Julian Assange a fost declarat Omul Anului de catre ziarul Le Monde. Ziarul francez Le Monde, unul dintre cele mai importante din Franta, l-a declarat pe Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, Omul Anului, in urma voturilor cititorilor de pe site-ul publicatiei, informeaza AFP. Le Monde ii va dedica australianului un supliment programat sa apara vineri. Concurentii lui Assange au fost castigatorul de anul acesta al premiului Nobel pentru Pace, Xiu Xiaobo, care a adunat 22% din voturile cititorilor, si Mark Zuckerberg, fondatorul retelei de socializare Facebook, care a strans doar 6,9% din voturi. In schimb, Zuckerberg a fost numit Omul Anului de catre prestigioasa revista americana Time. Le Monde este una dintre cele cinci publicatii care au primit acces preferential la informatiile de pe site-ul WikiLeaks.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Franta mareste libertatea de actiune anti-piraterie a marinei sale militare. Fortele navale franceze vor avea dreptul sa retina si sa trimita catre judecata orice pirati intalneste, indiferent de nationalitatea acestora, in urma unei decizii a Parlamentului francez, care a decis sa largeasca libertatea de actiune a marinei militare, informeaza AFP. Noua lege ofera marinei o jurisdictie practic universala impotriva pirateriei, fie ca ea este indreptata impotriva unor nave franceze sau de orice alta nationalitate. Legea reintroduce conceptul de piraterie in codul legal francez, dupa ce acesta a fost eliminat in anul 2007. Practic, comandantii vaselor militare franceze care fac parte din forta anti-piraterie a Uniunii Europene vor primi aceleasi puteri ca si ofiterii de politie care se ocupa de investigarea actelor de piraterie. Decizia Parlamentului francez vine pe fondul unei lipse de jurisdictie a marinei militare in ceea ce priveste retinerea piratilor, care pana acum erau adesea eliberati din cauza lipsei unei baze legale a retinerii lor.

Senatul American a ratificat noul tratat START cu Rusia privind reducerea arsenalului nuclear. Senatul Statelor Unite ale Americii a ratificat miercuri noul tratat bilateral americano-rus START (Strategic Arms Reduction Treaty - Tratat privind reducerea armelor strategice, n.r.) privind reducerea arsenalului nuclear cu 71 de voturi pentru si 26 de voturi impotriva, informeaza RIA Novosti. Noul tratat va reduce plafonul maxim pentru ambele natiuni la 1550 de focoase nucleare, in scadere fata de plafonul actual de 2200 de focoase. Tratatul a fost semnat de catre presedintii celor doua tari, Barack Obama si Dimitry Medvedev in luna aprilie. Tratatul va intra in vigoare dupa ce este ratificat de catre forurile legislative din ambele tari, iar presedintele rus a declarat ca tara sa nu va ratifica pactul decat dupa aprobarea sa de catre Senatul american.

Noul tratat START este numit si START II, fiind o continuare a unei intelegeri semnate in anul 1991, dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Primul tratat START a intrat in vigoare in decembrie 1994 si a expriat in ultima luna a anului trecut.

Dimitry Medvedev: “Rusia nu da doi bani pe dezvaluirile WikiLeaks”. Presedintele rus Dimitry Medvedev a decalarat miercuri intr-o conferinta de presa ca “Rusia nu doi bani pe parerile despre situatia interna a tarii exprimate in telegramele diplomatice publicate de WikiLeaks”, informeaza RIA Novosti. Declaratiile presedintelui au fost facute la Institutul Indian de Tehnologie, in cadrul unei vizite oficiale a lui Medvedev in India. “Nu dam doi bani pe aceste lucruri, deoarece in cercurile diplomatice se folosesc adesea expresii extrem de directe. Sunt doar opinii”, a mai declarat presedintele rus. Mai multe telegrame diplomatice au asemanat cuplul Putin-Medvedev cu Batman si Robin, doi celebri eroi de benzi desenate. De asemenea, un raport al ambasadei americane numea rusia “un stat mafiot”, cu un nivel extrem de ridicat al coruptiei, la toate nivelele statului.

Trecerea de pietoni londoneza Abbey Road a fost declarata monument istoric. O trecere de pietoni de pe strada londoneza Abbey Road, a carei imagini este pe coperta albumului cu acelasi nume de la trupa Beatles, a fost declarata monument istoric de catre autoritatile britanice, informeaza CNN. “Este o marturie fantastica a faimei de care inca se bucura trupa Beatles, la peste patru decenii de la fondare. Aceasta trecere atrage mii de turisti in fiecare an, care incearca sa reproduca fotografia de pe coperta albumului”, a declarat ministrul britanic al mostenirii culturale, John Penrose.

Bursa de pe Wall Street a inchis in crestere. Bursa de pe Wall Street a inchis sedinta de tranzactionare de miercuri in crestere. Astfel, la sfarsitul sedintei de luni, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 26,33 puncte sau 0,23%, ajungand la 11.559,49 puncte. Standard & Poor's 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, a inchis in crestere cu 4,24 puncte sau 0,34%, pana la 1.258,84 puncte, in timp ce Nasdaq Composite, indicele care monitorizeaza tendinta companiilor tehnologice, a inchis cu 3,87 puncte in crestere sau 0,15% pana la 2.671.48 puncte.