Fără secrete: Totul despre Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Nomad şi secretos, dar cu o inteligenţă sclipitoare şi cu un scop nobil, de dezvăluire a diverselor “adevăruri ascunse”, a devenit în câteva luni una dintre cele mai controversate persoane din lume şi singura faţă cunoscută de la Wikileaks. Deşi în apariţiile publice pare rece şi aproape inuman, Julian Assange este un individ normal, însă cu o viaţă neobişnuită şi capacităţi extraordinare, potrivit revistei The New Yorker. Assange este un fel de traficant internaţional de informaţii. El şi colegii săi colectează documente şi imagini pe care guvernele şi alte instituţii le consideră confidenţiale, apoi le publică pe site-ul web numit WikiLeaks.org. Încă de când a apărut în spaţiul online, acum patru ani, site-ul a găzduit o gamă largă de materiale secrete, de la procedurile standard din tabăra Delta, Guantanamo Bay, la e-mailurile „Climategate” de la Universitatea din Anglia de Est, până la conţinutul personal al contului de Yahoo! al lui Sarah Palin. WikiLeaks primeşte în jur de 30 de documente secrete în fiecare zi, dar sunt publicate doar cele care par credibile în forma originală, needitată, alături de comentariile aferente. “Vreau să inventez un nou standard: jurnalismul ştiinţific, unde oamenii vor citi, vor da mai departe şi vor verifica informaţiile”, a spus Assange. “De-a lungul timpului, am primit peste un million de documente din 13 ţări”, a adăugat el, scrie Romania libera.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ce ii asteapta pe romani in 2011. Guvernul amana grosul restructurarilor pentru acest an. Mediul privat mai are de facut mici ajustari. Anul 2011 se anunta plin de incertitudine pentru romanii care lucreaza in sectorul bugetar, dar ceva mai bun pentru cei din mediul privat. In timp ce grosul disponibilizarilor bugetarilor se amana pentru acest an, multe firme intra in 2011 cu personalul mult subtiat. Astfel, 50.000 de bugetari care ar fi trebuit sa paraseasca sistemul pana la sfarsitul lui decembrie 2010 ar urma sa-si piarda posturile in cursul acestui an. Acestora li se vor adauga, spun autoritatile, alti 15.000 de angajati, trecuti de la bun inceput pe calendarul restructurarilor din 2011. Multi dintre viitorii disponibilizati sunt angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor. "Numarul de posturi se reduce, la nivelul ordonatorilor de credite, astfel incat sa se asigure incadrarea in cheltuielile bugetare aprobate, potrivit legii, pentru anul 2011", explicau, la sfarsitul anului trecut, oficialii ministerului condus de Traian Igas. Disponibilizarile sunt prevazute in intelegerea dintre Guvernul Romaniei si Fondul Monetar International (FMI). Procesul este insa foarte lent si urmeaza un calendar care a cunoscut numeroase amanari: pana in septembrie, fusesera pusi pe liber doar 27.000 de angajati, relateaza EVZ.

Cumpana lui Huidu.Povestea completa a carcotasului, care a fost la un pas de tragedie. La 27 decembrie, Serban Huidu, Cristina si Vlad Huidu, sotia si fratele lui, si alti cativa prieteni au plecat in Austria, la Innsbruck, pentru a petrece Revelionul. Serban Huidu, un impatimit al schiului, a ales partia de la Patch, una dintre cele mai renumite zone pentru sporturi de iarna. Aici s-au desfasurat probe de schi alpin si bob la Jocurile Olimpice de la Innsbruck. Undeva la altitudinea de 1.000 de metri, pe portiunea numita Nassengraben, aproape de jumatatea partiei, se afla punctul de plecare al copiilor, pentru ca traseul nu este asa dificil. Pe margine se afla o prapastie strajuita de brazi, anunta Adevarul.

Cate zile de puscarie au facut VIP-urile cu dosare de coruptie. Sorin Ovidiu Vintu, Dan Diaconescu, miliardarul Catalin Chelu si senatorul Catalin Voicu sunt doar cateva dintre persoanele care in 2010 au fost plimbate cu catuse prin fata camerelor de luat vederi la ore maxima audienta. Arestarile acestora au provocat polemici aprinse si reactii acide. Niciunul din aceste dosare nu a fost inca finalizat. Sorin Ovidiu Vintu este in libertate si vrea sa-si trateze problemele cardiace la o clinica vieneza. La randul sau, patronul OTV Dan Diaconescu a infiintat Partidul Poporului, declarand ca doreste sa ii ia locul lui Traian Basescu la Cotroceni. Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut de catre procurorii Parchetului suprem pe 9 septembrie 2010. Acesta nu a fost retinut in dosarul FNI. Dosarul in care a fost inculpat patronul de la Realitatea a fost cel in care acesta a fost acuzat ca i-a trimis bani fostului director Gelsor, Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI, pentru ca acesta sa se sustraga executarii pedepsei. Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat in 16 septembrie de catre Curtea de Apel Bucuresti, dupa o saptamana de detentie. Din completul de judecata a facut parte si judecatoarea Viorica Costiniu, sotia judecatorului Florin Costiniu, de la Curtea Suprema, anchetat si retinut pentru cateva zile in dosarul senatorului PSD Catalin Voicu, informeaza Romania libera.

