Ion Cristoiu reactioneaza ironic dupa sanctiunea CNA pentru subiectul "Zelea Codreanu": Daca i se ia un interviu lui bin Laden, trebuie sa intre prin telefon Obama? Cine a urmarit macar o data emisiunea Eugeniei Voda de la TVR a putut constata ca "Profesionistii" are un format in care este valorificata experienta unui singur invitat. Una din emisiunile de cultura in care atat profesionalismul moderatorului, cat si al invitatior au servit drept model de "asa da", a fost considerata de CNA, in urma afirmatilor pe care Ion Crisoiu le-a facut despre Corneliu Zelea Codreanu, drept exemplu de "asa nu", deoarece Eugenia Voda n-a asigurat "pluralitatea" opiniilor. Drept urmare s-a lasat cu "somatie publica" din partea CNA. "Decizia CNA mi se pare aberanta din mai multe puncte de vedere. E vorba de un personaj istoric controversat, iar eu mi-am exprimat un punct de vedere. Aberatia deciziei CNA consta in obligativitatea realizatoarei de a asigura pluralitatea de opinii. Nu inteleg cum putea fi prezent si altcineva in cadrul unui interviu", a declarat Cristoiu, citat de Adevarul.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cinema Feroviarul, ultima peliculă: "Demolition man", cu Sorin Oprescu cap de afiş. Sorin Oprescu vrea să construiască un bulevard care să traverseze Capitala de la nord la sud, fluidizând astfel considerabil circulaţia. Arhitecţi şi ONG-uri, apărători a ceea ce a mai rămas din Bucureştiul vechi, îl acuză că demolează fără discernământ. Printre victimele care i se impută, fostul cinematograf Feroviarul, o fostă clădire deosebită, care zace însă în ruină de ani de zile, străjuit de faţada unei case boiereşti, incendiată după Revoluţie Nu mai e un secret pentru nimeni - Bucureştiul este traducerea citadină a ideii de haos: rutier, arhitectonic, mobilier stradal, infrastructură, spaţii de recreere. La fiecare pas se sapă, se construieşte, se dărâmă. Provizoratul pare infinit, nesimţirea constructorilor care sparg imediat fiece colţ de oraş, odată pus la punct, nu are limită. Bucureşteanul, cu nervii întinşi la maximum, zace mii de ore pe an în ambuteiaje, se accidentează grav, dacă nu-şi pierde viaţa, înghiţit de veşnice excavaţii nesemnalizate. Din tot acest haos, unii trăiesc bine, învârtind bani grei pe degete, scrie Gandul.

Ce sanse au primarii in lupta cu magazinele de vise. Mai multe primarii au declarat razboi magazinelor care vand produse etnobotanice, dar edilii, desi cauta cele mai ingenioase portite, nu au parghiile potrivite pentru a deveni eroi-antidrog. Oficialii Primariei Sectorului 1 spun ca au gasit o portita legala cu ajutorul careia pot sterge cu buretele magazinele de produse etnobotanice de pe harta sectorului. Astfel, incepand de marti, 7 decembrie, au interzis, printr-o hotarare a consiliului local, functionarea magazinelor de vise la mai putin de 2.000 de metri de o lunga lista de obiective sociale: scoli, spitale, camine, biblioteci, baze sportive, parcuri, locuri de agrement, locuri de joaca. Rezultatul: intr-o singura zi, primaria a inchis toate cele 13 magazine de vise din sectorul 1. Purtatorul de cuvant al institutiei, Alexandru Ichim, este increzator ca sansele de castig ale patronilor de magazine care ar contesta in instanta hotararea sunt nule. "Autoritatea locala nu poate interzice comertul, dar are dreptul, prin lege, de a stabili reguli de comert. Aceasta decizie a fost luata in urma presiunii foarte mari din partea comunitatii", mai precizeaza oficialul. Razboi impotriva comerciantilor de etnobotanice au declarat si alti edili din Bucuresti si din tara, dupa ce un numar tot mai mare de tineri consumatori au murit sau au ajuns in stare grava la spital, anunta Romania libera.

