Olimpic exmatriculat de Ion Iliescu. Ion Iliescu l-a exmatriculat si l-a trimis cu vacile la pasune pe Stelian Mihalas, elevul care a avut in 1974 curajul sa faca un sondaj despre popularitatea lui Ceausescu. "Considerati ca prevederile Constitutiei sunt respectate intocmai in Romania?" "Pe cine ati alege in functia de presedinte al Romaniei?" Sunt intrebari care in perioada comunista pareau de neconceput si totusi au fost puse intr-un sondaj de opinie in 1974. Autorul sondajului a fost Stelian Mihalas, pe atunci elev in clasa a X-a la "C.D.Loga", cel mai bun liceu din judetul Timis. Era la cateva zile dupa ce cu mare pompa presa comunista anuntase alegerea lui Nicolae Ceausescu in functia de presedinte al Romaniei. Alegerile fusesera in realitate o mascarada pe care Stelian Mihalas a vrut s-o demonstreze prin acest sondaj la care au raspuns colegii sai din clasa speciala de Matematica. Securitatea a aflat imediat si a inceput o ampla ancheta in liceu, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Povestea romanilor din Chicago arestati de trupele speciale SWAT pentru ca taiau porcul in curte. In orasul lui Al Capone, romanii au reusit sa schimbe Masacrul de Sfantul Valentin cu Masacrul de Ignat. Tipete puternice si sange peste tot - aceasta este imaginea care i-a socat pana si pe cei din trupele SWAT. Craciunul nu va mai fi niciodata la fel pentru o comunitate din romani din Chicago, pentru care traditiile de-acasa au insemnat o sperietura grozava. S-a intamplat acum un an de zile, pe 20 Decembrie - de Ignat. Romanii au iesit cu porcul in curtea casei unde au trecut la treaba ca acasa. Nu s-au gandit insa ca vecinii lor n-au mai auzit asemenea tipete de pe vremea Prohibitiei, cand Al Capone si ai sai dominau strazile. Alertati de zgomote, acestia au sunat la politie, de unde au venit in mare viteza trupele speciale. Membrii SWAT au fost ingroziti cand au gasit o baie de sange in curtea romanilor. Unul dintre ei injunghia porcul, altul colecta sangele intr-un lighean, iar un al treilea parlea carnea cu o butelie si o lampa cu gaz. Scene care i-au dus pe politisti cu gandul la ucigasi in serie, anunta Gandul.

Romania va avea un alt chip de la 1 ianuarie. Legile si reglementarile care intra in vigoare peste cateva zile impun romanilor si mai multe restrictii, iar presiunea taxelor va creste. Cele mai multe schimbari vin, ca in mai toti anii trecuti, din zona fiscala. Si in 2011, noile reglementari vor deschide in urma lor un intreg sir de scumpiri. Data de 1 ianuarie 2011 este prevazuta ca termen de intrare in vigoare a unei lungi serii de reglementari, legi si acte normative. Aproape toate palierele vietii economice si sociale a romanilor vor avea un alt cadru de organizare, mai stramt si mai auster decat cel aplicat in 2010, in majoritatea domeniilor de activitate. Daca schimbarile fiscale - cresterea accizelor si a unor taxe in domeniul auto - vor aduce cu siguranta scumpiri in prima parte a anului, modificarile referitoare la viata sociala (spre exemplu, cele din domeniul medical) vor provoca mai mult disconfort romanilor, informeaza Adevarul.

Ticu Dumitrescu: "Morga de la Poarta Alba este adevarata fata a comunismului si a Securitatii". Intr-un interviu acordat in anul 2001, Constantin Ticu Dumitrescu rememoreaza periplul sau prin inchisorile comuniste, peripluri incepute inca de la 17 ani. Astazi povestea ne poarta prin celulele mizere ale Jilavei si pe campul de la Poarta Alba, unde munca de la canal era ultima etapa in omorarea oponentilor regimului comunist. "Dezbracati in pielea goala, aruncati de-a valma unul peste altul, cadavrele acestor frati ai nostri alcatuiau o imagine unica, de infern. Ici aparea un cap vanat cu ochi sticlosi, dincolo picioare numai oase, undeva o mana". Integral in Romania Libera.

