Pe Geoana il bate Vintu in PSD. Enervati de reluarea "episodului de trista amintire" al vizitei acasa la SOV, PSD-istii vor sa-l scuture bine pe Mircea Geoana, amenintand chiar cu suspendarea acestuia din partid. Enervati de amintirile cu Sorin Ovidiu Vintu care-l rascolesc pe Mircea Geoana la un an de la pierderea cursei pentru Cotroceni, PSD-istii vor sa-si puna la punct fostul prezidentiabil, unii dintre ei vazandu-l chiar suspendat din partid. Subiectul va fi discutat astazi de conducerea social-democratilor care se reuneste intr-o sedinta informala, la Sinaia. Iritarea social-democratilor s-a declansat dupa ce Geoana, a dezgropat, intr-o postare video de pe site-ul personal, episodul vizitei acasa la Sorin Ovidiu Vintu, cu o seara inaintea dezbaterii electorale cu Traian Basescu, si, nici mai mult nici mai putin, a sustinut ca actualul sef al PSD l-a sfatuit sa minta in legatura cu subiectul. "Domnul Ponta care era in acel moment purtatorul de cuvant al campaniei mi-a spus: "daca va intreaba de vizita la Vintu, mintiti ca a fost acasa la nevasta". Am preferat sa spun adevarul. Poate e o forma de naivitate, poate e o greseala", a spus Mircea Geoana, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum ajunge, la 20 de ani, un fiu de fost ministru vedeta unui scandal national. Andrei Razvan Placinta, fiul fostului ministru al Tineretului, Sorina Placinta, senator PDL, a fost retinut de procurori pentru 24 de ore. El este acuzat de tentativa de omor, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, distrugere si talharie. Andrei Razvan Placinta, 20 ani, ar fi comis toate aceste fapte luni seara, in jurul orei 20.30, pe strada Berzei din Bucuresti, in fata unui magazin care comercializa produse etnobotanice. In zona intersectiei Stirbei Voda cu strada Berzei, Razvan Andrei Placinta a avut un incident violent cu iubita sa. Dupa ce a fost lovita, tanara a vrut sa plece, urcandu-se la volanul unui Volkswagen, proprietate personala, dar Andrei Placinta a blocat-o cu masina sa, un Renault Laguna. Un bucurestean, martor al incidentului, a incercat sa intervina pentru aplanarea conflictului, fara rezultat insa. Cand a vazut ca tanara s-a urcat in masina, Placinta a sarit pe autovehiculul acesteia, spargand luneta si oglinda. Apoi, s-a urcat in masina sa si a trecut peste bucuresteanul care a incercat sa il opreasca. Barbatul a ramas blocat sub Renault, scrie Gandul.

Parintele Nicula, Schindler de sub Feleac. Impreuna cu episcopul greco-catolic Iuliu Hossu si cu scriitorul Raoul Sorban, preotul Alexandru Nicula, ajuns acum la 97 de ani, a participat la salvarea a sute de evrei in 1944. Preotul Nicula a fost nasul de botez a zeci de evrei care s-au crestinat de teama deportarii, iar pe altii a reusit sa-i treaca granita din Ardeal in Regat. A fost secretarul episcopului Iuliu Hossu, a facut studii la Strasbourg si Paris si a suferit in temnita pentru credinta sa. Nu a acceptat insa niciodata detentia spiritului. Este povestea lui Alexandru Nicula, un preot care si-a riscat viata si libertatea pentru a salva de la pogrom evreii din Cluj-Napoca. Ajuns acum la venerabila varsta de 97 de ani si 70 de ani de la hirotonisire, preotul povesteste cu greutate despre cele trei perioade de detentie, surghiunul si ruperea de familie pentru ca a refuzat sa treaca la ortodoxism. "In 1935, am absolvit Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Cluj-Napoca. Am fost angajat ca secretar al episcopului Iuliu Hossu. Tot el a fost cel care m-a invatat ca toate, dar absolut toate in viata se intampla cu un anumit scop", povesteste Alexandru Nicula, informeaza Adevarul.

Teapa vine prin Western Union. Vreti sa cumparati o masina si ati gasit un chilipir pe internet? Ei bine, ganditi-va de doua ori inainte de a-i trimite banii vanzatorului. Ati putea deveni astfel o noua victima a inselatoriei puse la cale recent de o retea de romani care activeaza pe site-urile de vanzari auto. Pentru a-si atinge scopurile, escrocii se folosesc de una dintre cele mai cunoscute companii de transfer de bani din lume: Western Union. Reteta folosita de escroci pentru a-si insela victimele, care au pierdut mii de euro, pare, la prima vedere, destul de ingenioasa. Inselatoria ii vizeaza pe cei care cauta pe internet sa-si cumpere o masina la mana a doua. Astfel, pe site-urile de profil au aparut anunturi foarte tentante care, in esenta, spun cam aceeasi poveste: masina e de fabricatie germana (Opel sau Volkswagen), are in jur de 6 ani vechime, putini kilometri parcursi, iar pretul, negociabil, in jur de 2.000 de euro. Dupa ce victima musca momeala, suna la numarul de telefon din anunt (care de regula este o cartela pre-pay), scrie Romania Libera.

