Marele Muftiu al Rusiei: "Traim intr-o tara libera, democratica". Musulmanii rusi nu au nicio nemultumire sau plangere legata de modul in care sunt tratati de autoritati, care le respecta toate drepturile, a declarat luni Marele Muftiu al Rusiei. Ravil Gainutdin s-a intalnit luni cu Vladislav Surkov, prim-adjunctul sefului administratiei prezidentiale. "In timpul discutiilor noastre am subliniat faptul ca populatia musulmana din Rusia nu are nicio nemultumire fata de autoritatile curente deoarece drepturile noastre nu sunt incalcate", a declarat Gainutdin, Marele Muftiu al Rusiei. "Traim intr-o tara libera, democratica", a adaugat acesta. O serie de confruntari etnice au cuprins Rusia in ultimele saptamani dupa ce un fan al fotbalului din Moscova a fost impuscat in timpul unei lupte dintre suporteri si imigrantii proveniti in mod special din regiunea musulmana a Caucazului de Nord, transmite Ria Novosti.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Iran: Regizorul Jafar Panahi a fost arestat si impiedicat sa mai produca filme timp de 20 de ani. Renumitul regizor iranian Jafar Panahi a fost condamnat la sase ani de inchisoare si i s-a interzis sa mai produca sau sa regizeze filme timp de 20 de ani, a declarat duminica avocatul sau. Panahi, sustinator al miscarii verzi de opozitie, a fost acuzat de propaganda impotriva regimului, a declarat Farideh Gheyrat. Panahi a castigat premiul "Camera d'Or" la Festivalul de Film de la Cannes din anul 1995 pentru filmul sau de debut, "Balonul alb". De asemenea el a mai castigat si premiul "Leul de aur" in cadrul Festivalului de Film de la Venetia pentru filmul "Cercul", in anul 2000. Jafar Panahi este extrem de apreciat in afara granitei, insa in Iran filmele sale sunt interzise, anunta The Guardian.

Lukashenko: Doar "doi sau trei" candidati oponenti au fost arestati in timpul protestelor. Presedintele Belarusului Alexander Lukashenko a declarat luni ca politia nu a arestat decat "doi sau trei candidati" la prezidentiale in timpul protestelor organizate in preajma alegerilor. Mii de cetateni ai Belarusului s-au luptat cu fortele de ordine in timpul protestelor organizate duminica impotriva alegerii lui Alexander Lukashenko ca presedinte. Protestatarii au incercat sa ia cu asalt cladirea parlamentului dupa ce au fost publicate rezultatele preliminare care aratau ca Alexander Lukashenko a castigat al patrulea mandat consecutiv la presedentia acestei tari. "Politia a fost fortata sa ia masuri si i-a arestat pe organizatorii protestului. Cred ca au fost arestati in jur de doi sau trei candidati oponenti, nu opt sau noua", a declarat Lukashenko. Aleksandr Lukasenko a fost reales presedinte al Belaruslui cu 79,67% din voturi, arata rezultatele oficiale ale scrutinului de duminica, date publicitatii luni dimineata de Comisia Electorala de la Minsk. Scrutinul din Belarus a dat nastere la confruntari violente intre fortele de securitate si sustinatorii opozitiei. La Minsk, capitala tarii, mii de demonstranti au protestat fata de presupusa fraudare a alegerilor prezidentiale de duminica - relateaza agentiile internationale de presa. Lukasenko, aflat la putere de 16 ani, a candidat pentru un al patrulea mandat prezidential, avand noua contracandidati, informeaza Ria Novosti.

O femeie care nu poate simti frica ar putea contribui la tratarea sindromului de stress posttraumatic. O femeie care nu poate simti frica din cauza faptului ca ii lipseste amigdala creierului i-ar putea ajuta pe cercetatori la descoperirea unui tratament pentru sindromul de stress posttraumatic (SPT). O cercetare publicata in "Current Biology" a aratat ca femeia nu s-a confruntat cu sentimentul de frica intr-o serie de situatii care ar trebui sa declanseze o asemenea reactie. Printre aceste situatii se numara si expunerea in fata serpilor si a paianjenilor, precum si vizionarea de filme horror. Femeia este capabila de a simti orice fel de emotie cu exceptia celor care sunt declansate de sentimentul de frica. Cercetatorii de la Universitatea din Iowa au declarat ca imposibilitatea femeii de a simti frica se datoreaza faptului ca ii lipseste un anumit element din structura creierului si anume amigdala creierului. Aceasta structura a fost asociata pentru foarte multa vreme cu invatarea prin intermediul emotiilor. Este pentru prima data cand un astfel de caz este intalnit in randul oamenilor. „Sindromul de stres posttraumatic” (SPT) este descris ca fiind un stres intarziat, care poate fi declansat in urma unor dezastre naturale, accidente grave, agresiuni, violuri dar si alte evenimente care au avut un impact traumatizant, atat fizic cat si psihic. Astfel, suferinzii au tendinta de a evita locurile, oamenii sau lucrurile care le amintesc de evenimentul traumatizant, fiind extrem de sensibili chiar si atunci cand trec prin evenimente obisnuite ale existentei umane, relateaza BBC.

Venetia: Cenusa celor incinerati va putea fi imprastiata pe insula San Michele sau in larg​ contra cost. Venetia face eforturi pentru a-si mentine reputatia facilitand legislatia care le permite sufletelor celor morti sa se odihneasca in acest oras. Incepand cu anul viitor rudelor indurerate li se va permite sa imprastie cenusa celor dragi pe insula San Michele sau in larg, conform unei rezolutii aprobate recent. Aceasta decizie este valabila atat pentru locuitorii Venetiei, cat si pentru cetatenii care nu apartin acestui oras, dar care au fost inspirati de renumitul roman "Moarte la Venetia" de Thomas Mann. "Am luat in considerare dorinta multor turisti care iubesc acest oras si care si-ar dori sa fie inmormantati aici, insa nu mai gasesc loc in cadrul cimitirului nostru", a declarat inspectorul de mediu al orasului Venetia, Gianfranco Bettin. Primaria lucreaza in momentul de fata la extinderea printr-un ponton a cimitirului situat pe insula San Michele, locul din care cenusa va putea fi imprastiata. De asemenea persoanele indoliate vor putea inchiria o barca care ii va transporta la o distanta de 700 de metri departare de tarm, pentru a putea imprastia cenusa celor dragi in Marea Adriatica, sub supravegherea unei persoane autorizate. Taxa care va fi perceputa pentru persoanele care nu locuiesc in Venezia, dar care vor dori sa fie inmormantate in acest oras va fi de 350 de euro, in timp ce locuitorii orasului vor plati doar 50 de euro, potrivit The Guardian.