Urmasii grofilor iau Transilvania inapoi. Zeci de mostenitori ai fostilor nobili maghiari din Transilvania carora comunistii le-au luat averile si-au cerut inapoi proprietatile si, in multe cazuri, le-au si obtinut. Este vorba despre sute de mii de hectare de teren, paduri, conace si cladiri importante din Cluj, Targu Mures sau Targu Secuiesc. Johann Taierling era student in Germania in 2005, cand s-a implicat in recuperarea averilor bunicilor Csiszár Dénes si Nagy Ferencz. Familia sa pornise procese de retrocedare inca din 2000, dar pana atunci nu avusese cine stie ce succes. „Acum cinci ani a aparut o lege noua (n.r. - Legea privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei) care ne-a dat posibilitatea sa recuperam toate hectarele noastre. Numai in Covasna trebuia sa primim 410 hectare de padure", ne-a declarat Johann. La inceput, tanarul a facut naveta intre Romania si Germania, unde a emigrat familia sa in 1990. La finalul facultatii, el a revenit insa cu totul in Targu Secuiesc, unde s-a mutat intr-una dintre casele pe care le-a recuperat de la statul roman, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Sport de sezon: pescuit in supermarketul scufundat. Zeci de oameni din Ocna Mures se aventureaza zilnic in zona fostului magazin Plus pentru a recupera marfa care poate fi valorificata. Craterul din orasul Ocna Mures, format luna trecuta in urma prabusirii tavanului galeriilor fostei mine de sare, a devenit o comoara nesperata pentru numerosi locuitori ai orasului. Motivul: marfa ramasa printre ramasitele supermarketului ce s-a prabusit la sfarsitul anului trecut, aproape in totalitate, in craterul care are o suprafata de 10.000 de metri patrati. Pana pe 4 ianuarie, bunurile companiei Plus au fost pazite de reprezentantii politiei si de cei ai jandarmeriei. Dupa retragerea acestora, zona a fost luata cu asalt de "pescarii" care aduna tot ce se poate, relateaza EVZ.

Campionii in educatie vor sa ajute Romania. Cei mai buni tineri de la universitatile de top din Europa si America de Nord au fost premiati ieri in cadrul Galei Ligii Studentilor Romani din Strainatate. Evenimentul, aflat la cea de-a doua editie, s-a desfasurat la Palatul Parlamentului si a avut patru sectiuni: marele premiu, licenta, studii postuniversitare si burse Erasmus. Ultima categorie a fost introdusa in premiera in acest an. Sebastian Burduja, presedintele Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), a declarat ca tinerii romani care invata afara pot contribui substantial la dezvoltarea tarii: „Primiti-ne acasa! Romania nu-si permite sa piarda capetele stralucite pe care le are". Seful LSRS a adaugat ca tinerii romani cu merite exceptionale reprezinta modele autentice de excelenta, iar Romania are nevoie acum mai mult ca oricand de expertiza si entuziasmul lor, scrie Adevarul.

Corturile, interzise pe plajele din Romania. Un proiect de lege promovat de Ministerul Turismului da o ultima lovitura localitatii Vama Veche, renumita pentru posibilitatea de a campa pe plaja. Fara corturi pe plajele din Romania. Aceasta este una dintre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege a turismului, elaborat de oficialii Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si supus deja dezbaterii publice. Desi, in mare parte, proiectul este considerat de bun augur pentru dezvoltarea turismului romanesc, acesta ar da o ultima lovitura batranei localitati Vama Veche si nonconformistilor care se incapatanau sa-si petreaca vacantele aici chiar si in ultimii ani, scrie EVZ.

Coincidenta bizara in cazul crimelor de la Cernavoda. Giani Deli-Iorga, acuzat de asasinare a parintilor tinerei inecate luni in Dunare, a vrut sa-i marturiseasca omorul prietenului sau. Acesta deja si-ar fi ucis sotia, fara sa stie ca ramasese orfana. Acuzat de omor, Giani Deli-Iorga a fost arestat pentru 29 de zile. Prietenul sau cel mai bun, Bogdan Mitu, este in continuare disparut si suspectat ca a inecat-o pe Gabriela Mitu. Marturia lui Giani Deli-Iorga, care a recunoscut doua crime de la Cernavoda, a cazut ca un trasnet asupra orasului. Tanarul de 30 de ani este descris ca un tip foarte linistit, serios si responsabil. Provenit dintr-o familie de frizeri cu trei baieti, divortat, Giani pornea dimineata cu sculele de frizerie prin oras întreband oameni intalniti in cale daca au nevoie de un tuns. El strangea cam 500 de lei in fiecare luna si visa sa aiba o casa si propria frizerie, relateaza Adevarul.

Romanii fata-n fata cu maghiarii. Cum suntem in sondaje. Multumiti de 2010, increzatori in directia spre care se indreapta Romania, mai sanatosi, mai cititi si mai legati de biserica, asa apar etnicii maghiari comparativ cu romanii, potrivit unui sondaj realizat la sfarsitul lui 2010 de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie. Doar 18% dintre romani au dus-o bine in 2010, arata raportorul IRES. Potrivit acestuia, doar cei cu studii superioare, cu venituri mai mari sau de nationalitate maghiara sunt pozitivi in aprecierea anului trecut. De altfel, maghiarii sunt mai optimisti decat romanii si atunci cand vine vorba de directia spre care se indreapta Romania, mai arata cercetarea. Cu toate astea, desi 25% dintre etnicii maghiari apreciaza ca 2010 a fost un an bun pentru ei, 76% dintre ei se tem de 2011, considerandu-l mai rau decat precedentul, scrie Gandul.

Revin stimulentele pentru functionari. Fiecare angajat al institutiilor de control va putea beneficia de bonusuri lunare de pana la 30% din salariu acordate fara o evaluare precisa. Angajatii institutiilor de control ale statului vor beneficia in continuare de stimulente calculate ca procent din salariu si, in plus, vor fi premiati si in functie de valoarea prejudiciilor descoperite, arata proiectul noii Legi a controlului. Actul normativ nu introduce insa si criterii de evaluare in ceea ce priveste stimulentele procentuale, lasand practic decizia la latitudinea sefilor de institutii, informeaza Romania Libera.

Secretul cersetorului milionar prins de politie cu plasa plina cu bani. Este cunoscut cu porecla „Pisica" si cerseste pe strazile Timisoarei. Spune ca aduna zilnic pana la 150 de lei. Acum doi ani Politia Comunitara l-a prins cu o plasa plina de bancnote. In total, cersetorul avea la el peste 35 de milioane de lei vechi. De 17 ori a fost amendat pentru cersetorie! Numele lui este Ion Radulescu si secretul lui este respectul. Desi cersetor, a castigat stima celor care il cunosc. Pentru ca face bani frumosi isi permite sa ofere cadouri scumpe. Lui si altora. De sarbatori si-a facut cadou un concediu la SPA, in Banatul Montan. Unui barman i-a cumparat o plasma, relateaza Adevarul.