Goana dupa masa de sarbatori. Cata mancare arunca un roman. Cinci sfaturi ca sa nu risipiti banii la gunoi. Sute de romani iau cu asalt marile magazine cuprinsi de febra cumparaturilor. Cadourile si mancarea raman pretextul invaziei in supermarketuri, chiar si intr-un an in care bugetul mediu de cheltuieli pentru Sarbatori al unei familii de romani este de 1.052 de lei, comparativ cu 1.523 de lei, in 2009 , potrivit unui studiu Mednet. "Reducerea bugetului destinat alimentelor pentru Craciun si Revelion se va face prin renuntarea totala la anumite produse cum ar fi bauturile alcoolice - 34,2% nu vor mai cumpara deloc -, achizitionarea intr-o cantitate mai mica de bauturi racoritoare, carne, bauturi alcoolice, legume/fructe si produse traditionale", spun reprezentantii Mednet. In ciuda sondajelor insa, cosul romanilor se umple vertiginos, in special cu mancare. Desi nu exista studii care sa monitorizeze risipa de alimente in Romania, din datele unui serviciu de salubritate, lunar se strang, intr-un singur sector 5000 de tone de mancare aruncata. Motivul? Achizitiile in exces, calcularea gresita a portiilor si obsesia legata de termenele de valabilitate sunt cateva dintre cauzele care ii fac pe romani sa arunce cel putin 400 de grame de mancare zilnic, potrivit Gandul.

In 20 de ani, numarul bolnavilor de cancer va creste cu 50%. Listele de asteptare sunt uriase, iar unii bolnavi mor pana primesc tratament. Vestea buna e insa ca terapiile tintite prelungesc substantial viata pacientilor cu cancer. Peste 500.000 de romani au fost diagnosticati cu cancer, iar cifra este in continua crestere. Unii dintre ei combat boala cu operatie si chimioterapie, altii se rezuma la rugaciune ori tratamente naturiste. Cei mai norocosi au acces la terapii tintite, care le asigura viata lunga si chiar vindecare. Oncologul Florin Bacanu, specialist in oncologie medicala la Spitalul "Sfanta Maria" din Capitala, vorbeste despre amenintarile acestei boli si explica de ce se inmultesc in Romania tipurile de cancer care se diminueaza in alte tari. "Se estimeaza ca, in 20 de ani, numarul pacientilor cu cancer va creste cu 50%, iar aceasta inseamna ca inca de acum ar trebui sa fie scoase posturi la concurs pentru specialisti tineri care, peste 20 de ani sa fie gata formati. Or, sunt probleme financiare si prioritatile sunt dictate de urgente, de problemele imediate", declara Florin Bacanu, citat de EVZ.

Joaca guvernelor cu bugetele Romaniei. Statul cheltuieste 70% din veniturile sale cu asistenta sociala si cu plata angajatilor din sistemul public. Niciun guvern nu a corectat acest dezechilibru. Ziarul "Adevarul" a realizat o analiza a bugetelor Romaniei pe ultimii zece ani. Rezultatul: viziunea pe termen lung a lipsit cu desavarsire. In timp ce se plaseaza pe ultimul loc in UE in privinta incasarilor la bugetul general consolidat, Romania ocupa un "onorabil" loc noua la ponderea remunerarii angajatilor la stat in totalul veniturilor, potrivit unei analize elaborate de Consiliul Fiscal. In privinta cheltuielilor cu pensiile, Romania este pe locul doi in UE, dupa Grecia, si pe primul loc in randul celor mai noi zece state membre. Niciun guvern - din 2000 pana astazi - nu a acordat o prea mare atentie investitiilor. Altfel, recesiunea nu ar fi obligat statul sa faca ajustarile masive tocmai in zona cheltuielilor cu asistenta sociala. Si tot o atentie mai sporita a guvernantilor la investitii ar fi facut ca economia Romaniei sa se bazeze mai putin pe consum si mai mult pe productie, relateaza Adevarul.