Suspendarea, ca talk-show. Scoaterea pe tusa a presedintelui Basescu ramane la nivel de dezbatere TV, fara o majoritate care sa o sustina in parlament. UDMR e curtata sa se alature unei aliante PNL-PSD. Refrenul preferat al PSD si PNL in 2010, suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, ramane doar la nivel de dezbatere la televizor in lipsa unei majoritati parlamentare care sa o sustina. Fara a reusi, pana acum, sa ajunga ele insele la o intelegere punctuala, partidele conduse de Victor Ponta si Crin Antonescu fac lobby pe langa UDMR pentru a li se alatura in proiectul rasturnarii actualei puteri, via Cotroceni- Palatul Victoria. Uniunea este insa rezervata in privinta ofertelor PSD si PNL, Marko Bela sustinand ca, inainte de a vorbi despre o colaborare, liberalii si social-democratii ar trebui sa-si clarifice abordarea fata de minoritati, scrie EVZ.

Lista preturilor in statiunile de schi. Pentru ce stau zeci de ore in masina romanii care merg la munte. Austria, o tara de trei ori mai mica ca a noastra are intr-o singura statiune de trei ori mai multi kilometri de partie decat sunt in toata Romania. Intre Sinaia si Busteni se circula, ieri, in coloana. De altfel, intregul DN 1 a fost blocat aproape o ora din cauza unui accident rutier, cauzand stationara a mii de turisti. Tinta lor - cei 48,35 de kilometri de partie de schi care se gasesc la un loc in Busteni, Predeal, Sinaia si Azuga. Statiunea Busteni dispune de 13.700 de metri de partie, primaria intentionand sa investeasca in urmatorii doi ani 10,7 milioane de lei pentru cresterea calitatii serviciilor si reabilitarea, iluminarea partiilor. Daca Valea Prahovei ramane destinatia preferata a turistilor pe timp de iarna, nici statiunile din Maramures nu se lasa mai prejos, oferind 19,7 kilometri de partie in statiuni ca Borsa, Cavnic, Izvoare, Mogosoaia, Suior. Schiorii se pot orienta si spre Vatra Dornei - 9.650 de metri de partie sau alte statiuni ca Stana de Vale, Arieseni, Paltinis etc., anunta Gandul.

Politisti de frontiera corupti pana la filtru. Doi subofiteri de la punctul de trecere al frontierei Albita carau tigari de contrabanda cu masinile de serviciu. Perspectiva ratarii aderarii la tratatul Schengen i-a pus la treaba pe oamenii legii din Romania care vor sa demonstreze ca sunt capabili sa controleze coruptia la frontiere. Procurorii de la DIICOT - Vaslui au saltat, ieri dimineata, 40 de persoane care fac parte dintr-o retea de trafic cu tigari din Republica Moldova. Potrivit anchetatorilor, din grupul infractional fac parte si doi subofiteri din cadrul Inspectoratelor de Politiei de Frontiera Vaslui si Iasi. Unul dintre ei, Dan Florin Iancu (33 de ani) lucreaza de 7 ani in sistem. Barbatul este suspectat ca a ajutat la introducerea in tara a mii de pachete de tigari de contrabanda, care au fost distribuite in municipiul Husi si in localitatile limitrofe. Conform unor surse judiciare, Iancu actiona cand era de serviciu pe fasie. Membri ai retelei din Republica Moldova trimiteau tigarile in pachete sigilate pe raul Prut, iar agentul le ridica de pe malul romanesc. In acelasi timp, prin Punctul de Trecere al Frontierei Albita, o masina intra goala in Romania, dupa care ridica pachetele transportate intre timp la sosea de subofiter cu masina de serviciu, informeaza Adevarul.

112: Urgente la foc continuu. Cei care folosesc numarul pentru urgente ca sa se distreze le pot lua sansa la viata celor care au nevoie reala de ajutor. Pentru operatorii 112, Sarbatorile nu au de multe ori miros de cozonac. "Cred ca nu am mai avut liber in aceste zile de vreo patru ani", povesteste o tanara operatoare, tot tragandu-si nasul din cauza unei raceli care nu ii da pace. Nici nu termina bine de vorbit si isi fixeaza din nou privirea in cele doua monitoare de pe birou. Cu un singur click preia un nou apel. - Buna ziua! 112. Ce urgenta aveti ? (...) Ce s-a intamplat? (...) E constient? Poate respira normal? Ce varsta are? Ce adresa este? Ramaneti o clipa, o sa raspunda ambulanta. La biroul alaturat, sefa de tura receptioneaza alte apeluri. Telefoanele suna fara incetare. O femeie tocmai anunta un accident de masina, peste alte cateva secunde o fetita de la gradinita cade de pe scaun si isi rupe piciorul, un batran de 77 de ani are un junghi in piept, iar unei profesoare de la o scoala generala i se face rau. "SMURDU, mai ai resurse?", se aude intrebarea unei operatoare, printre alte zeci de zumzete, scrie Romania Libera.