Ucraina vrea sa transforme Cernobalul intr-un obiectiv turistic. Ucraina vrea sa atraga mai multi turisti in zona devastata de dezastrul de la Cernobal, a declarat seful seriviciului ucrainean pentru turism, citat de RIA Novosti. Kievul doreste sa atraga turisti interesati de experiente extreme, care nu pot fi traite nicaieri in lume. Tururile organizate vor dura cateva zile si va include si o zi de familiarizare cu pericolele si riscurile implicate de calatoria in zona iradiata. Accidentul din 1986 de la Cernobal este considerat ca fiind cel mai grav din istoria umanitatii si a afectat milioane de persoane din fosta Uniune Sovietica. O zona de 30 de kilometri in jurul centralei nuclare este interzisa publicului din cauza nivelului extrem de ridicat a radiatiilor;

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Uniunea Africana suspenda statutul de membru al Coastei de Fildes din cauza haosului politic din tara. Uniunea Africana a suspendat statutul de membru al Coastei de Fildes din cauza haosului rezultat in urma alegerilor din luna noiembrie, in urma carora doi candidati si-au revendicat victoria. Organizatia a suspendat Coasta de Fildes in toate activitatile organizatiei pana la stabilirea unui rezultat final si legitim al alegerilor, informeaza CNN. Miscarea organizatiei vine pe fondul conflictului dintre actualul presedinte, Laurent Gbagbo si succesorul sau ales, Alassane Ouattara. Curtea Constitutionala a Coastei de Fildes a invalidat rezultatele alegerilor, care il validau pe Ouattara ca viitor presedinte, si l-a reinvestit pe Gbagbo in functia de presedinte. In urma acestei decizii, tara a intrat intr-o faza de haos politic care ar putea degenera in razboi civil, spun expertii in problemele Africii Occidentale;

Rusia se va retrage din Protocolul de la Kyoto, care doreste sa obtina o scadere a emisiilor de poluanti in tarile semnatare, a declarat delegatul rus la intalnirea privind prevenirea schimbarilor climatice de la Cancun, Mexic, citeaza RIA Novosti. Protocolul de la Kyoto este obligatoriu din punct de vedere legal pentru tarile semnatare si stipuleaza o scadere a emisiilor de dioxid de carbon. Primul stadiu al proiectului va expira in anul 2012 si va trebui reinnoit pentru a avea efecte semnificative pe termen lung. Rusia nu este prima tara care se opune Protocolului, dupa ce Canada si Japonia au criticat tintele stricte ale reducerii de emisii. In ciuda acestui fapt, presedintele rus, Dimitri Medvedev, a declarat ca Rusia isi va scadea emisiile de dioxid de carbon cu 25% pana in anul 2020.

Rwanda infiinteaza o arhiva despre genocidul din 1994. Mii de documente, fotografii si inregistrari audio-video despre genocidul din 1994 au fost prezentate publicului in capitala Rwandei, Kigali, informeaza BBC. Organizatiile umanitare internationale estimeaza ca peste 800.000 de persoane au fost ucise in anul 1994, majoritatea din grupul etnic afican tutsi. O parte dintre materiale vor fi disponibile si online si vor prezenta varianta oficiala a evenimentelor, a carei contestare este ilegala in statul african. Genocidul din 1994 a fost o urmare a unui conflict dintre doua populatii africane, hutu si tutsi, conflict ce dateaza inca din perioada coloniala, cand minoritatea tutsi a fost aleasa de catre colonisti ca o casta conducatoare din cauza unor caracteristici fizice considerate de europeni ca fiind dezirabile. Comunitatea internationala a intervenit prea tarziu in 1994 pentru a opri atrocitatile, in ciuda informatiilor clare ca un genocid este in desfasurare in Rwanda.

Un senator american cere oprirea ajutorului umanitar catre Haiti pana la stabilirea unui rezultat corect al alegerilor. La trei zile de la declansarea unei serii de proteste violente in Haiti, senatorul Patrick Leahy, seful comisiei americane responsabile cu acordarea de ajutor umanitar, a cerut intreruperea ajutorului catre Haiti pana la instalarea unui nou guvern democratic, informeaza AFP. Actuala conducere din insula caraibiana refuza sa renunte la putere, in ciuda invingerii in alegerile ce au avut loc pe data de 28 noiembrie. Haiti a fost devastat de un puternic cutremur anul acesta si are de-a face cu o epidemie de holera scapata de sub control la ora actuala, deci o intrerupere a ajutorului american ar putea avea consecinte tragice pentru tara.

Liderul cartelului mexican al drogurilor “La Familia” a fost ucis de fortele de ordine. Nazario Moreno, poreclit “Cel mai nebun”, a fost ucis intr-un raid al fortelor de ordine mexicane. Presedintele mexican Felipe Calderon a declarat ca moartea lui Moreno reprezinta o victorie importanta in lupta cu traficul de droguri, care a devenit extrem de sangeroasa in ultimii ani, informeaza Reuters.

Wall Street se ridică în verde impulsionat de consum si de reducerea deficitului comercial. Bursa de la New York a incheiat in crestere o sesiune caracterizata de investitorii din piata drept "extrem de linistita", cresterea fiind impulsionata de indicatorii de consum, de reducerea semnificativa a deficitului comercial precum si de cresterea progresiva a exporturilor. Deficitul a scăzut în octombrie la cel mai jos nivel din ianuarie, potrivit datelor de la Departamentul de Comert. In schimb, volumul schimburilor comerciale a fost unul dintre cele mai slabe ale anului, potrivit AFP. Dow Jones a câştigat 0,35%, iar Nasdaq 0,80%. Dow Jones Industrial a urcat cu 40.26 puncte pana la 11,410.32 puncte, iar Nasdaq a crescut cu 20.87 puncte la 2637.54 de puncte ajungand la cel mai inalt nivel din anul 2007. Si Standard & Poor's 500 a avansat pe partea sa cu 0,60% (7.40 puncte) incheind sedinta la 1,240.40 de puncte, cel mai înalt nivel de închidere din septembrie 2008.