Un maghiar isi da doctoratul in Ferentari. Vreme de un an si jumatate, un antropolog din Budapesta a locuit in cel mai rau famat cartier al Bucurestiului, pentru a-si documenta lucrarea de doctorat. S-a cufundat intr-o lume fascinanta si nu neaparat intunecata. La doua zile dupa discutia redata mai jos, Gergo avea sa plece de tot din Ferentari. Cand a zis c-o sa ii fie greu in alta parte, nu mi-am putut retine un zambet. Dar Gergo nu glumea. Timp de un an si jumatate a locuit intr-un bloc scund de pe Aleea Livezilor, in cartierul acela despre care bucurestenii respectabili stiu totul fara sa-i fi calcat "granitele": tigani, gunoi aruncat pe geam, furturi de curent, droguri. Lui Gergo insa i s-a intamplat sa cumpere dimineata lapte proaspat de la un batran care locuia intr-o curte, prin vecini. I s-a intamplat sa piarda timpul in strada si sa nu se ia de el decat cainii. I s-a mai intamplat sa se simta fericit, desi chiria a fost cam scumpa, scrie EVZ.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Romania, pe locul 10 in topul FBI al infractorilor online. Un top al FBI ii plaseaza pe romani in Top10 mondial al "infractorilor www". Anul trecut, 262 de perosane au fost arestate in Romania pentru infractiuni informatice si au fost deschise peste 1.300 de dosare penale. In decembrie a fost anihilata o retea care adusese pagube de circa 11.000.000 euro companiilor de telefonie din intreaga lume. Tot atunci a intrat la inchisoare galateanul Gigi T., care santaja un cetatean american, dupa ce ii sparsese adresa de e-mail. Citeste mai jos cat de usor se sparge o parola pe internet. Un galatean a fost condamnat la inchisoare pentru santajarea unei americance careia ii accesase fraudulos adresa de e-mail. Gigi T. a fost trimis in judecata pentru acces fara drept la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice si santajarea lui Karrie A. , la capatul unei anchete comune FBI-Politia Romana. Potrivit anchetatorilor, galateanul a descarcat fotografii si filme cu victima, in care aceasta aparea in ipostaze intime, alaturi de o alta persoana. In vara anului trecut, Gigi T. i-a trimis americancei mesaje de amenintare, prin intermediul unei cunostinte. El a cerut suma de 4.000 de dolari, pentru a nu publica sau trimite catre contactele partii vatamate imagini cu continut compromitator pentru aceasta, dupa cum au constatat anchetatorii de la DIICOT. Gigi T. a probat ca este in posesia materialelor compromitatoare, trimitand victimei imagini reprezentand print screen-uri ale continutului adresei de e-mail apartinand victimei, scrie Gandul.

Zero km de autostrada in 2011? Anul in curs risca sa fie inca unul in care romanii nu beneficiaza de kilometrii noi de autostrada. Aceasta, in pofida promisiunilor si a banilor platiti statului pentru carburanti, rovinieta si taxe pe masini. Regilor asfaltului le merge bine cu marje ale profitului de pana la 25%, statul strange bani inmultiti din carburanti, roviniete si taxe pe masini, lungimea retelei de autostrazi se majoreaza insa doar cu cateva zeci de kilometri pe cincinal. Romania are o retea de putin peste 300 kilometri, alcatuita mai degraba din franturi de zeci de kilometri raspandite prin tara decat din tronsoane de autostrada legate cu cap unele de altele, scrie Romania libera.

