Un ucigas platit in varsta de 14 ani a fost arestat in Mexic. Autoritatile mexicane au arestat un tanar in varsta de 14 ani acuzat de decapitarea si mutilarea mai multor persoane ca ucigas platit de catre cartelurile drogurilor, informeaza AFP. El a fost arestat impreuna cu alti sase suspecti pentru uciderea mai multor persoane in regiunea Cuernavaca, la 100 km sud de Mexico City. Media locala au relatat ca tanarul era responsabil cu decapitarea victimelor, o metoda folosita de cartelurile mafiote pentru a teroriza populatia locala si pentru a-si manifesta dominanta intr-un anumit teritoriu. Tanarul a recunoscut pana in prezent patru crime, pentru care a primit intre 2500 si 3000 de dolari. Autoritatile mexicane sunt angajate de cativa ani intr-un conflict extrem de sangeros cu traficantii de droguri, conflict in urma caruia au murit pana in prezent peste 28.000 de persoane.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

India cere dublarea despagubirilor pentru dezastrul de la Bhopal. India a depus o petitie la Curtea Superma de justitie a SUA prin care cere suplimentarea despagubirilor acordate de catre compania americana Union Carbide in 1989, pana la suma de 1,1 miliarde de dolari, informeaza BBC. Petitia vine pe data celei de-a 26-a comemorari a catastrofei in urma careia au murit zeci de mii de oameni. India a cerut peste 600 de milioane de dolari in plus fata de cei 470 de milioane pe care i-a primit in 1989. Petitia a fost depusa de autoritatile indiene in numele victimelor dezastrului, in incercarea de a obtine o rezolvare echitabila pentru toate partile implicate in dezastrul de la Bhopal.

Costurile coruptiei in Kenya reprezinta o treime din bugetul national. Guvernul kenyan pierde aproximativ o treime din bugetul national din cauza coruptiei, au declarat vineri reprezentanti ai ministerului de finante al tarii in fata parlamentului, informeaza BBC. Pierderile totale se situeaza in jurul sumei de patru miliarde de dolari americani. Declaratiile vin pe fondul unei noi campanii anti-coruptie, care vrea sa opreasca deturnarea fondurilor de la bugetul national.

In Ucraina a fost descoperit un sat unde radiatiile sunt mai mari decat la Cernobal. O organizatie pentru protectia mediului a declarat vineri ca a descoperit o zona din Ucraina unde radiatiile sunt mult mai intense decat cele din zona Cernobal, unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, informeaza RIA Novosti. Satul Dovhyvka este situat in apropierea unei mine de uraniu abandonate si are un nivel al radiatiilor de 2611 micro-Roentgeni pe ora, in conditiile in care la Cernobal nivelul este de cinci ori mai mic. Conform organizatiei ecologiste, vechea mina a fost folosita pentru a depozita peste sapte milioane de tone de deseuri rezultate in procesul de prelucrare a materialelor nucleare. Autoritatile au refuzat sa recunoasca descoperirea grupului ecologist, invocand faptul ca acestia au folosit echipamente necertificate de autoritatile ucrainene. In replica, reprezentantii grupului au afirmat ca aparatura folosita este mai performanta decat cea din dotarea autoritatilor.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu este acuzat de viol, ci de “sex pe nepregatite”. Mandatul international de arestare emis pe numele lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, nu este pentru viol, asa cum s-a speculat in presa, ci pentru o infractiune prevazuta de legea suedeza numita “sex pe nepregatite”, informeaza AOL News citand declaratiile avocatului lui Assange, Mark Stephens. Pedeapsa maxima pentru faptele sale este o amenda de 5.000 de coroane suedeze (~2.350 lei). Stephens a mai declarat ca nu intelege foarte clar ce inseamna “sex pe nepregatite”, si ca autoritatile suedeze nu au clarificat suficient acuzatiile: “Ma simt ca intr-un film suprarealist suedez in care suntem amenintati de capcauni bizari. Procurorul nu a cerut sa-l vada pe Julian, nu a cerut sa il intervieveze, nu l-a acuzat de nimic. I s-a spus doar ca este cautat pentru un interogatoriu, dar nu i s-a spus ce acuzatii ii sunt aduse”;

Wall Street inchide in crestere. Nasdaq, la cel mai inalt nivel din ultimii trei ani. Bursa de la New York a inchis in crestere usoara vineri in ciuda cifrelor lunare sub asteptari in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca in Statele Unite ale Americii. Economia SUA a creat doar 39.000 de locuri de munca in noiembrie, mult sub asteptarile din piata. Rata somajului a crescut la 9,8%, cel mai ridicat nivel din aprilie. Dow Jones a urcat cu 0,17%, iar Nasdaq cu 0, 47% (cel mai inalt nivel din ianuarie 2008). "Cifrele privind ocuparea fortei de munca sunt foarte dezamagitoare, dar piata a depasit momentul, cele mai multe statistici ale saptamanii fiind totusi mai bune decat se astepta. Si daca ne uitam la cifrele privind ocuparea fortei de munca, acestea nu sunt negative totusi si arata ca economia SUA continua sa se creeze noi locuri de munca", a declarat Peter Cardillo de la Avalon Partners, citat de AFP;

SUA: NSA cauta un spion rus infiltrat in cartierul sau general din Fort Meade. Agentia Nationala pentru Securitate (NSA) deruleaza o ancheta in cartierul sau general din Fort Meade, in incercarea de a depista un spion rus infiltrat in serviciile secrete americane, a declarat pentru Washington Times un fost ofiter de informatii, sub acoperirea anonimatului. Fostul spion a precizat ca ancheta a demarat in urma cazului retelei de spioni rusi care au fost identificati in aceasta vara in urma informatiilor furnizate de colonelul Alexander Poteiev, un fost ofiter al serviciilor externe de spionaj rusesti (SVR), care ar fi parasit Rusia cu destinatia SUA cu putin timp inainte de vizita presedintelui Dmitri Medvedev la Washington, in iunie. (R.M.)