Declinul Americii? Bruce Tefft, fost agent CIA: Daca SUA vor intra in colaps, intreaga lume se va prabusi odata cu ele

48hFoto: Colaj foto

In ultimii ani, discutiile despre declinul Americii au capatat amploare. Sustinatorii ideii afirma ca, lovite napraznic de criza economica si impotmolite in doua razboaie costisitoare, Statele Unite vor urma trendul marilor imperii si se vor prabusi in viitorul apropiat. Este acest declin real? Sau, asa cum spunea cineva recent, cum poate sa intre in colaps o tara unde au aparut Yale, Harvard, Google, Apple, Microsoft, Facebook si CocaCola? Care sunt semnele decaderii Americii si ce efecte va avea ea asupra celorlalte tari de pe glob? Ce ar insemna pentru noi, restul lumii, sfarsitul dominatiei americane? HotNews.ro a invitat specialisti in chestiuni americane, fini cunoscatori ai lumii Unchiului Sam, sa-si exprime opinia despre declinul, real sau inchipuit, al Statelor Unite. Astazi, Bruce Tefft, fost agent in cadrul Agentiei Centrale de Informatii (CIA).

* Citeste si E prea devreme sa vorbim despre sfarsitul dominatiei americane (un dialog cu Andrei Postelnicu).

Guvernul a aprobat standardele de cost pentru lucrarile de infrastructura/ Un kilometru de autostrada in zona de munte va costa 6 milioane de euro

Guvernul a aprobat un proiect de act normativ privind standardele de cost pentru investitiile din domeniul transporturilor finantate din fonduri publice, a anuntat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. "Astazi am introdus primele 12 standarde de cost pentru lucrari de infrastructura", a precizat Boagiu. Potrivit acesteia, aceste standarde nu includ lucrarile conexe, precum poduri, podete, tuneluri, lucrari hidrotehnice. Pentru acest tip de lucrari urmeaza sa fie realizate alte standarde de cost.

Ministerul Transporturilor a introdus standarde de cost pentru deszapezire: Pentru un kilometru de autostrada, pretul este de 4.509 euro

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a aprobat printr-un ordin standardele de cost pentru intretinerea curenta pe timp de iarna a drumurilor publice de interes national. "Pentru drumurile incluse in nivelul I de viabilitate (autostrazi, drumuri cu 4 benzi de circulatie, drumuri cu 2 benzi care leaga capitala de orasele resedinte de judet) standardul de cost este fixat la 4.509 euro/km pentru perioada 1 noiembrie -31 martie", informeaza Ministerul Transporturilor. Pentru nivelul II de viabilitate (drumuri nationale din clasele tehnice III si IV, cu trafic intre 3.501-8.000 vehicule in 24 de ore, respectiv 750-3.500), standardul de cost este de 3.688 euro/km, iar pentru nivelul III (restul drumurilor nationale care trebuie mentinute in stare de viabilitate) acesta este de 2520 euro/km.

Emil Boc: Numarul bugetarilor a scazut la 1,274 milioane

Numarul angajatilor din sectorul bugetar a ajuns la 1,274 milioane de persoane la finalul lunii noiembrie, in urma concedierilor operate in sistem, iar in 2011 va fi finalizat procesul de restructurare a aparatului bugetar cu institutii ca Ministerul Finantelor si Ministerul Administratiei si Internelor, a declarat, marti, prim-ministrul Emil Boc, la postul public de televiziune. 'Am pornit in decembrie 2008 de la 1.397.000 de bugetari, iar la sfarsitul lunii noiembrie Romania are 1.274.000 de bugetari, deci o reforma a statului de a ajusta numarul de personal dupa ceea ce isi poate permite aceasta tara. Acesta a fost un lucru pe care l-am facut cu greutati, dar absolut necesar acestei tari', a spus Boc, la TVR1.

INTERVIU Marinescu, seful ANCOM: Toate licentele de televiziune digitala terestra se vor acorda in 2011. SRTV, cea mai simpla optiune pentru stat de a avea o licenta

Romanii vor avea cu siguranta in 2011 o alternativa majora la receptionarea programelor TV altfel decat prin platformele de cablu si satelit, respectiv televiziunea digitala terestra, este convins Catalin Marinescu, seful autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Sase astfel de licente se vor acorda anul viitor, spune acesta. Statul si-a exprimat intentia de a detine una dintre licente pentru a controla retransmisia programelor TV nationale, iar cea mai simpla si rapida modalitate este acordarea directa a licentei catre SRTV, considera Marinescu. Pentru restul licentelor, autoritatea propune sa se faca o licitatie competitiva ascendenta pornind de la o suma fixa de maxim un milion de euro.

