Germania: Exporturile scad, iar importurile cresc rapid. Exporturile germane s-au diminuat neasteptat in luna octombrie (scazand cu 1,1%), in timp ce importurile brute au crescut pana la un nivel care nu a mai fost atins dinaintea celui de-al doilea razboi mondial (1,5% intr-o luna). Asadar, consumatorul german devine mai activ, ceea ce va duce la intarirea puterii de crestere a tarii sale. De remarcat este ca cea mai mare economie europeana se rebalanseaza fara a se baza pe traditionala crestere a exporturilor, fapt care starneste bucurie si in randul altor tari din zona euro descurajate pana acum de nivelul scazut al cumpararii in Germania (pana acum o piata in care aceste tari nu puteau exporta prea mult). Productia industriala a crescut si ea cu 2,9% in luna octombrie, o crestere tripla fata de prognozele anterioare, scrie The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Un nou test genetic poate analiza fetusul prin sangele mamei. Cercetatorii chinezi au descoperit o modalitate de aflare a tuturor caracteristicilor genetice ale unui fetus prin analizarea unei mostre din sangele mamei. Pana in acest moment, testele asupra fetusului in vederea descoperirii de boli si anomalii prezentau un risc pentru copilul nenascut intrucat medicii trebuiau sa extraga o bucatica din tesutul fetal printr-o incizie la nivelul uterului. Femeile care raman gravide la o varsta mai inaintata prezinta un risc mai mare de a aduce pe lume un copil cu deficiente cromozomiale care pot duce la aparita numeroaselor maladii si infirmitati (ex. Sindromul Down). Un procent insemnat dintre aceste mame refuzau testele de teama riscurilor. Odata cu descoperirea cercetatorilor de la Hong Kong, structura genetica a copilului poate fi citita de medici in sangele mamei. ADN-ul fetusului ocupa aproximativ 10% din plasma aflata in sangele femeii gravide. Moleculele de ADN din plasma exista sub forma de fragmente, iar recompunerea acestora era pana in acest moment o problema. Descoperirea va servi si la diagnosticarea cancerului si va ajuta in problema transplanturilor de tesut, anunta AFP.

Rusia a ratificat intelegerea pentru crearea unei forte de reactie rapida in regiune. Duma de stat a ratificat miercuri o intelegere care stabileste crearea unei forte rapide de reactie pentru securitatea regionala a Organizatiei Tratatului Securitatii Colective. Aceasta forta a fost creata pentru a imbunatati securitatea tarilor semnatare ale tratatului in fata unor posibile amenintari de terorism, extremism, trafic de droguri, dezastre naturale etc. Organizatia Tratatului Securitatii Colective este alcatuita din Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Rusia, Uzbekistan si Tajikistan. Iran, India, Mongolia si Pakistanul au statutul de observatori, informeaza Ria Novosti.

SpaceX a lansat prima capsula privata pe orbita. Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX, care transporta capsula Dragon, a fost lansata miercuri in spatiu de la Centrul Spatial Kennedy din Florida. Capsula s-a plasat pe orbita si apoi a cazut in Oceanul Pacific asa cum fusese planificat. Purtatorul de cuvant al NASA, Josh Byerly, s-a aratat incantat de evolutia capsulei care a cazut in ocean exact in locul planificat. Capsula Dragon este conceputa sa gazduiasca la bordul sau sapte persoane si diverse materiale. Zborul lui Falcon 9 poate fi unul istoric. NASA lanseaza rachete pe orbita Pamantului de aproape 30 de ani, insa flota sa de rachete va fi retrasa din astfel de operatiuni in anul 2011. Pe acest fond, NASA incearca sa evalueze situatia companiilor spatiale private care ar putea suplini retragerea flotei sale, iar costurile ar fi mult mai mici. In acest context, NASA a selectat doua comanii private: SpaceX si Orbital Sciences. Ambele companii trebuie sa dezvolte un vehicul orbital care sa poata fi folosit de catre SUA dupa ce nu va mai detine propria flota de rachete. Pana sa se ajunga in acest punct, SUA va inchiria spatiu la bordul navelor spatiale rusesti Soyuz, informeaza CNN.

Protestul elevilor bulgari s-a transformat intr-o revolta. Peste 1000 de elevi provenind din diferite licee ale orasului bulgar Sliven s-au adunat miercuri pentru un protest pasnic care s-a transformat intr-o revolta. Elevii protesteaza solicitand prelungirea vacantei de iarna, dupa ce autoritatile au luat decizia micsorarii cu o saptamana a vacantei de iarna si adaugarea respectivei saptamani la vacanta de primavara. Dupa diverse scandari elevii au inceput sa arunce cu oua si iaurt in cladirea care adaposteste Inspectoratul regional al educatiei. Cei mai agresivi protestatari au fost arestati. Ceilalti si-au continuat protestul marsaluind in jurul scolilor din oras. Protestul de la Sliven face parte dintr-o suita de manifestari ce au loc pe tot cuprinsul Bulgariei. Daca autoritatile nu revin asupra deciziei elevii sunt hotarati in marea lor majoritate sa nu se prezinte la scoala pe 3 ianuarie, anunta Novinite.

John Lennon a fost comemorat de Yoko Ono si de fani la 30 de ani de la disparitie. Fanii lui John Lennon au sosit miercuri la Liverpool pentru a comemora 30 de ani la moartea muzicianului. Admiratorii se vor aduna in jurul monumentului dedicat lui Lennon, denumit Pace si Armonie, inaugurat de ziua artistului, 9 octombrie, de catre prima sotie a lui Lennon si fiul acestora. Fanii vor aprinde lumanari si vor canta in memoria fostului membru Beatles. In Tokyo, Yoko Ono va marca momentul printr-un concert caritabil fiind de parere ca lumea mai are inca multe de invatat din viata si cantecele sotului sau. Un alt concert caritabil va avea loc si la Liverpool Echo Arena sub numele de "Lennon Remembered - The 9 Faces of John". Revista Rolling Stone a dezvaluit fragmente inedite dintr-un interviu partial nepublicat al lui Lennon luat cu doar trei zile inainte de moartea acestuia. In interviu Lennon vorbeste impotriva criticilor sai dar si impotriva fanilor care nu doreau sa accepte retragerea sa din lumea muzicii. Lennon spunea ca fanilor le plac eroii morti ca James Dean sau Sid Vicious, basistul trupei Sex Pistols si ca el nu isi doreste sa fie un erou mort, informeaza AFP.