Cetatenii maghiare la Ghiseul Orban. Cetatenia maghiara le ofera ungurilor din Ardeal posibilitatea de a munci fara nici o restrictie in orice tara din Uniunea Europeana, precum si o procedura simplificata in obtinerea vizelor pentru SUA. Zeci de persoane au completat, la Consulatul General al Ungariei din Cluj, formularele necesare pentru a dobandi cetatenia maghiara. Printre acestia s-au numarat si politicieni, precum consilierul local UDMR Lajos Molnos. Situatia este identica si la Consulatul Ungariei din Miercurea Ciuc. Printre primii solicitanti ai cetateniei maghiare s-au numarat presedintii consiliilor judetene Mures, Harghita si Covasna. Consulul general al Ungariei din Cluj, Matyas Szilagyi, nu este surprins de interesul mare al etnicilor maghiari pentru cetatenia oferita de autoritatile din Budapesta. In acest moment, in cladirea Consulatului din Piata Unirii functioneaza patru ghisee pentru preluarea cererilor pentru cetatenie. "Daca va fi necesar, suntem pregatiti sa suplimentam numarul acestor ghisee, in asa fel incat procesul de preluare a documentelor sa decurga ca si pana acum, adica fara probleme", ne-a declarat consulul Matyas Szilagyi, citat de Romania libera.

WikiLeaks: UE, tot mai dezamagita de Romania si Bulgaria. O telegrama expediata Departamentului de Stat de catre ambasada americana la Sofia, pe 26 iunie 2009, dezvaluie frustrarea mai multor state europene in fata lipsei constante de progrese inregistrate de Bulgaria si Romania in reformarea sistemelor judiciare. Documentul, semnat de fostul ambasador american la Sofia, Nancy McEldowney, si care citeaza un oficial al Comisiei Europene (CE), membru al echipei de monitorizare a reformelor din cele doua noi state comunitare, face, in special, referire la situatia din Bulgaria. "Comisia Europeana are sentimentul ca a incercat orice pentru a-i determina pe bulgari sa isi reformeze sistemul, dar cum sa ii convingi sa faca asa ceva cand ei nu vor?", s-a intrebat retoric oficialul european in mesajul ambasadei americane. Oficialul de la Bruxelles a mai marturisit diplomatilor americani ca "aroganta defensiva si lipsa vointei politice a guvernului bulgar (fostul executiv socialist condus de Serghei Stanisev, n.r.) alimenteaza reticenta fata de noi valuri de extindere a UE". La Bruxelles se glumeste chiar pe seama acestui sentiment de "oboseala a extinderii" botezat de eurocrati "pauza bulgareasca", a dezvaluit reprezentantul CE, citat de EVZ.

Anul 2011 aduce joburi in IT, servicii bancare si vanzari. Specialistii in resurse umane apreciaza ca piata muncii se va dezgheta mai ales in a doua jumatate a lui 2011. Pe langa joburile in IT, sunt semnale pozitive si pentru domenii cum ar fi bancile si serviciile clienti. Companiile care au facut concedieri pe motiv de criza vor trece la angajari. "Domeniile in care s-au facut recrutari puternice in 2010 (software, vanzari, marketing si inginerie) isi vor pastra acest trend si in 2011", a declarat Carmen Hadarau, specialist in recrutare la Bestjobs. Specialista a explicat ca acest lucru se intampla din doua motive. "In primul rand, au intrat in piata noi retaileri si companii. H&M si Intel sunt numai doua exemple. Intel a deschis un centru de software la Bucuresti si are inca multe pozitii disponibile in acest moment", a spus reprezentantul Bestjobs, informeaza Adevarul.

De ce da o primarie 35 milioane de euro pentru iarba? Raspuns: "Pentru ca ne permite legea". Primaria lui Poteras cheltuieste 35 de milioane de euro pe amenajarea peisagistica a Sectorului 6. Lucrarile de arhitectura peisagistica si intretinere a spatiilor verzi vor fi incredintate unei singure firme, timp de patru ani, in urma unei licitatii restranse accelerate. Potrivit site-ului guvernamental de licitatii, valoarea estimata a contractului este de 121 milioane de lei fara TVA, echivalentul a aproximativ 35 de mili-oane de euro. Asta inseamna ca, in fiecare an, Primaria Sectorului 6 va cheltui cate 8,75 milioane de euro pe intretinerea spatiilor verzi, adica 729.200 de euro lunar. Finantarea va fi asigurata din fonduri bugetare iar "lucrarile de arhitectura peisagistica si intretinerea spatiilor verzi si a locurilor de joaca se vor face pe o suprafata de maximum 2.500.000 de metri patrati si minimum 500.000 de metri patrati". Firma care va fi desemnata casti-gatoare va trebui ca, timp de patru ani, sa adune manual hartiile din peluze si gardul viu, sa stropeasca cu furtunul copacii, sa sadeasca iarba, sa mature aleile sau sa scuture iarna zapada din copaci, mentioneaza Gandul.

