Turistii atacati de rechini in Egipt vor primi 50.000 de dolari ca despagubiri. Mai multe companii private din statiunea egipteana Sharm el Sheikh vor despagubi turistii rusi atacati de rechini cu cate 50 000 de dolari de persoana, a declarat un oficial din Ministrerul Turismului din Egipt, citat de agentia rusa RIA Novosti. In 30 noiembrie si 1 decembrie, trei turisti rusi au fost atacati de rechini si s-au ales cu rani grave. Scaldatul a fost interzis timp de 48 de ore si a fost reautorizat cu o zi inainte de atacul mortal asupra unei turiste germane, care a avut loc duminica. Inca nu sunt cunoscute motivele pentru care rechinii au atacat turistii. Autoritatile egiptene au informat joi ca plajele vor ramane inchise in continuare. pana cand cauzele atacurilor vor fi elucidate de catre autoritati.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Azerbaidjan si Belarus ofera Ucrainei 13 milioane de tone de petrol pe an. Azerbaidjaul si Belarusul au oferit guvernului de la Kiev panal a 13 milioane de tone de petrol anual prin intermediul unei conducte ce uneste portul ucrainean Odesa de centrul petrolier azer de la Brody, informeaza RIA Novosti. Azerbaidjanul a promis pana la 8 milioane de tone, iar Belarus a promis pana la 5 milioane de petrol din Venezuela. Titeiul ar urma sa ajunga in Ucraina pe o ruta care ocoleste Rusia, pe o conducta construita initial pentru a oferi o alternativa energetica Europei Occidentale. La ora actuala acest lucru este imposibil din cauza lipsei unei conducte pe teritoriul Poloniei, care sa conecteze oleoductul cu sistemul european de distributie. Conducta trebuie sa transporte cel putin 10 milioane de tone de petrol anual pentru a fi eficienta din punct de vedere economic.

Rusia avertizeaza Polonia in legatura cu gazduirea de avioane de lupta americane. Moscova a avertizat Polonia ca gazduirea de avioane de lupta tip F-16 ale Statelor Unite pe teritoriul sau va avea consecinte, informeaza AFP. Reactia Rusiei vine pe fondul declaratiilor ministrului polonez al apararii, Bogdan Kilch, care a declarat luna trecuta ca tara sa va accepta o oferta a SUA de a gazdui avioane americane incepand cu anul 2013. Inaltul oficial a declarat ca miscarea va fi “in interesul securitatii europene” si ca americanii vor veni pentru a se antrena alaturi de polonezi, in cadrul unor “dezvoltari proprii ale fortelor armate nationale”. Kilch a mai declarat ca “prezenta americana pe teritoriul Poloniei reprezinta o garantie suplimentara a promisiunii ca aliatii din NATO vor ajuta Polonia in caz de necesitate”.

Kim Jong-Il a avut o intalnire cu un inalt oficial chinez pe tema tensiunilor din Peninsula Coreeana. Dictatorul nord-coreean Kim Jong-Il s-a intalnit joi cu Dai Bingguo, un inalt oficial chinez insarcinat cu afaceri externe intr-o reuniune la nivel inalt ce a avut loc la Phenian, informeaza CNN. Cele doua parti au ajuns la un consens in cea ce priveste relatiile bilaterale si situatia din Peninsula Coreeana, a declarat inaltul oficial chinez. Tensiunile dintre cele doua tari din peninsula coreeana au crescut in ultima luna, dupa ce Nordul comunist a atacat cu focuri de artilerie o insula din apele teritoriale ale Coreei de Sud. Mai multe tari occidentale au cerut guvernului chinez sa isi foloseasca influenta asupra regimului de la Phenian pentru a aplana tenisunile si a garanta securitatea regionala. In urma intalnirii, China a subliniat necesitatea reluarii discutiilor la nivel inalte intre cele sase tari implicate in medierea conflictului coreean. Statele Unite au refuzat sa negocieze pana cand Phenianul va demonstra ca are intentii serioase privind pacea in zona.

Speranta de viata din SUA scade. Speranta de viata la nastere din Statele Unite a scazut pentru aproape toate categoriile de populatie, informeaza un raport publicat joi si citat de AFP. Conform raportului, un barbat american va trai in medie 75,3 ani, cu aproximativ o luna mai putin decat in urma cu trei ani. Singura crestere a sperantei de viata s-a inregistrat in randurile barbatilor de culoare, care pot spera sa traiasca 70,2 ani, in crestere cu aproximativ doua luni fata de acum trei ani. Cele mai longevive vor fi femeile caucaziene, care pot spera sa traiasca 80,3 ani, in scadere fata de 80,4 ani in 2007.

Presedintele Obama sarbatoreste noua luni fara tutun. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat joi in timpul unei conferinte de presa ca presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a renuntat la fumat si s-a tinut departe de tutun de noua luni de zile. Gibbs a spus ca fumatul nu este ceva cu care Obama sa se mandreasca si ca se bucura pentru el si apreciaza exemplul pe care il da milioanelor de oameni care fumeaza in SUA, informeaza AFP.

Wall Street a inchis cu activitate mixta, in ciuda scaderii numarului de noi someri din SUA. Bursa de pe Wall Street a inchis sedinta de tranzactionare de joi fara o directie clara, in ciuda scaderii incurajatoare a numarului de noi someri in SUA, in timp ce pietele au luat o pauza intr-un context lipsit de agitatie. Astfel, la sfarsitul sedintei de miercuri, indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 2,42 puncte sau 0,02%%, ajungand la 11.370,06 puncte. Standard & Poor's 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, a inchis in crestere cu 4,72 puncte sau 0,38 %, pana la 1. 233,00 puncte, in timp ce Nasdaq Composite, indicele care monitorizeaza tendinta companiilor tehnologice, a inchis cu 7,51 puncte in crestere sau 0,29% pana la 2.616.67 puncte.