"Blonda de la Strazi", Alina Roman, "umfla" contractele de reabilitare din Capitala. Curtea de Conturi a constatat ca directorul Administratiei Strazilor, Alina Roman, a majorat cu 50%, contrar prevederilor legii, contractul pentru reabilitarea unuia dintre cele mai importante pasaje rutiere din Capitala. Mai mult, Administratia Strazilor, institutie subordonata primariei conduse de Sorin Oprescu, ar fi platit lucrari inexistente, au notat inspectorii Curtii de Conturi in raportul pe 2009 al institutiei, ce urmeaza sa fie publicat in zilele urmatoare. Chiar daca valoarea reala a lucrarilor, al caror beneficiar va fi Primaria Capitalei, este depasita cu milioane de euro in contracte, edilii nu pot fi amendati decat cu maximum 100.000 de lei. Administratia Strazilor, institutie subordonata Primariei Capitalei, a fost prinsa cu "mata in sac" de catre Curtea de Conturi, cu privire la cheltuirea banilor publici. Administratia condusa de Alina Roman este acuzata ca a majorat valoarea unui contract pentru reabilitarea unuia dintre cele mai importante pasaje rutiere din Bucuresti, anunta Puterea.

Pastile gratuite cu bani din pensiile taiate. Fondurile din contributia de 5,5% la Sanatate a doua milioane de pensionari vor fi folosite mai ales la compensate. Cei cu pensii mici platesc doar 10% la listele A si B. Peste doua milioane de romani vor plati contributie de 5,5% la Sanatate incepand cu 1 ianuarie 2011. Este vorba despre 2.055.545 de pensionari cu venituri peste 740 lei si de 12.219 de revolutionari (fac exceptie cei raniti la Revolutie). In cazul pensionarilor cu peste 1.000 de lei, contributiile se calculeaza pentru intregul venit, nu doar pentru suma ce depaseste 1.000 de lei, cum se intampla pana acum. Pe de alta parte, pensionarii care castiga sub 700 de lei primesc in continuare compensare de 90% pentru medicamentele aflate pe listele A si B. "Adica, ce, restul romanilor platesc aproape integral sau 50%, ei platesc doar 10%", explica specialisti in asigurari de sanatate, informeaza EVZ.

Cum s-a gandit Funeriu sa reduca traficul auto si sa impulsioneze turismul prin decalarea vacantelor elevilor. Preocupat de impulsionarea turismului, ministrul Educatiei vrea sa schimbe calendarul scolar. Flutur il sustine: elevii ar trebui sa beneficieze de mai mult timp liber de Sarbatori. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, porneste reforma din invatamant cu... vacantele elevilor. Dorinta acestuia este ca perioadele de repaus de care beneficiaza scolarii sa fie mai scurte si sa fie acordate in functie de regiuni sau judete. Argumentul pentru ideea pe care Funeriu a enuntat-o, luni, in cadrul intalnirii cu parlamentarii puterii este ca o asemenea masura ar aduce economii statului, ar reduce ambuteiajele in trafic si va impulsiona turismul. "Daca scurtam vacanta de vara cu trei saptamani si o lungim pe cea de iarna cu trei saptamani, realizam cateva lucruri, scrie Gandul.

Criza in Romania: se cumpara cartofi la bucata si salam cu felia. Comerciantii spun ca, din cauza saraciei, oamenii sunt nevoiti sa ia produse alimentare in cantitati tot mai mici. Magazinele au cele mai slabe vanzari din ultimii zece ani, iar clientii nu-si mai permit sa dea la fel de multi bani pe mancare ca in anii trecuti. Carne, produse vrac sau legume, toate sunt cumparate acum la suta de grame. Oltenii nu pleaca de acasa fara lista de cumparaturi. "Daca imi trebuie doi cartofi, atat cumpar. Asta este situatia. Acum nu ne mai ajung banii, asa ca trebuie sa fim atenti cum ii cheltuim. Nu este o rusine sa ceri 300 de grame de carne de porc. Vanzatorii, decat sa ramana cu marfa, mai bine o dau asa. Am cheltuit astazi 20 de lei, nu cred ca este o suma foarte mare si am reusit sa cumpar tot ce am pus pe lista", a spus Ioana Vlad, anunta Adevarul.

Avocatul care i-a scapat pe tarani de camatari. "Iubitor de tara si de tarani" il caracteriza Nicolae Iorga pe Dumitru Brezulescu, un tanar care, in 1902, la numai 22 de ani, a reusit sa uneasca satele gorjene intr-un proiect transformat, peste ani, in cea mai mare banca populara a Romaniei interbelice. Din banii stransi la inceput s-a cumparat pamant, pentru improprietarirea ciobanilor de sub munte, apoi s-au construit o hidrocentrala, la Novaci, si primele cinci cabane din viitoarea statiune Ranca. Ne-am dus in orasul Novaci, din judetul Gorj, sa-l cautam pe inginerul Gheorghe Cutuliga, la recomandarea specialistilor Muzeului de Istorie din Targu Jiu. Casa lui adaposteste o colectie de nepretuita valoare - fotografii de epoca, documente. Acest om a fost prieten cu un descendent al familiei Radutescu, din localitate. Familia aceasta a luat in grija, in 1884, un pusti de numai 4 ani, ramas orfan, care se nascuse in satul Hilisesti, nu departe de Novaci. Baiatul se numea Dumitru Brezulescu, informeaza Romania Libera.