Mario Vargas Llosa, la Nobel: "Lumea nu poate exista fara fictiune". In fata Academiei Suedeze, Mario Vargas Llosa si-a trecut in revista modelele literare, s-a inclinat in fata sotiei sale, i-a pomenit pe Cioran si Ionesco si si-a reafirmat crezul liberal. In discursul de acceptare a Premiului Nobel, tinut saptamana trecuta in fata Academiei Suedeze, Mario Vargas Llosa, 74 de ani, a vorbit despre misiunea subversiva a literaturii, reiterandu-si opinia potrivit careia momentul in care oamenii au inceput sa inventeze si sa spuna povesti a fost crucial pentru destinul civilizatiei. "Fictiunea este mai mult decat un divertisment, mai mult decat un exercitiu intelectual care ne ascute sensibilitatea si ne trezeste simtul critic. Este o necesitate absoluta pe care civilizatia o are ca sa existe in continuare. Din pestera pana la zgarie-nori, de la bata pana la armele de distrugere in masa (...), fictiunile literaturii au multiplicat experientele umane, impiedicandu-ne, barbati si femei, sa ne prabusim in letargie, egocentrism si resemnare", a spus scriitorul, citat de EVZ.

Cand ar putea veni Papa Benedict al XVI-lea in Romania. Culisele negocierilor. Ministrul roman de Externe spera ca Suveranul Pontif sa poata ajunge la Bucuresti in 2011, daca Sfantul Sinod il autorizeaza pe Patriarhul Daniel sa-l invite pe Papa Benedict in Romania. Pana la venirea Papei in tara insa, capul bisericii ortodoxe romane ar putea ajunge la Vatican. O invitatie primita din partea capului Bisericii Ortodoxe Romane, Patriarhul Daniel, l-ar putea aduce pe Papa Benedict al XVI-lea in Romania, poate chiar in 2011, potrivit lui Teodor Baconschi, ministrul roman de Externe. Seful diplomatiei spera ca Sinodul BOR sa-l autorizeze pe Patriarhul Daniel sa-l invite pe Suveranul Pontif la Bucuresti. "Exista demersuri politico-diplomatice in acest sens, cunoastem procedura", a afirmat, saptamana trecuta, seful de la Externe, transmite Gandul.

Politistul care a tainuit o crima a scapat de puscarie. Claudiu Mihai i-a ajutat pe autorii unui omor violent sa stearga urmele si i-a sfatuit sa nu declare nimic la Parchet pentru a scapa de rigorile legii. Politistul de la Sectia 13 Claudiu Mihai, acuzat ca l-ar fi ajutat pe autorul unui cumplit omor sa-si ascunda fapta, a scapat cu o condamnare de doar trei ani cu suspendare. Politistul Claudiu Mihai (40 de ani) a fost gasit vinovat si a fost condamnat de judecatorii de la Tribunalul Bucuresti, in dosarul uciderii lui Florian Dohotaru, zis "Rocky", pentru trei infractiuni: nedenuntarea unor infractiuni (sase luni de inchisoare), favorizarea infractorului (doi ani si jumatate ani de inchisoare) si marturie mincinoasa (doi ani de inchisoare). Instanta a hotarat condamnarea politistului la trei ani de inchisoare, dupa contopirea celor trei pedepse, dar a decis suspendarea executarii pe o perioada de incercare de sapte ani. Procurorii au contestat decizia cu apel. Tribunalul Bucuresti a dat pedepse grele celor trei autori directi ai omorului, informeaza Adevarul.

Vaticanul intra in tintarul Wikileaks cu acuzatii de antisemitism si antiislamism. Noile dezvaluiri ale site-ului Wikileaks arata atentia acordata de diplomatii americani curentelor de opinie venite dinspre Vatican, in special celor pe care oficialii SUA le-au interpretat ca fiind antisemite sau antiislamice. In 2002, o telegrama americana arata ca unii membri ai ierarhiei catolice "manifesta urme de sentimente antisemite", precizand ca "un varstnic oficial de origine franceza" se plangea de "influenta excesiva" a evreilor in presa si Guvernul din Hexagon. In acelasi timp, documentul cita alti oficiali ai Vaticanului care acuzau unii magistrati evrei din Statele Unite de instumentarea unor anchete impotriva Bisericii Catolice. De asemenea, in 2004, pe atunci cardinalul Joseph Ratzinger se opunea perspectivei aderarii Turciei, stat musulman, la Uniunea Europeana, dupa cum noteaza alt document american. Astfel, desi Vaticanul era oficial neutru in aceasta problema , actualul Papa insista - in final fara succes - ca in Constitutia UE sa se faca referire clara la "radacinile crestine ale Europei", scrie Romania libera.

