Presedintele Germaniei a participat la comemorarea evreilor polonezi. Presedintele german Christian Wulff a participat marti la comemorarea evreilor care au luptat si au murit in ghetoul din Varsovia in anul 1943. Impreuna cu presedintele Komorowski al Poloniei a depus coroane de flori in fata monumentului dedicat evreilor, inaugurat in 1948. Cei doi presedinti au depus coroane si la monumentul rascoalei din 1944, dedicat celor peste 200.000 de civi care s-au ridicat impotriva nazismului. In anul 1970 cancelarul german Willy Brandt participa la aceeasi comemorare cazand in genunchi in fata monumentului. Desi in 1970 avea doar 11 ani, actualul presedinte isi aminteste de gestul lui Brandt pe care l-a perceput ca pe o remuscare, tristete si rusine in fata imensei suferinti provocate de Germania in estul Europei. Faimosul gest al cancelarului a simbolizat pe langa dorinta de a capata iertare in fata istoriei si dorinta Germaniei de a relua legaturile cu Europa estica; Brandt a castigat in anul 1971 premiul Nobel pentru Pace. Cancelarul a fost un activist anti-nazist si a petrecut intreaga perioada a razboiului in exil in Scandinavia. Inainte de razboi in Polonia traiau cei mai multi evrei din Europa, peste 3,2 milioane, adica un procent de 10% din populatia din epoca a Poloniei. Din totalul de 6 milioane de victime ale Holocaustului, jumatate au fost evrei polonezi. Evreii din ghetoul Varsoviei au inceput sa fie lichidati in aprilie 1943, peste 450.000 au murit aici din cauza foamei, a bolilor sau fiind trimisi in camerele de gazare, scrie AFP.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Arheologii bulgari au descoperit un important oras antic. Arheologii bulgari cred ca au descoperit vechiul oras Blismos care a jucat un rol important atat in timpul Imperiului Roman cat si al celui Bizantin si al Primului Imperiu Bulgar. Echipa condusa de Dimitar Yankov de la Muzeul de Istorie si de Rumyana Koleva si Chavdar Kirilov de la Universitatea din Sofia au facut numeroase sapaturi de sondaj pe terenul pe care urmeaza sa se construiasca autostrada Maritsa. Sapaturile au fost finantate de catre Agentia Bulgara pentru Infrastructura Drumurilor, cea care gestioneaza constructia viitoarei autostrazi ce va face legatura intre Plovdiv si granita cu Turcia. Blismos a luat fiinta in antichitatea tarzie si a functionat pana in Evul Mediu. Orasul avea dimensiuni neobisnuit de mari pentru acea perioada, pana in acest moment s-a descoperit o latime de 400 m iar sapaturile se afla intr-o faza incipienta. Populatia orasului era numeroasa si avea o infrastructura urbana, ceea ce il deosebeste de restul oraselor datand din aceeasi perioada descoperite pe teritoriul Bulgariei. Potrivit surselor istorice, orasul Blismos aflat intre Stara Zagora si Constantinopol a gazduit cavalerii din cruciadele trei (1189-1192) si patru (1202-1204) in drumul lor spre Palestina. Dovezi ale prezentei acestora fiind atestate acum si prin descoperiri arheologice, anunta Novinite.

China critica atitudinea SUA fata de Coreea de Nord. China a apostrofat marti SUA si pe aliatii sai pentru refuzul de a dialoga cu Coreea de Nord, sustinand ca numai calea dialogului poate duce la escaladarea tensiunilor care despart peninsula coreeana. Atitudinea Chinei vine la o zi dupa ce secretarul de stat Hillary Clinton s-a intalnit la Washington cu reprezentantii Coreei de Sud si Japoniei, intalnire la care China nu a fost invitata. Washington, Seoul si Tokyo nu s-au aratat foarte interesate de propunerea Beijingului de a incepe discutii de urgenta intre cele 6 puteri regionale, temandu-se ca inceperea discutiilor sa nu fie perceputa ca o recompensa adusa Phenianului pentru atacurile asupra Coreei de Sud de acum doua saptamani. De la cabinetul lui Hillary Clinton, Steinberg a declarat ca trebuie sa inteleaga si Coreea de Nord ca acest plan de a provoca tensiuni in speranta de a primi recompense pentru incetarea lor nu va impresiona SUA care va trece la sanctiuni, informeaza Reuters.

Scrisorile familiei regale ruse au fost vandute pentru 304.000 euro. O colectie rara de scrisori apartinand familiei ultimului tar al Rusiei, Nikolai al II-lea, a fost vanduta marti pentru suma de 304.000 euro la o casa de licitatii din Geneva. Scrisorile au fost expediate intre anii 1881 - 1959 de catre familia tarului si rudele acestuia. Bernard Piguet, conducatorul licitatiei, a declarat ca vanzarea de marti a depasit asteptarile tuturor, intreaga colectie fiind evaluata intial intre 50.000 si 80.000 euro. Cei doi principali cumparatori sunt colectionari elvetieni, in afara acestora la licitatie participand colectionari rusi si americani. Colectia care cuprindea 1000 de scrisori, 250 fotografii, 400 telegrame, 150 de vederi si 12 meniuri imperiale a fost descoperita intr-un cufar de mostenitorii lui Ferdinand Thormeyer, tutorele elvetian al tarului Nikolai Romanov si al fratilor acestuia. Potrivit declaratiei lui Piguet, corespondenta arata o alta fata a familiei regale, una rupta de realitate care nu percepea nimic din evenimentele grave ce se petreceau in jurul lor si care au dus la asasinarea tarului, a tarinei si a copiilor lor, informeaza AFP.

Georgia a arestat inca sase presupusi spioni rusi. Georgia a arestat sase persoane suspectate de a fi agenti ai Rusiei. Cei sase, patru barbati si doua femei, cu totii georgieni sunt acuzati ca au provocat o serie de explozii, una dintre ele petrecuta chiar in fata ambasadei Statelor Unite. Potrivit lui Eka Zguladze, adjunctul ministrului de interne, ultima explozie a avut loc luna trecuta la Tibilisi si a avut ca tinta birourile Partidului Laburist. In acest atentat o femeie si-a pierdut viata. Suspectii au fost arestati in weekendul care a trecut si in locuintele lor s-au gasit arme si explozibil. Alte 13 persoane au fost arestate luna trecuta sub aceleasi acuzatii. Autoritatile au facut publica o inregistrare a lui Gogita Arkania, liderul atacatorilor, in care acesta descrie modalitatea in care a fost recrutat de catre Rusia, fiindu-i amenintata familia si primind instructiuni si detalii precise pe care le-a indeplinit. Rusia nu a facut inca nici un comentariu pe acest subiect, anunta The Guardian.

Iranul si marile puteri vor discuta si luna viitoare despre programele nucleare. Discutiile Iranului cu puterile internationale despre controversatul program nuclear iranian au luat sfarsit astazi, ele urmand sa fie reluate peste o luna in Turcia. Nu s-au inregistrat noutati in urma discutiilor, Iranul mentinandu-si pozitia potrivit careia aspiratiile sale nucleare nu sunt negociabile. Intalnirea incheiata marti a avut loc in Elvetia intre Iran pe de o parte si SUA, China, Franta, Rusia si Anglia pe de alta parte. Ultima intalnire de acest gen avusese loc anul trecut, anunta CNN.