FMI a aprobat un imprumut de 22,5 miliarde de euro pentru Irlanda. Fondul Monetar International a aprobat un imprumut de 22,5 miliarde de euro pentru Irlanda pentru a ajuta tara sa depaseasca o criza a sistemului bancar intern, informeaza AFP. Aproximativ 5,8 miliarde de euro au fost virate deja Irlandei, a declarat un reprezentant al Fondului. Imprumutul de la FMI este o parte esentiala a pachetului de finantare de 85 de miliarde de euro pregatit de catre Irlanda si Uniunea Europeana pentru a putea face fata provocarilor aduse de criza economica. Parlamentul Irlandez a aprobat imprumutul miercuri, cu 81 de voturi pentru si 75 de voturi impotriva. Irlanda a fost lovita de o scadere a veniturilor fiscale pe fondul crizei, care corelata cu salvarea catorva banci a adus tara intr-o situatie foarte delicata din punct de vedere financiar.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat pe cautiune. Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat pe cautiune de catre autoritatile britanice dupa noua zile petrecute in inchisoarea londoneza Wandsworth, informeaza AFP. Australianul a promis ca va dovedit ca toate acuzatiile care ii sunt aduse sunt false. Eliberarea sa a fost intarziata cu cateva ore, timp necesar pentru a confirma disponibilitatea celor 283.000 de euro impusi de justitia britanica drept cautiune. Assange nu are voie sa paraseasca Marea Britanie cat timp este eliberat pe cautiune si isi va petrece timpul la resedinta unui prieten, in comitatul Suffolk, din estul Angliei.

Hugo Chavez promoveaza o lege care vrea sa elimine parlamentarii disidenti. Parlamentul de la Caracas si-a dat aprobarea initiala pentru o lege care ar scoate parlamentarii care isi schimba partidul politic in afara forului legislativ, o lege dorita si promovata de presedintele Hugo Chavez, informeaza AFP. Noua lege spune ca parlamentarii care isi schimba partidul comit o “frauda impotriva cetatenilor”, fapta care se pedepseste cu suspendarea temporara sau chiar cu scoaterea in afara parlamentului. Opozitia a declarat ca legea este incorecta, din cauza ca un anumit parlamentar este ales pentru a reprezenta o anumita regiune, nu un partid politic.

China lanseaza “Twitter-ul Rosu”. China a lansat o copie locala a platformei de comunicare Twitter numita “Microblogul Rosu”, informeaza The Telegraph. Copia a fost creata de departamentul de propaganda a orasului Chongqing si arata identic cu originalul, doar ca foloseste rosul drept culoare dominanta si are ca rol promovarea spiritului revolutionar.

Secretarul de partind din Chongqing este primul utilizator, iar primul sau mesaj a fost unul de lauda a invataturilor fondatorului Chinei comuniste, Mao Zedong. Fondatorii site-ului au declarat ca acesta a venit in urma unui apel lansat de seful propagandei de la Beijing, care a cerut tuturor municipalitatilor sa adopte tehnologiile Web 2.0.

Wall Street a inchis in crestere pe fondul unei sesiuni cu activitate redusa. Bursa de pe Wall Street a inchis sedinta de tranzactionare de joi in crestere, pe fondul unei sesiuni cu activitate redusa, marcata de indicatorii economice pozitivi din SUA. Astfel, la sfarsitul sedintei de joi, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 41,78 puncte sau 0,36%, ajungand la 11.499,25 puncte. Standard & Poor's 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, a inchis in scadere cu 6,39 puncte sau 0,52 %, pana la 1. 241,62 puncte, in timp ce Nasdaq Composite, indicele care monitorizeaza tendinta companiilor tehnologice, a inchis cu 18,87 puncte in crestere sau 0,72% pana la 2.636.09 puncte.