Ucraina doreste aprobarea unei noi doctrine militare. Ucraina va dezvolta un nou concept de securitate nationala si o noua doctrina militara in viitorul apropiat potrivit unui ordin prezidential care intareste decizia Consiliului National de Securitate si Aparare. Potrivit Consiliului, conceptul trebuie sa fie prezentat presedintelui in trei saptamani, iar doctrina in trei luni de la aprobarea ordinului. Guvernul va trebui sa aprobe si el programul de stat privinind dezvoltarea arsenalului militar pentru perioada 2011-2015 in timp de o luna de la aprobarea doctrinei militare scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Cetatenii europeni castiga dreptul de a face propuneri legislative. Proiectul "Initiativa cetatenilor europeni" a fost aprobat marti in cadrul unei intalniri a ministrilor de externe ale tarilor membre UE si urmeza sa fie trimis miercuri la Parlamentul European. Potrivit acestui proiect, cetatenii vor avea puterea de a influenta sfera politica prin propuneri legislative, anunta AFP. Propunerea legislativa trebuie sustinuta de 1 milion de semnaturi adunate de la persoane majore, care trebuie sa provina de la cel putin un sfert din numarul tarilor membre, pentru a-si sustine cauza. De la inregistrarea propunerii legislative la Comisia Euroeana, initiatorul va avea la dispozitie 12 luni pentru strangerea semnaturilor. UE va fi obligata sa puna la dispozitia initiatorului un sistem software care sa perminta strangerea de semnaturi online. Daca numarul minim de semnaturi se strange in maxim 12 luni Comisia Europeana si Parlamentul European vor trebui sa faca o dezbarere libera asupra propunerii. Daca trece si de aceasta dezbatere propunerea legislativa va deveni lege si se va aplica dupa un an de la data ultimei aprobari legale, anunta AFP.

Serbia va participa la pregatirea militara bulgaro-americana. Ministrul de Externe sarb Dragan Sutanovac se afla intr-o vizita oficiala in Bulgaria ce vizeaza securitatea si cooperarea bilaterala in regiune dar si inceputul unei colaborari in industria de aparare. Omologul sau bulgar, Anyu Angelov, a invitat cu aceasta ocazia Serbia sa participe la pregatirea militara pe care comandamantul European si fortele americane il desfasoara in tara sa. Bazele militare de la Novo Selo si aeroporturile din Bezmer si Graf Ignatievo sunt folosite in comun de Bulgaria si SUA. Serbia, care s-a aratat interesata de propunere, ar fi singura tara care ar mai avea acces la respectivele baze. Serbia si-a manifestat totodata interesul unui schimb de experienta in domeniul medicinei militare si al educatiei, informeaza Novinite.

Medicii din Kosovo acuzati de transplanturi ilegale au fost prezentati tribunalului. La tribunalul din Pristina a inceput astazi procesul legat de transplanturile ilegale din Kosovo. Procurorul UE, Jonathan Ratel a sustinut ca organele erau recoltate ilegal de la victime si transplantate unor pacienti bogati. Vinovata de intreaga operatiune este clinica Medicus care a vandut rinichi catre pacientii din Rusia, Turcia, Canada, Germania, Polonia sau Israel. Pretul unui rinichi ajungea pana la 90.000 euro. In boxa acuzatilor s-au gasit Dr. Lutfi Dervishi, medic urolog care ar fi planuit intreaga operatiune, un fost secretar de stat in probleme de sanatate acuzat de abuz in functie pentru acordarea licentei false catre Medicus, dar si numerosi medici respectati si cunoscuti. Intre acuzatii absenti (cautati de Interpol) figureaza evreul Moshe Harel care se ocupa de gasirea cumparatorilor si Yusuf Sonmez, cel mai cautat traficant de organe din toata lumea, scrie The Guardian.

Un membru al gruparii ETA a fost condamnat la 319 ani de inchisoare in Spania. Un tribunal spaniol a condamnat un membru ETA la 319 ani de inchisoare pentru atacul terorist din 2001 in urma caruia un general a fost ucis si alti 17 au fost raniti. Juan Luis Rubenach Roig a primit 28 de ani de detentie pentru uciderea generalului Justo Oreja Pedraza, si cate 17 ani de detentie pentru fiecare dintre generalii raniti. Acestora li s-au adaugat inca 36 de ani pentru daunele produse in urma exploziei. Totusi sentintele spaniole pentru crime de natura teroriste sunt limitate prin lege la 40 de ani de detentie. In acelasi atac a fost cercetat si fostul sef al comandourilor de militie ETA, Gorka Palacios Alday, dar acesta a fost eliberat datorita probelor insufuciente. Totusi, in luna septembrie 2010, Alday a primit o sentinta de 83 de ani de inchisoare pentru alt atac comis tot in anul 2001 la Madrid in urma caruia un politist si-a pierdut viata, anunta AFP.

Violente la Roma: 90 de raniti si 41 de arestari. Violente in centrul Romei, marti, dupa ce cabinetul premierului Silvio Berlusconi a primit un vot de incredere crucial in Parlament. Protestatarii au incendiat masini si au aruncat cu pietre in fortele de ordine. Politia a ripostat cu gaze lacrimogene si lovituri de bastoane. Aceste scene violente s-au petrecut pe una dintre cele mai vizitate strazi ale Romei. Cel putin 90 de persoane au fost ranite in ciocniri, dintre care 40 de protestatari si 50 ofiteri de politie, au declarat surse oficiale. "Sunt foarte rusinat ca sunt italian. Astazi este sfarsitul democratiei italiene," a declarat Marianna Martellozzo, un student protestatar. 22 de protestatari raniti au fost spitalizati si 41 de persoane au fost arestate. Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a supravietuit marti, la limita, votului de incredere dat executivului sau de Camera Deputatilor, cu 314 voturi la 311, dupa ce, tot marti, a reusit sa obtina o majoritate favorabila in Senat. (D.G.)

Wall Street: Dow Jones, la cel mai inalt nivel din septembrie 2008. Bursa de la New York a inchis in crestere sedinta de marti, in ciuda unui recul dupa reuniunea Federal Reserve. Dow Jones a castigat 0,42%, iar Nasdaq 0,11%. Dow Jones Industrial a crescut cu 47.98 puncte pana la 11,476.54 puncte, cel mai inalt nivel de inchidere din 08 septembrie 2008. Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a castigat 2.81 puncte urcand la 2627.72 de puncte. Si Standard & Poor's 500 a avansat pe partea sa cu 0,09% (1,13 puncte) incheind la 1241.59 de puncte.