi unul de asemenea natura. Hamas a castigat alegerile parlamentare din anul 2006 invingand partidul Abbas Fatah. Tensiunile dintre cele doua partide au culminat in anul 2007 cu ocuparea Fasiei Gaza de catre Hamas. Toate incercarile de reconciliere intre cele doua parti, mediate in special de Egipt, au esuat, informeaza AFP.