O organizatie caritabila vrea sa cumpere un satelit pentru a oferi internet gratuit tarilor sarace. Fondatorul organizatiei A Human Right, care are ca scop promovarea utilizarii internetului in tarile in curs de dezvoltare, a lansat o campanie publica de colectare de donatii in vederea cumpararii unui satelit, pentru a oferi internet gratuit in mai multe tari sarace. Site-ul buythissatellite.org a strans deja aproape 20.000$ din cei 150.000$ necesari pentru cumpararea unui satelit de dimensiunea unui autobuz, proprietate a unei companii falimentare. Satelitul, numit Terrestar-1, va fi mutat pe o noua orbita si va fi folosit impreuna cu o retea de modemuri satelitare ieftine pentru a oferi internet gratuit in tari precum Papua Noua Guinee, unde doar 2,1% din populatie au acces la reteaua globala.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Un pakistanez da in judecata SUA pentru un atac al unei drone. Kareem Khan, un barbat din Pakistan al carui fiu si frate au fost ucisi de catre un atac al unei drone americane, a dat in judecata guvernul american si cere daune de 500 de milioane de dolari, informeaza CNN. Khan, un jurnalist in varsta de 43 de ani, a declarat ca atacul in care au murit membrii familiei sale nu a omorat nici un militant, ci doar civili nevinovati. Avocatul lui Khan, Shazad Akbar, a invitat si alti pakistanezi ale caror familii au fost afectate de atacurile americane sa dea in judecata SUA, pentru a li se face dreptate. Doi oficiali ai serviciilor americane de spionaj au declarat pentru CNN ca pakistanezul il adapostea pe Haji Omar Khan, un cunoscut lider taliban, ucis in acelasi bombardament. Kareem Khan a declarat ca nu a adapostit nici un militant si ca in cadrul atacului, singurule victime au fost civili nevinovati.

Seful spionajului Sud-Coreean avertizeaza in legatura cu posibile noi atacuri din partea Coreei de Nord. Rhee Beum-Kwan, membru al parlamentului Sud-Coreean, a declarat ca a fost avertizat de catre seful serviciului de spionaj coreean, Won Sei-Hoon, ca noi atacuri din partea Nordului comunist sunt posibile, informeaza CNN citand agentia oficiala Yonhap. Rhee a declarat ca “nordul a facut aceste lucruri necugetate pe fondul disensiunilor interne aparute din cauza succesiunii ereditare a puterii, de la Kim Jong Il, la fiul sau, Kim Jong Un, si a situatiei economice dificile cu care tara are de-a face”. Declaratiile sefului serviciului de spionaj vine imediat dupa incheierea exercitiilor militare comune SUA - Coreea de Sud din Marea Galbena, pe care Coreea de Nord le considera “o provocare militara clara, care ar putea duce oricand la razboi total”.

Doi rechini care au atacat patru turisti au fost capturati in Marea Rosie. Doi rechini care au atacat patru turisti in apropierea statiunii Sharm el-Sheikh din Egipt au fost capturati in Marea Rosie, informeaza RIA Novosti. Primul rechin, cu o lungime de peste doi metri, a fost capturat in urma unui efort al specialistilor Ministerului egiptean al mediului, care au folosit doua ambarcatiuni pentru a-l detecta. Cel de-al doilea rechin a fost gasit si omorat in seara zilei de joi, dupa ce toate plajele din zona au fost inchise din ordinul guvernului egiptean.

Turcia a trimis doua avioane pentru a ajuta Israelul in lupta cu flacarile. Turcia a trimis joi doua avioane speciale pentru a ajuta Israelul sa lupte mai eficient cu un enorm incendiu de padure care a ucis deja 40 de persoane, informeaza AFP. Avioanele au fost trimise din ordinul premierului turc Recep Tayyip Erdogan, un critic al politicilor israeliene in privinta populatiei palestiniene. Gestul sau vine pe fondul unei inrautatiri a relatiilor diplomatice dintre cele doua state, dupa ce in luna mai cativa cetateni turci au fost impuscati in ape internationale de catre un comando israelian.

Wall Street inchide in crestere. Bursa dela New York a incheiat in crestere sedinta de Joi, ajutata de vestile pozitive din economia Statelor Unite, in special cele venite din domeniul imobiliar si cel de consum: Dow Jones a castigat 0,95%, iar Nasdaq 1,17%, potrivit AFP. Dow Jones Industrial a crescut 106,63 puncte la 11.362,41 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie a urcat cu 29,92 puncte la 2.579,35 de puncte. Si indicele extins Standard & Poor's 500 a remontat cu 1,28% (15,46 puncte) incheind sedinta la 1.221,53 de puncte.