Schengen, de la lume adunate. Cum vede cetateanul din Germania problema intrarii in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei

Conducerea de stat romaneasca s-a revoltat la auzul vestii ca ministrii de interne ai Germaniei si Frantei considera intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, in mai 2011, ca "pripita". Presedintele Basescu a vorbit chiar de "discriminare". In politica si in presa romana s-au cautat si aparent s-au gasit si motive economice, de asa-zisa frustrare franco-germana, in urma unor contracte ratate. Ar fi mult prea simplu, sa fie doar asa. In Germania dezbaterea a atins cercuri mult mai largi. In Internet, cineva spune: "Aceasta pozitie franco-germana mi se pare mai mult ruseasca, decat europeana. Nedreapta si capricioasa. O adevarata rusine! Personal, sunt profund dezamagit de Germania". Alti comentatori spun altfel.

"Ha ha, cel putin asta a fost o reactie corecta a UE. Daca reusesc cele doua tari, atunci chiar ca putem sa deschidem granitele si pentru Namibia", zice cineva in subsolul articolului de fond referitor la intrarea in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, publicat de Zeit.de.

Generalul Stefan Danila, numit sef al Statului Major General

Generalul-maior Stefan Danila a fost numit in functia de sef al Statului Major General (SMG) al Armatei Romane, in locul amiralului Gheorghe Marin, printr-un decret semnat, luni, de catre presedintele Traian Basescu, informeaza Administratia Prezidentiala. Ofiter de aviatie, Danila a indeplinit pana acum functia de loctiitor al sefului SMG.

Update: La ceremonia de investire care va avea loc marti, la ora 11.00, la Ministerul Apararii Nationale, se va afla si seful statului. Potrivit site-ului SMG, Stefan Danila s-a nascut la 14 mai 1965, in Targu Neamt, judetul Neamt. Dupa absolvirea Liceului Militar "Stefan cel Mare" din Campulung Moldovenesc, a urmat cursurile Scolii Militare de Ofiteri de Aviatie "Aurel Vlaicu" si a fost brevetat pilot militar.

Afacere fara precedent: Franta va furniza Rusiei doua nave de razboi/ The Washington Post: Un triumf pentru "necrutatoarea arta de a vinde" a lui Nicolas Sarkozy

Franta a anuntat ca Rusia va cumpara doua nave de razboi de tip Mistral de la un consortiu francez, cu posibilitatea de a mai solicita alte doua, o mutare care a starnit ingrijorare in randul aliatilor din NATO, relateaza AFP. Tranzactia, care presupune construirea in comun a navelor, este prima vanzare in Rusia de elemente navale high-tech de catre o tara NATO. De altfel, aliatii NATO ai Frantei, in special fostele state sovietice baltice, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la "inzestrarea" Moscovei cu armament occidental modern. O nava tip Mistral poate transporta pana la 16 elicoptere, 13 tancuri si aproximativ 100 de alte vehicule. Aceasta dispune de asemenea de facilitati pentru personalul de comanda si este echipata cu un spital de 69 de paturi. Negocierile franco-ruse au durat noua luni. Franta s-a declarat initial dispusa sa vanda Rusiei pana la patru nave Mistral, la pretul unitar de circa 500 milioane de euro. Suma la care s-a ajuns in urma negocierilor nu a fost dezvaluita vineri.

Fiscul ii va verifica pe cei cu venituri foarte mari si le va impozita veniturile de natura necunoscuta

Un departament din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) va verifica persoanele cu venituri foarte mari si va impozita cu 16% veniturile nedeclarate de natura necunoscuta, estimate prin metode de control indirect. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat joi, la finalul sedintei de guvern, ca va fi impozitata diferenta intre veniturile declarate si situatia fiscala personala, stabilita pe baza metodelor indirecte de control - metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare si metoda patrimoniala, urmarindu-se discrepantele intre venituri si cheltuieli si elementele de crestere de avere, in conditiile inexistentei unor venituri corespunzatoare, declarate Fiscului. Impozitarea cu 16% va fi aplicata doar daca diferenta intre situatia fiscala personala si veniturile declarate este mai mare de 10% sau 50.000 de lei.

Teodor Baconschi: Domnul Frunzaverde nu se teme atat de presupusul faliment al politicii externe, cat de viitorul congres PDL

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a precizat vineri, in replica la acuzatiile vicepresedintelui PDL, Sorin Frunzaverde, ca acesta nu se teme de presupusul faliment al politicii externe romanesti, ci mai degraba de viitorul congres al PDL. "Am insa intuitia ca domnul Frunzaverde nu se teme atat de presupusul faliment al politicii externe romanesti, cat de viitorul congres al PDL, in care proiectul meu reformator nu este privit cu ochi buni de domnia sa. Ma surprinde aceasta lipsa de solidaritate si acest atac confuz si nejustificat, cu atat mai mult cu cat pe vremuri domnul Frunzaverde era relativ cunoscut pentru inclinatiile sale crestin-democrate", se arata intr-un comunicat al MAE. Totodata, el a mai precizat ca il invita la o discutie pe democrat-liberalul Frunzaverde, in care sa-i explice motivele invocate de ministrii francez si german, precum si care sunt atributiile MAE in procesul de aderare la Schengen.