Tatal lui Banel Nicolita munceste cu ziua la tigani. Marian Nicolita munceste cu ziua si doarme in casa celor carora le slugareste. La Faurei (judetul Braila) familia sa asteapta sa se mute in vila. Tatal lui Banel Nicolita povesteste, resemnat, cum nu mai este acceptat de familie. Spune ca nici Banel nu mai vrea sa stie de el si ca l-a gonit de la stadion cand s-a dus sa-l vada. Satul Cojasca, judetul Dambovita. De trei ani, Cristian Ungureanu (33 de ani) si-a deschis un magazin mixt la sosea, unde, intr-o anexa, tine o agentie Loto-pronosport. Asa l-a cunoscut pe Marian Nicolita (53 de ani), tatal fotbalistului Banel Nicolita (25 de ani). De cand a deschis agentia, de un an si jumatate, acesta ii trece saptamanal pragul. La inceput n-a stiut ca e tatal lui Banel, fotbalist de la Steaua, desi asemanarea era evidenta. Certitudinea a avut-o abia cand acesta a castigat primul bilet la loto si a trebuit sa-i completeze pe formularul de castig cu datele de pe buletin. "La mine a castigat de doua ori: 230 de lei in decembrie anul trecut si, recent, 100 de lei. Numarul sau favorit este 15, pe care nu-l schimba niciodata, si 7, data de nastere a lui Banel. Saptamanal joaca de 25-30 de lei, in functie de cat castiga. Azi e joi si cu siguranta va aparea", anunta Cristian, potrivit Adevarul.

Spitale aflate pe lista neagra a autoritatilor. Spitalele mici, fara suficienti medici si fara dotari, precum si cele retrocedate vor fi desfiintate de la 1 ianuarie. Pe de alta parte, autoritatile pregatesc dezvoltarea unor spitale in care sunt ingrijiti toxicomani, cum este Spitalul "Sf. Stelian", din Capitala. "Este un spital cu un grad mare de ocupare, iar acum exista multe nevoi in aceasta zona, intrucat a crescut numarul dependentilor de droguri si etnobotanice", a explicat Marius Savu, directorul Administratiei Spitalelor din cadrul Primariei Capitalei. Un alt spital care va fi dezvoltat este Spitalul Coltea din Bucuresti, unde se vor face in continuare investitii importante. "Desi lumea are impresia ca spitalul este in constructie, anuntam ca a devenit functional, ca s-a investit si ca pacientii se pot trata in siguranta acolo", a spus Savu. Ministerul Sanatatii nu a finalizat lista unitatilor medicale neperformante, care trebuie sa sufere transformari, dar promite schimbari de anul viitor, in conditiile in care se risipesc nejustificat fonduri in spitale in care nu se poate schimba nici macar un pansament. "De anul viitor se va sti exact ce unitati raman si care dispar", asigura Oana Grigore, director de comunicare la Ministerul Sanatatii. Va fi nu doar spre binele bugetului de stat, ci si spre binele pacientilor, sustin oficialii. Astfel, bolnavii vor ajunge direct in clinici capabile sa le rezolve problemele si nu vor mai pierde timpul in spitale orasenesti si municipale, unde afectiunile li se agraveaza, informeaza Romania libera.

Richard Nixon: "Evreii sunt agresivi si nesuferiti". Fostul presedinte american Richard Nixon ii considera pe evrei "foarte agresivi, necizelati si nesuferiti". Acest lucru reiese din convorbirile purtate de Nixon in Biroul Oval cu principalii sai consilieri, scrie cotidianul "The New York Times". Respectivele convorbiri - obtinute prin intermediul unui sistem de inregistrare instalat in secret, la cererea fostului presedinte - au fost date publicitatii, saptamana trecuta, de reprezentantii Bibliotecii Prezidentiale Nixon. Potrivit "New York Times", republicanul Richard Nixon si colaboratorii sai pareau sa faca totusi o distinctie intre evreii din Israel, pe care presedintele ii admira, si evreii americani, relateaza EVZ.