Cine sunt romanii care blocheaza benzinariile. Protestul online care s-a extins in toata tara. Sunt tineri, le plac masinile, dar nu si pretul benzinei. Cine sunt oamenii care iau producatorii de combustibil la bani marunti, blocand benzinariile "Buna ziua, ati venit la protest sau la stadion"?, era intrebarea de intampinare a fiecarui automobil care cauta loc de parcare prin fata Stadionului National, in dupa-amiaza zilei de 30 decembrie. Vreo 50 de indivizi se adunasera deja pentru protest, iar acum faceau cunostinta. "Salut, sunt Florin. Am scapat mai devreme de la munca si am venit la protest. E prima mea data". "Salut, sunt George, eu am fost la vreo trei". Grupul isi daduse intalnire prin intermediul unui forum auto, scopul fiind inca o actiune de boicotare a benzinariilor. Ideea, asa cum o expuneau si cei care mai facusera acest lucru, era simpla. Grupul ocupa toate pompele de alimentare ale benzinariei, dupa care o ia cat mai usurel posibil. Nimeni nu alimenteaza mai mult de cativa litri, care sunt insa turnati in rezervor picatura cu picatura. Profita de ocazie pentru a-si umfla rotile, pentru a-si spala masina cu cate o carpa, dar foarte meticulos si indelung, in ideea de a zabovi suficient de mult pentru ca clientii care ar alimenta mai mult sa-si piarda rabdarea si sa plece. Plata se face in monede cat mai marunte - 10 bani sau 50 de bani, pentru a bloca si casele de marcat. Scopul - de a face producatorii sa inteleaga ca pretul benzinei este mult mai mare decat ar trebui sa fie, potrivit Gandul.

Cum se completeaza declaratia unica. Hotararea de Guvern privind modelul, continutul si modalitatea de depunere a declaratiei unice, care a fost introdusa de la 1 ianuarie 2011, a fost publicata in Monitorul Oficial in ultima zi din anul 2010. Firmele si persoanele fizice care au angajati vor depune, incepand din acest an, o declaratie unica privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta persoanelor asigurate. Formularul 112 va fi depus online, prin intermediul portalului e-Romania, incepand cu obligatiile aferente lunii ianuarie 2011, cu termen de depunere pana la 25 februarie 2011. Prin exceptie de la regula, aceasta declaratie va putea fi depusa si pe suport de hartie inca o jumatate de an, pana la 1 iulie 2011, se arata in actul normativ publicat in Monitorul Oficial, informeaza EVZ.

Traficul rutier de pe DN1, deviat pe DN1A. Centrul Infotrafic al Politiei Romane informeaza ca in judetul Brasov, incepand de duminica, ora 12.00, traficul rutier de pe DN1, dinspre Brasov catre Valea Prahovei, a fost deviat pe DN1A Sacele - Cheia - Ploiesti, pentru evitarea ambuteiajelor pe raza statiunilor montane, informeaza NewsIn. Politistii le recomanda soferilor care pornesc din zona Bran-Moeciu sa circule pe DN73 Brasov - Pitesti, apoi pe autostrada A1 Bucuresti - Pitesti, deoarece in Predeal, la intersectia DN73A (Rasnov - Predeal) cu DN1 traficul se desfasoara cu mare dificultate. Traficul rutier a inceput sa se aglomereze in zona statiunilor montane incepand cu ora 11.00, cand pe DN1 au inceput sa se formeze coloane de autovehicule pe raza statiunilor montane de pe Valea Prahovei, in ambele sensuri de mers, dar mai ales catre Bucuresti, anunta Romania libera.

Primaria Craiova a alocat, in 2009 si 2010, 350.000 euro pentru prime. Aproximativ 350.000 de euro au primit in ultimii doi ani o parte dintre angajatii Primariei Craiova sub forma de tichete cadou si cel de-al 13-lea salariu, municipalitatea anuntand, printr-o adresa oficiala, ca in 2010 nu s-au mai acordat tichete cadou sau de masa, ci doar al 13-lea salariu. Astfel, in anul 2009 Primaria Craiova a alocat suma de 378.814 lei pentru a acorda cel de-al 13-lea salariu unui numar de 542 de angajati. In acelasi an, 507 salariati au beneficiat de tichete cadou in suma totala de 659.200 lei. Municipalitatea craioveana avea, in iulie 2010, un numar de 1.851 de angajati, insa, in urma restructurarii, au mai ramas 1.148 de salariati, informeaza Gandul.

Cezariana de Anul Nou, rentabila doar la lefuri mari. Pentru a beneficia de vechile prevederi ale "ordonantei mamelor", gravidele cu salarii mai mari si-au programat nasteri prin cezariana in ultimele zile din 2010. Cele cu lefuri sub 1.600 de lei au nascut cand le-a venit sorocul. Doua muncitoare din Cluj-Napoca au nascut la 10 minute distanta, dar in ani diferiti. Pentru ele, noua ordonanta nu a adus nicio schimbare. Ordonanta mamelor, care stabileste valoarea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, a dat batai de cap doar mamelor care trebuiau sa nasca in primele saptamani ale anului 2011 si care aveau lefuri ceva mai mari. Multe dintre acestea au dat navala in cabinetele medicilor ginecologi in ultimele zile ale lui 2010 pentru a solicita cezariana inainte de termen, potrivit Adevarul.