Printul lumii subpamantene. Profesorul Emil Racovita a participat la explorarea Antarcticii, a fondat stiinta numita biospeologie si a creat primul Institut de Speologie din lume. A murit, dupa cel de-al doilea razboi mondial, la Cluj, in frig si saracie. Una dintre cele mai interesante figuri din istoria stiintei romanesti este cea a printului Emil Racovita. Descendent al unei familii princiare care a dat o serie de domnitori Moldovei, printul Emil Racovita a devenit unul dintre cei mai respectati savanti din lume. El a participat, in calitate de naturalist, la una dintre cele mai rodnice expeditii stiintifice in Antarctica si a fondat stiinta numita biospeologie. Dupa decenii petrecute in Franta, el s-a intors in Romania si a fondat la Cluj, in anul 1920, primul Institut de Speologie din lume. In perioada interbelica, Emil Racovita a fost senator al Romaniei, presedinte al Academiei Romane si rector al Universitatii din Cluj. Marele savant a plecat la Timisoara in anul 1940, dupa ce Transilvania de Nord a fost ocupata de Ungaria horthysta. Emil Racovita a revenit apoi la Cluj, unde a murit, la 79 de ani, in saracie si frig, informeaza Romania libera.

Evaziune din varf de pix: 40 de milioane de euro. Fostul deputat PDL Gratiela Iordache a fost trimisa in judecata de DNA pentru ca, in calitate de secretar de stat la Finante, a semnat pentru o evaziune fiscala de 40 de milioane de euro. Semnatura unui secretar de stat a dus la producerea unei fraude colosale la bugetul de stat. Gratiela Iordache ar fi inlesnit "cu intentie si in mod determinant" savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in dosarul Galaxy Tobacco (fosta societate "Tutunul Romanesc"). Prejudiciul in aceasta cauza a fost calculat la aproximativ 40 de milioane de euro. Iordache a fost trimisa in judecata pentru complicitate la evaziune fiscala, alaturi de alte patru persoane: Livia Badescu - sef al Directiei de legislatiei in domeniul accizelor din Ministerul de Finante, fostul senator PSD Vasile Duta - administrator si director general al Galaxy Tobacco si Antonello Celestini - consultant la Galaxy Tobacco, anunta Adevarul.

Fenomenul Pitesti. Demascarea. Reeducarea prin tortura in inchisorile comuniste din Romania este subiectul unei triple lansari in ianuarie: un documentar, o carte si un site dedicat. Unul dintre cele mai tragice episoade ale genocidului comunist din Romania - "reeducarea" prin tortura, denumit si "Fenomenul Pitesti" - este subiectul unuia dintre cele mai ample proiecte de cercetare in istorie contemporana, ce se va materializa, la jumatatea lunii ianuarie, printr-o tripla lansare: un film documentar realizat pe baza marturiilor a opt dintre victime, o carte "istoria completa si documentata a "experimentului Pitesti", si un site care va pune la dispozitia celor interesati, gratuit, cea mai mare baza de date legata de acest subiect, inclusiv, in premiera, lista completa cu numele victimelor si a tortionarilor de atunci. Au fost identificate, cel putin pana in acest moment, 602 victime ale "experimentului". "Fenomenul Pitesti" mi se pare reprezentativ pentru ceea ce a insemnat comunismul si pentru ceea ce a dorit sa realizeze, relateaza EVZ.